Željko Bebek otkriva sve dugo skrivane TAJNE Bjelog dugmeta: Brega me je PREVARIO i IZBACIO na ulicu

Autor:

Zabava

29.06.2022

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knjiga "Svima u inat" u kojoj ćemo saznati o velikom rokeru i kultnom jugoslovenskom bendu sve ono što nismo znali uskoro će izaći iz štampe

Željko Bebek otkriva sve dugo skrivane TAJNE Bjelog dugmeta: Brega me je PREVARIO i IZBACIO na ulicu

Foto: e-stock

Željko Bebek

Legendarni rok muzičar Željko Bebek odlučio je da otkrije celu istinu o Bjelom dugmetu, tajnama koje se kriju iza ovog zvučnog imena, periodu kada je bio član jednog od najvećih rok bendova bivše Jugoslavije i konačno ispriča kako je dobio šut-kartu i počeo solo karijeru. Sve događaje i misli sabrao je u autobiografiju prkosnog naziva "Svima u inat", koja će uskoro ugledati svetlost dana.

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs, E-Stock/R.Ristić

Željko Bebek

Za sve je kriva lova

Bebek u rukopisu koji je priredio hrvatski novinar Robert Bubalo nikog nije štedeo, ponajmanje Gorana Bregovića, "večitog gazdu" kultne rok grupe. Pevač je istakao da ga je bivši bliski saradnik prevario i izbacio iz benda pravo na ulicu. Godinama kasnije Bebek je dobio poziv da se priključi Dugmetu i sa ostalim članovima ponovo zasvira stare hitove publici u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. A onda je na red opet došla ključna tema - lova.

Republika

Foto: ST/D.Kadić

 

- Spolja je sve mirisalo na spektakl veka, tražila se karta kao da je finale Svetskog prvenstva. A unutra? Pa, unutra se odvijala prava drama. Zapravo triler koji sam režirao ja. U proleće 2005. pripremio sam ga jer nisam hteo da odustanem od jedinog uslova: svojih cena za te tri predstave. Nikada više nisam želeo da se družim kao da sam deset godina ispao budala u Bjelom dugmetu. Rekao sam svoj broj i poen. Ako uzmeš plati, ako ne, neka ti pevaju Alen i Tifa - navodi Bebek.

Šut-karta i 94 miliona

Roker je istakao da su ga uveravali da će za povratničke koncerte biti pošteno plaćen, ali da je cifra koju traži previsoka. Na kraju je pao dogovor da novac leže na račun pred svaki nastup, a ako nema love nema ni Bebeka na sceni.

- Poštovali su cifru koju sam postavio kao neku vrstu kompenzacije za bol i poniženje kada sam u 40. godini izbačen iz benda na ulicu. Kada je moja jedina ušteda bila 94 miliona dinara (oko 7.500 evra), što je bilo u trećini razglasa i rasvete u koju smo uložili Goran, Zoran i ja. Platili su mi, a onda rekli iza leđa: "Šta to Bebek kuka, pa dobio je 94 miliona!" I to je bila takva krađa! Naravno, Goran nikada više nije razgovarao sa mnom o tome, kao što ne voli da priča o svojim drugim dugovima - otkriva Bebek.

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs, E-Stock/R.Ristić

 

Pokušao je, kaže, da jednog jutra popije kafu s Bregovićem nasamo, ali mu je ovaj, prema Bebekovim rečima, samo pokazao koliko je nepristojan.

 - Samo sam želeo da vidim da li se nešto promenilo u čoveku kome sam bio okosnica Batona. I koji mi je u proleće 1984. na vratima svog stana, nakon pokretanja glasanja o mom iseljenju, zapretio prstom i rekao: "Nikad više!" Napravio je kafu, poslužio je, ali pre nego što je bilo ko od nas stigao da je otpije, zazvonio mu je telefon. Prešao je do svog stola, zavalio se u stolicu, stavio noge na sto i pričao. A ja sam sedeo i čekao da se razgovor završi... - piše u knjizi.

Ponovo na okupu

Povratnička turneja označila je okupljanje rasutih članova kultne gupe, koji je davne 1974. krenula da osvaja Jugoslaviju. Na jednom mestu bili su Vlado Pravdić, Zoran Redžić, Goran Bregović i Bebek.

Republika

Foto: ATA Images

 

- Peti član Ipe Ivandić, mrtav je već 11 godina, nakon misterioznog pada sa šestog sprata beogradskog hotela Metropol. Četvorica članova benda Laza Ristovski, Milić Vukašinović, Điđi Jankelić, Tifa i Alen Islamović, takođe su se pridružila nama četvorici na toj mini-turneji. Imali smo probe u studiju u Goranovoj vili, a u njegovoj podrumskoj vinoteci smo probali vina i zabavljali se u pauzama. Bez obzira na rane iz prošlosti, niko nikoga nije uvredio, svi smo se trudili da budemo opušteni i srećni. Setili smo se nekih davno zaboravljenih avantura, zgoda i nezgoda. Smejali smo se. Bili su to dani koji su toliko emotivno podsećali na vreme koje smo proveli od 1974. Tada sam shvatio da su moje emocije prema Bjelom dugmetu žive i da su večne. I video sam da to oseća i Zoran, ali i Vlado, koji je posle mene izbačen iz benda - navodi Bebek.

Protest Alena i Tife

Uoči zagrebačkog koncerta Alen i Tifa su protestovali jer je jedan od njih morao da otvori koncert. Nisu mogli da se pomire sa činjenicom da je Bebek pevao na sva tri koncerta u finalu. I došli su da se žale Bregoviću, koji ga je sada otvoreno štitio. 

Republika

Foto: Tanjug/M.Marković, S. Radovanović

 

- Bio bio sam u blizini, pa sam sve čuo i video. Tifa je vrlo oštro reagovao: "Neću to više!", a Alen ga je podržao. Goran im je ljutito odgovorio: "Dogovorite se ko prvi peva, Bebek je poslednji. Zbogom! i pokazao prstom na vrata. Isterao ih je kao male kučiće. I tamo kao da je hteo da mi kaže: "Evo, nismo pili tu kafu, zajebao sam tada, a sad sam ti pokazao da se držim za tebe" - navodi se u knjizi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading