Mića Orlović bi danas napunio 88 godina! Vodio je PRVI DNEVNIK, ispisao je ISTORIJU kulture u Srbiji, a njegove POSLEDNJE reči LEDE KRV U ŽILAMA!

Autor:

Zabava

28.05.2022

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mića Orlović bi danas proslavio svoj 88. rođendan.

Mića Orlović bi danas napunio 88 godina! Vodio je PRVI DNEVNIK, ispisao je ISTORIJU kulture u Srbiji, a njegove POSLEDNJE reči LEDE KRV U ŽILAMA!

Foto: youtube.com/printscreen

Mića Orlović ispisao je istoriju srpske kulture kao novinar, voditelj i urednik, prvi voditelj prvog Dnevnika, a voleli su ga svi, publika, prijatelji, kolege, porodica.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Mića Orlović

Mića bi danas napunio 88 godina. Rođen je u Valjevu, a odrastao u Prištini. Završio je Gimnaziju u Valjevu, a zatim Filološki fakultet u Beogradu, da bi već tokom studija počeo da se bavi novinarstvom i to kao sportski novinar.

Svoju karijeru je započeo u radiju Studentski grad, a iskustva je sticao u Radio Beogradi, potom i na Televiziji gde je poznato jedan od najboljih i najpoznatijih voditelja.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Mića Orlović vodio Prvi dnevnik

Za sobom je ostavio veliki broj radijskih i televizijskih reportaža, emisija i intervuja, a kvizovi su mu bili posebna ljubav, te je tako jedno vreme i vodio kvizove, a sam je bio deo realizacije kviza ''Ginis'' i kviza ''Istorija srpskog naroda.''

Televizija Beograd je počela emitovanje programa 23. avgusta 1958. godine, kada je emitovan i prvi TV Dnevnik, čiji je voditelj bio Mića Orlović.

- Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške - rekao je Orlović svojevremeno.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Mića Orlović dobitnik brojnih nagrada

Snimio je više od 300 intervjua, 200 TV reportaža, 80 radijskih i 1.300 televizijskih emisija, a čak je i glumio u sedamnaest filmova. Dobitnih je brojnih priznanja, kao što su: Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije, Nagrada za životno delo Radio-televizije Beograd, Nagrada za životno delo Internacionalnog festivala reportaže INTERFER, Nagrada Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima „Branislav Mane Šakić" i Nagrada Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda. Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vencem.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Mića Orlović se ženio dva puta

Ženio se dva puta, a imao je jednu ćerku.

- Čaršija je oduvek volela da izmišlja priče o javnim ličnostima. Šta sve nisam bio! U navodnim saobraćajnim nesrećama gubio sam noge i ruke... Čak su pričali da imam drvenu nogu! Bivao sam po tim pričama i notorni pijanac, i šta sve ne!

- Vide me u kafani “Madera” kako sa društvom pijem votku i već sutradan krene priča: “Mića svaki dan pijanči u ‘Maderi’. Sve to pijano! Mangupi!” Nikada nisam bio neki boem. Možda malo, početkom 80-ih. Ali, posle dve, tri godine primetim da mi je prešlo u naviku da se nalazim s tim društvom da bih otišao da popijem. Povučem se i tako postanem, kako su me nazivali - pobegulja. Imao sam sreću, kao sportista, da ne podnosim alkohol. I ti letnji festivali koje sam vodio bili su mi mnogo naporni jer se posle programa noću do nekog doba ostajalo u kafani. A ja sam voleo noću da spavam. Po navici ustajem u 5.30 ujutru, bez obzira na to kada legnem - ispričao je u ispovesti za Blic.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Mića Orlović preminuo je 2013. godine

- Bilo je tačno 14 sati. Pogledao me je uz osmeh, kazao: "E, dosta je bilo", okrenuo se na drugu stranu kreveta i zauvek zaspao - pričala je tada za Blic Gordana Perić, glavna sestra Doma za stara lica u Beogradu, Miloje - Mića Orlović (79) proveo poslednjih deset dana života.

Preminuo je 13. februara 2013. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a uskoro će jedna ulica na Opštini Savski venac u Beogradu nositi njegovo ime.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading