RADMILA SAVIĆEVIĆ: Okopavala njive, završila zanatsku školu, a ipak se upisala u ISTORIJU! (FOTO)

Autor:

Zabava

08.11.2021

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, pre tačno 20 godina napustila nas je glumačka legenda Radmila Savićević, poznatija kao Riska.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

20 godina od smrti Radmile Savićević

Jedna od najpoznatijih glumica domaće scene, Radmila Savićević, poznatija kao Riska, umrla je na današnji dan pre tačno 20 godina. Glumica nas je napustila 8. novembra 2001. godine u Beogradu.

Radmila je rođena u Kruševcu 8. februara 1926. godine. Provela je teško detinjstvo, u nemaštini, sa majkom i sestrama jer ih je otac napustio i ostavio da žive u siromaštvu. Majka je za njih stvarala tako što je radila kao šnajderka.

Radmila se u detinjstvu hvatala bilo kog posla da bi zaradila za sebe i porodicu, kao što i doliči tako velikoj glumici ona je uvek ponosno pričala o tom periodu u javnosti,

Završila je zanatsku školu, mada je oduvek htela da ide u gimnaziju i na fakultet, što joj finansije nisu dozvoljavale.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Radmila Savićević biografija

Riska je svoju sreću pronašla sa glumcem Božidarom Savićević kojeg je upoznala u Kruševcu na korzou. Glumica je svog supruga isključivo nazivala nadimnkom "moj čovek".

Radmila je jako volela svog muža i brinula se o njemu, posebno jer se on mlad razboleo, te je zahvaljujući njenoj brizi doživeo starost. Za Risku se pričalo da je i jako ljubomorna i da je uvek morala da prisustvuje scenama gde njen dragi Boža igra sa nekom mladom koleginicom.

Glumica je bila prvenstveno članica kruševačkog pozorišta, ali igrala i u Niškom narodom pozorištu. Jedna od njenih najvećih uloga bila je u predstavi "Gospođa ministarka" u kojoj je igrala Živku Popović, te ju je igrala u Kruševcu dva puta 1946. i 1948. godina. Ubrzo nakon toga se preselila za Beograd i postala prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

Dobila je sve nagrada koje su se tada mogle dobiti u oblasti glume. Umrla je 8. novembra 2001, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana. Njen čovek, Božidar Savićević poživeo je tek nešto više od godinu dana i umro je 25. januara 2003. godine.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Radmila Savićević je svog muža nazivla "moj čovek"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading