POP, MARE I GOJKO SISA PONOVO NA FILMSKOM PLATNU: "MUNJE" dobijaju nastavak

Autor:

Zabava

11.06.2021

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmski centar Srbije objavio je u četvrtak rezultate konkursa u nekoliko kategorija, među kojima su najveći fondovi za dugometražni igrani film i za komercijalni repertoarski film.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/Pustь govorяt
"Mare i Pop" - Boris Milivojević i Sergej Trifunović

Na konkursu za dugometražni igrani film odabrano je šest projekata - "Ekskurzija" Miroslava Terzića, "Inat" Andrijane Stojković, "Mama" Nikole Ležaića, "Šifra Vuk", Miloša Škundrića i "Štelovanje" Nemanje Ćipranića dobili su po 24 miliona dinara, dok je film "Bilo jednom na istoku" Srđana Dragojevića dobio 23 miliona. U ovoj kategoriji bez podrške je ostalo 17 projekata, među kojima i filmovi Gorana Markovića ("Doktor D"), Slobodana Skerlića ("Trpele"), Stevana Filipovića ("Pored tebe"), Ognjena Glavonića ("U senci rogova")...

Komisija koja je odlučivala o sufinansiranju žanrovski određenih igranih filmova procenila je da komercijalni potencijal imaju tri filma - "Obuka" Stanislave Staše Koprivice (kojoj je dodeljeno 23,5 miliona dinara), "Bibijaka i dobošar" Ivice Vidanovića (22,5 miliona), kao i nastavak kultnog bioskopskog hita "Munje opet" Raše Andrića (14 miliona). Na istom konkursu, bez podrške je ostao nastavak jednog drugog hit serijala, "Sekula ženi sina" Dragoslava Lazića, ali i još jedan projekat Srđana Dragojevića "Škartovi", filmovi Nemanje Ćeranića, Petra Ristovskog, Lazara Bodrože...

Reditelj nagrađivanih "Šavova" Miroslav Terzić, po oceni komisije, u novom filmu "Ekskurzija" predstavlja "izuzetnu priču o vršnjačkom nasilju, o učenicima sedmog razreda koje na ekskurziji prati duh njihovog druga iz razreda koji se ubio jer je bio žrtva njihovog ismevanja i maltretiranja". "Inat" Andrijane Stojković je priča o posledicama rata u Jugoslaviji devedesetih, dok je glavni junak filma "Mama" Nikole Ležaića zaljubljenik u kamp turizam, pišu Novosti

U filmu "Šifra Vuk" Škundrić će na velikom platnu oživeti kontroverzni događaj iz 1975, kada su piloti tadašnje JNA pokušali da presretnu navodne NLO letelice iznad aerodroma Golubovci kod Podgorice.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/Pustь govorяt
"Gojko sisa" - Nikola Đuričko

Ćipranićevo "Štelovanje" je, kako saznajemo iz obrazloženja, "kriminalistički film sa elementima društvene kritike", dok je Dragojevićev scenario "Bilo jednom na istoku", kako je sam ranije govorio, zasnovan na motivima romana DŽulijana Barnsa "Bodljikavo prase" i govori o socrealističkoj diktaturi i njenom padu.

Film "Munje opet", autorskog tandema Srđa Anđelić i Raša Andrić, na velikom platnu oživeće glavni trojac - Popa, Mareta i Gojka Sisu - ali će im dodati i nove likove, tinejdžere, koji bi trebalo da predstavljaju most za komunikaciju sa mlađom publikom. "Obuka" Staše Koprivice je mračna komedija bazirana na istinitom događaju, dok je u fokusu Videnovićevog filma "Bibijaka i dobošar" - muzika, uglavnom romska, a glumačka postava oslanjaće se na profesionalce, ali i naturščike.

SCENARIJI O "OLUJI" I MILUNKI

FILMSKI centar Srbije sa 300.000 dinara sufinansiraće razvoj i unapređenje deset scenarija. Među odabranim "nacrtima" budućih filmova nalazi se scenario za dokumentarni film Kristine Kljajić "Posle Oluje", o posledicama srpskog egzodusa iz Krajine. Podršku FCS dobio je i scenario Igora Stankovića "Milunka", budući biografski film o našoj velikoj heroini, Milunki Savić.

"PIPLFOKS" I "FANTOM IZ OPERE" - CRTAĆI

NA konkursu za razvoj projekata dugometražnog animiranog filma tri miliona dinara dobio je "Kapetan DŽon Piplfoks" autora Vladimira Slavice, budući animirani mjuzikl o čuvenom gusarskom kapetanu čiji je tvorac Duško Radović. Podršku od 2,5 miliona dinara dobio je projekat Strahinje Mlađenovića "Žetva", dok je Nemanji Gavriloviću komisija dodelila 1,5 miliona dinara za "Fantoma iz opere".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading