SAZNAJEMO PRVA KLAPA ZAFRANOVIĆEVOG FILMA PAŠĆE 15.: JULA Počinje snimanje "Zlatnog reza 42"

Autor:

Zabava

07.07.2022

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potresna priča o ustaškim zločinima radi se prema scenariju Arsena Diklića, a producent je Branko Lustig, koji je potpisao i svetske hitove "Švindlerova lista" i "Gladijator"

SAZNAJEMO PRVA KLAPA ZAFRANOVIĆEVOG FILMA PAŠĆE 15.:  JULA Počinje snimanje "Zlatnog reza 42"

Foto: ST/D. KUJUNDŽIĆ

Već decenijama jugoslovenski reditelj Lordan Zafranović priprema film o zločinima u Jasenovcu. Posle velike borbe za finansije kako bi ovo ostvarenje ugledalo svetlost dana konačno počinje rad na "Deci Kozare". Kako saznajemo, snimanje filma, u međuvremenu preimenovanog u "Zlatni rez 42", počinje 15. jula.

Potresna priča o ustaškim zločinima u logoru Jasenovac radi se prema scenariju Arsena Diklića, a producent je Branko Lustig, koji je potpisao i svetske hitove "Švindlerova lista" i "Gladijator". 

- Ovaj film će biti prava oda zlu. Tema definitivno govori o tome. Za mene "Zlatni rez 42" predstavlja vrh mog stvaralaštva - istakao je reditelj Zafranović i dodao da će snimanje biti tokom najvrelijih dana jer je reč o "letnjem filmu".

Film je dobio podršku od Filmskog centra Srbije 2020. godine u iznosu od 30 miliona dinara, na konkursu "Sufinansiranje proizvodnje domaćeg dugometražnog filma sa nacionalnom temom", a godinu dana kasnije reditelj je na svom fejsbuk profilu objavio da dodatno skuplja donacije za film, te da je svaka pomoć, bez obzira na iznos, dobrodošla. Za snimanje ostvarenja, koje je podržao i patrijarsh srpski Porfirije, planiran je budžet od oko 1,8 miliona evra. Glumac koji je sa velikim zadovoljstvom potvrdio učešće u ovom projektu Džek Dimić kaže da je ponosan što mu je Zafranović poverio jednu od bitnijih uloga u svom filmu - zapovednika logora.

Republika

Foto: youtube.com/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Džek Dimič

- Ipak, moja uloga je manje bitna od onoga što gospodin Zafranović radi, a ima veze sa tom temom. Ovo je jedan od najboljih scenarija koji sam pročitao u životu, a film je među najznačajnijim projektima u regionu u poslednjih 30 godina. "Zlatni rez 42" se bavi istinom i krajnje vreme je da neko napravi ozbiljan film na tu stravičnu temu koja nas progoni decenijama - ističe glumac.

Reditelj Zafranović ističe da će u filmu biti prikazana gola istina o stravičnim zločinima, što je Dimića još više privuklo da u njemu učestvuje.

- Poznajem tematiku jer sam iz tog kraja, iz mesta koje je 14 km od tog nesretnog logora. Moji preci, očevi roditelji, živeli su su u Cerovljanima u blizini jasenovačkog logora. Otac je bio pred vratima Jasenovca, odakle su ga tim istim vozom vratili u Cerovljane, gde su mu pred očima ubili majku 1942. Veoma emotivno sam uzbuđen što ću u filmu igrati čoveka sa suprotne strane, što bi moj otac rekao: "Đed ti se prevrće u grobu, ali ti samo radiš svoj posao" - kaže glumac i dodaje da će njegov pokretač biti "sav prezir koji ima prema ljudima koji su ubijali nevine". 

Plan bio da okupi celu Jugu

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Neda Arnerić

Postojao je plan da glumica Neda Arnerić zaigra u ovom ostvarenju, ali je tragedija to sprečila. Uz to, Zafranović je imao plan da "Zlatni rez 42" bude veliki jugoslovenski film koji će okupiti ekipu iz cele bivše SFRJ. 

TAJNA BROJA 42

Kao razloge zbog kojih je film "Deca Kozare" s vremenom preimenovao u "Zlatni rez 42" Zafranović navodi posebnu simboliku broja 42. 
- To je cela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čoveku, koji je u filmu ponižen tako da se svaki čovek mora stideti što je ljudsko biće zbog zla koje je napravljeno u Jasenovcu. Takođe, broj 42 označava godinu početka užasa, 42 velike sekvence postoje u filmu i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista - objašnjava reditelj.

Izložba u galeriji RTS-a

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aušvic

Pre nekoliko dana u Galeriji RTS otvorena je izložba "Stradanje srpskog naroda na Kozari 1942. - Bosankogradiški srez" na kojoj su su prikazani istorijsko-dokumentarni materijali, autentični predmeti iz logora u Gradiški, razni predmeti koji su pripadali žrtvama, scenski prikazi mučenja dece i stanovništva i fotografije zastrašujućih zločina. Na nju se tematski oslanja najnovija izložba "Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije", koja je otvorena sinoć na istom mestu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading