Obeležen veliki jubilej srpske kolevke žurnalizma: 100 godina BORBE, lista koji neguje kulturu

Autor: Valentina J. Stojić

Zabava

20.04.2022

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet crvenih slova i ćirilično pismo su naš zaštitni znak, kojem ostajemo privrženi, kaže Andrija Jorgić, direktor "Borbe"

Obeležen veliki jubilej srpske kolevke žurnalizma: 100 godina BORBE, lista koji neguje kulturu

Foto: ST/P. DIVAC

Prvih 100 godina postojanja Borbe svečano je obeleženo u matičnoj zgradi ovog lista, koji se na sadašnjoj adresi na Trgu Nikole Pašića u Beogradu nalazi od ratne 1944. Davne 1922. časopis je prvi put objavljen i od tada predstavlja kolevku žurnalizma u Srbiji. Ovaj veliki jubilej biće obeležavan tokom cele godine nizom svečanosti, a tim povodom je u holu Ive Andrića u zgradi "Borbe" juče otvorena izložba "Vek Borbe".

Foto: ST/P. DIVAC

Proslava veka lista "Borba"

 

Upravo u ovoj zgradi grupa novinara pokrenula je radio Studio B, a kuća "Borbe" zaslužna je i za nastanak pozorišta Atelje 212, čije su se prve predstave igrale u prostoriji prizemlju zgrade koja je tokom dana služila kao sala za sastanke, a uveče kao scena sa tačno 212 stolica.

Današnja Borba je časopis o kulturi, prepoznatljiv po svojih pet crvenih slova. Ona predstavljaju simbol borbe za očuvanje kulture, tradicije i ćiriličnog pisma.


- Kada smo razmišljali o izložbenom prostoru u kome će se održati izložba "Vek Borbe", jedini logičan izbor je bio da ona bude upravo u ovoj zgradi. Ideja kojom sam se vodila tokom rada na ovom projektu bila je da se prikaže čitav jedan poredak u jednom vremenu. Iako je bila komunistički list, Borba je davala prostor kulturi - kaže autorka izložbe Milica Drašković, mlada novinarka današnje Borbe.

Foto: ST/P. DIVAC

Proslava veka lista "Borba"

 

Na izložbi su predstavljene fotografije koje prate nastanak i razvoj "Borbe", počevši od izgleda zgrade, preko naslovnih strana, štamparije, poznatih ličnosti koje su posetile "Borbu" tokom 100 godina... Posetioci će moći da vide original ukoričena sva izdanja Borbe, počevši od onog prvog, koje je izašlo 19. februara pre jednog veka. Tu su Kekec, Sport, kao prva Borbina beba i jedini sportski list koji je izlazio u to vreme, zatim Nada, Sabor, Večernje novosti, Sport i svet. U planu je i digitalizacija časopisa od prvog izdanja do danas, a zanimljivo je i da je popularni automobil fića dobio ime upravo po Borbinom strip-junaku.

Foto: ST/P. DIVAC

Proslava veka lista "Borba"

 

- Kad ste na čelu kolone imena koje postoji 100 godina, osećaj je fantastičan. Ovo što mi danas radimo ne možete da radite za novac, morate da verujete u to i da volite to što radite. Uz nove snage Borba je spoj mladosti i iskustva. Ovo je naših prvih 100 godina, a biće ih još toliko. Pet crvenih slova i ćirilično pismo su naš zaštitni znak, kojem ćemo ostati privrženi. Čuvamo ime da ne padne u zaborav i kroz mlade snage u kulturnim centrima širimo čitalačku publiku - kaže Andrija Jorgić, direktor kompanije "Borba".

Foto: ST/P. DIVAC

Proslava veka lista "Borba"

 

Borba je bila kolevka kako jugoslovenskog tako i srpskog žurnalizma, stub kulture i stub borbe protiv fašizma. Iznedrila je velika imena koja su stasavala i pisala za ovaj list od Crnjanskog, Ćosića, Andrića do Bobe Selenića, a potom i Slavka Ćuruvije, Manojla Vukotića, pa i Zdravka Čolića...

Karl: Borba za kulturu je najteža!

Foto: ST/P. DIVAC

Proslava veka lista "Borba"

 

O značaju Borbe govorili su i gradski čelnici, koji su se osvrnuli na vek trajanja ove kuće.


- Pre 100 godina Borba je označavala borbu za ideologiju i humanije društvo. Sada je to borba za kulturu i od svih ta je, verovatno, najteža - rekao je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Alex

20.04.2022 15:33

Daće, podsećanje na nešto sto je davno umrlo. List je ugašen a i novinarstvo, onakvo kakvo ga je krasilo. Ovo što sada pokušavaju, sa novim časopisom, uz novinare početnike, je tako jadno i traljavo, no to verovatno gura neko u cilju samopromocije ili iz kompleksa. U svakom slučaju, nikad više onakvih pera kakva su krasila Borbu, a jubileja je bilo i biće jer su oni kod nas uglavnom tu zarad krkanluka.