14 GODINA OD TRAGIČNE SMRTI SINA ELENE I PEĐE MIJATOVIĆA: Dizajnerka izvela ritual i posvetila mu posebnu MOLITVU (FOTO)

Autor:

Zabava

04.06.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Andrej je preminuo kad je imao samo 13 godina i Eleni je ovaj period bio najmračniji u životu!

14 GODINA OD TRAGIČNE SMRTI SINA ELENE I PEĐE MIJATOVIĆA: Dizajnerka izvela ritual i posvetila mu posebnu MOLITVU (FOTO)

Foto: instagram.com/elena.karamankaric

Andrej Mijatović, sin fudbalera Peđe Mijatovića i dizajnerke nameštaja Elene Karaman, preminuo je na današnji dan pre 14 godina. Andrej je tada imao samo 13 godina. Bio je rođen sa cerebralnom paralizom, a onda je oboleo od hidrocefalitisa. Zdravlje mu se pogoršalo, bio je priključen na aparate i izbubio je životnu borbu u bolnici u Valensiji.

Foto: Starsport/printscreen/instagram.com

Peđa i Elena

Elena je danas obavila drevni ritual Inka pod imenom "Urpillay Sonqollay" i povezala se sa Majkom Zemljom i posvetila svom pokojnom sinu sledeće reči:

- Neka ti vetar uvek širi krila, neka ti sunce isijava toplotu na lice, neka ti kiša pada nežno po poljima, neka te bogina drži u svojoj ruci - napisala je Elena i okačila sliku svog sina.

Davne 1998. godine Elena je za "Damu" pričala o svojoj najtežoj borbi.

- Najmračniji period mog života je period Valensije. Prva asocijacija je samoća, a potom tuga. Užasno sam patila za Beogradom, nedostajao mi je onaj osećaj sigurnosti i bezbrižnosti koji mi moj grad uvek nudi. Nedostajale su mi mnoge stvari, od jutarnjeg kafenisanja do mirisa rascvetalog kestenja koji je dopirao direktno sa ulice Kneza Miloša i šunjao mi se po stanu s proleća. U Valensiji sam imala svog frizera, svog pedijatra, svog kozmetičara, svoje juvelire... a kad malo bolje razmislim, osim Luke i Peđe nisam imala ništa. Sve u svemu, ne znam koji mi je ćošak Valensije odvratniji. Tu sam, ubrzo po dolasku, ostala trudna sa drugim detetom i kao svaka dokona žena pomislila da će bavljenje još jednim detetom rešiti sve moje probleme. Šta su problemi, shvatila sam tek nekoliko meseci kasnije.

- Desilo mi se poslednje što sam mogla da pretpostavim, porođaj se iskomplikovao i moje dete se rodilo sa cerebralnom paralizom. Nikada nismo ni saznali šta se zapravo desilo. Koliko su lekari pogrešili, a koliko se sudbina poigrala sa nama, verovatno nikada nećemo saznati. Intimno mislim da je osnovni problem bio u tome što nisu našli za shodno da dete, koje je rođeno pet nedelja ranije, stave u inkubator, oslanjajući se na njegovu telesnu težinu. Kako sam ja proučila sve moguće medicinske leksikone i prošpartala sve svetske pedijatrijske klinike, ispostavilo se da lekari ne samo što odmah posle porođaja nisu odreagovali kako je trebalo, nego mu čak ni valbulu za hidrocefalos koji je naknadno dobio nisu ugradili na vreme. Kada je Andrea napunio osam meseci potvrdili su ono u šta sam ja odavno sumnjala - dijagnoza je bila cerebralna paraliza. Nisam morala da čekam da dete napuni osam meseci, da bih konstatovala da sa njim i te kako nešto nije u redu, jer možda ne umem što-šta, ali majka da budem definitivno znam - priačala je dizajnerka svojevremeno.

Foto: instagram.com/elena.karaman

Elena Karamn Karić

- Od samog Andreinog rođenja sam primetila da nešto nije u redu, i kasnije da hidrocefalus nije njegov osnovni problem. Dete koje je hipertonično, koje nema instikt za sisanje, hrani se najmanje sat i po. Pri ruci sam uvek imala sondu za koju su mi objasnili kako se stavlja, kroz nosić u želudac. U bolnici su rekli da on može da živi sa nama jedino ako ne prestane da dobija na težini. Činila sam sve da se tamo ne vrati, naučila nekako da ga hranim i čak da mu radim terapije, misleći u svoj svojoj histeriji da to niko bolje od mene neće uraditi. Lekari su nam govorili da moramo da se priviknemo i da je to krst koji ćemo ubuduće nositi na čelu. Bile su potrebne godine da svoj krst premestim na neki drugi deo mog tela i da shvatim da ako je, potpuno van svih moći prirode, Boga, kosmosa, religije - u startu uništen jedan ljudski život, da treba spasiti preostala tri - govorila je Elena tada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading