Minimaks je zbog njega dobio OTKAZ, Čolu je ŠUTNUO iz grupe, a Brena mu je napravila PAKAO od života! Sada je rešio da PROGOVORI o SVEMU!

Autor:

Zabava

17.05.2022

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kornelije Kovač progovorio je o svojoj prošlosti i pričama koje su ga pratile.

Minimaks je zbog njega dobio OTKAZ, Čolu je ŠUTNUO iz grupe, a Brena mu je napravila PAKAO od života! Sada je rešio da PROGOVORI o SVEMU!

Foto: printscreen/youtube.com

Kornelije Kovač bio je lider najpopularnije grupe početkom sedamdesetih, Korni grupe, a potom je postao hitmejker koji je zaslužan za početak Zdravka Čolića. Prodicrao je Riblju Čorbu, Bajagu, a pred sam koncert čuvenog benda je govorio za Nedeljnik o hitovima, muzici, karijeri, Jugoslaviji, ratu...

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Kornelije Kovač

1974. godine Korni grupa je učestvovala na Evroviziji u Brajtonu sa pesmom ''Moja generacija'', dok je te godine pobedila grupa ABBA.

Nakon Evrovizije pričalo se da Korni grupa treba da nastupi na američkoj turneji Pink Flojda kao gost. Naime, Zlatka Pejakovića je u London pozvao slavni Endru Lojd Veber da igra u britanskoj verziji predstave "Isus Hrist superstar", na kraju se Korni grupa raspala.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Kornelije Kovač o Korni grupi

Kornelije je postao vodeći jugoslovenski hitmejker, radio je za Zlatka Pejakovića, komponovao je i čuvenu himnu Partizana. I kada mu je uspeh dostizao vrhunac napustio je sve i otišao u London. Nakon nekoliko godina se vratio u zemlju gde je raspordava tiraže nosača zvuka koji su donosili pesme poznatih pop zvezda.

On je otkrio zašto se zapravo grupa Korni raspala.

- Razišli smo se, ali ne zbog Evrovizije kako su neki navodili, nego zbog ploče koju smo snimili u Milanu, a koja nije imala svetsku promociju kako nam je bilo obećano - priča on i otkriva da li se te godine kada su učestvovali umešala politika:

- Tada je austrijski izveštač sa Evrovizije povodom učešća Korni grupe rekao da naša pesma "Moja generacija" ima i politički kontekst. Spominje se 1942. godina, a to su bile gluposti jer je meni ta četrdeset druga bila godina od koje mi je počeo život - nastavlja Kornelije i osvrće se na to da grupi The Who niko nije pravio problem za pesmu pod istim nazivom:

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Kornelije Kovač o Evroviziji

- Upravo tako. Taj isti austrijski novinar, tačnije spiker austrijske televizije koja je prenosila Evroviziju 1974, rekao je: "Interesantno, Jugosloveni imaju pesmu koja je ozbiljno koncipirana." Trebalo je da to bude naš plus, ali mislim da smo zbog njene komplikovanosti loše prošli. Bolje da smo nastupili sa nekom tra-la-la pesmom.

Na toj Evroviziji je pobedila ABBA i pesma "Waterloo", da li ste vi slutili tada?

- Nisam. Neko je pisao da smo se mi na festivalu bogzna kako sprijateljili sa grupom ABBA, ali nismo. Nije da nismo verovali da će oni napraviti uspeh, ali eto na kraju oni odoše u svet, a mi u hotel, pa na aerodrom i nazad kući u Beograd.

Letos je bivši pevač Korni grupe Zlatko Pejaković rekao da se tada jedan član vašeg benda jako približio grupi ABBA?

- Možda se on tada prišunjao njima, a da ja to nisam znao.

Kada pričamo o tom inostranom segmentu karijere, neizbežno je pomenuti da je vašu pesmu "Trla baba lan" obradila velika francusko-italijanska zvezda Dalida i to je bio veliki hit u Evropi.

- Ta ploča je izdata i svuda u Evropi, čak i u Japanu. Mene je jednom pozvao RTS da budem gost u programu kada je u Beograd došla Dalida.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Kornelije Kovač o ABBA grupi

 

I Korni grupa je rušila razne barijere, pa su vas i napadali zbog izgleda. Pričalo se čak pre Evrovizije da vas treba ošišati i okupati.

- Sećam se kad sam jednom došao odnekud vozom na beogradsku železničku stanicu. Krenem da uhvatim taksi ispred štajge, priđem kolima i pitam: "Je l' slobodno?", a taksista mi odgovori: "Voziću te kad se ošišaš.

Bilo je mnogo teorija zavere vezano za vaš rad, pa i ona čuvena da ste išli u Zagreb da bi vam tamo neki političari iz partije rekli kakve pesme da pravite. Navodno je partija preko muzike htela da kontroliše omladinu.

- To je neki general u penziji izjavio, tu "veliku istinu" kako smo Goran Bregović, ja i još neki muzičari morali da odlazimo u Zagreb i da nam tamo neki funkcioneri partije kažu kakve bi pesme trebalo da pravimo. To je zaista smešna priča, ali ko želi da veruje u nju, neka veruje.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Kornelije Kovač o karijeri

Da li je bilo političkih pritisaka na vas?

- Ne, nije bilo nikakvih političkih pritisaka. Jedini napad na mene nije bio politički nego da sam napravio nepodobnu posmu "Gospa Mica gazdarica". Čak su na zidu Radio Beograda okačili tekst u kome se sugeriše, čak insistira, da se ta pesma ne emituje. Skoro pa da su je zabranili. Ali to nije bila nikakva politička pesma nego o studentu koji je iznajmio sobu.

Ali bila je čuvena priča da je Minimaks pustio na Radio Beogradu vašu pesmu "Trla baba lan" odmah posle vesti o Titovom putovanju, pa je navodno skinut s programa?

- I to je preuveličano. Evo šta je tačno bilo. Direktor tadašnjeg Radio Beograda bio je Stanko Terzić, i stiglo mu je naređenje da presluša sve trake na kojima su bile snimljene emisije, pa i ta navodno problematična emisija Minimaksa u kojoj je on navodno pustio pesmu Korni grupe "Trla baba lan" što se protumačilo kao komentar Titove posete nekoj afričkoj zemlji. Podigla se prašina ko je to dozvolio da se pusti u program. Ali kada je direktor preslušao trake, utvrdilo se da ta pesma nije puštena posle vesti o Titovom povratku sa puta iz, valjda, Afrike. Čak me je i Stanko Terzić pitao da li stvarno verujem u to. Ne bi to moglo lako da se izvede u to vreme.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Kornelije Kovač o Minimaksu

Tu pesmu su mrzele starije Jugoslovenke ili je i to mit?

- To su sve teorije i glasine. Ta pesma je bila ogroman hit. A Vlada Džet je u nekoj svojoj knjizi napisao da je Kornelije Kovač uništio rokenrol u Beogradu.

Sa pesmom "Trla baba lan"?

- Ne kaže direktno zbog te pesme. Desilo se da su tada svi novinari počeli da nas hvale, pesma se vrtela svuda, a Džet je rekao da sam upropastio rokenrol.

Napadali su vas i kada ste komponovali za Lepu Brenu.

- Napadali su me. I to žestoko. U Ninu je čak bio tekst sa naslovom "Ćevapčići za Evropu". Da sam kao čovek evropskog zvuka napisao pesmu "Sitnije, Cile, sitnije".

Da li ste se branili?

- Ne. Nikada ja nisam reagovao na takve stvari.

Da li ste bili skeptični kada su vas zvali da sarađujete sa Brenom?

- Nisam.

Šta ste mislili o Breni pre toga?

- Nisam pre saradnje baš nešto razmišljao o njoj. Kad god bih je video na TV sa pesmom "Čačak", okretao sam kanal. Nije mi se to dopadalo. Nisam imao nikad ništa protiv nje, ali nisam baš voleo te pesme. Njihov pokojni menadžer Raka Đokić tražio je sastanak sa mnom na kojem mi je rekao: "Kornelije, trebalo bi da napišeš nešto za Brenu, za Pesmu Evrovizije." Odgovorio sam: "Nemoj, ne radi se pesma za Evroviziju na brzinu."

- Ali on je baš navalio. Zvao me je da dođem sa ženom u hotel "Jugoslavija" da vidim kako Brena izvodi strane pesme. I dođem i čujem kako ona peva italijanske pesme, i to jako dobro ih izvodi. I tako je došlo do toga da napišem "Sitnije, Cile, sitnije".

Vi ste bili na početku biografija mnogih pevača, na primer Zdravka Čolića i mnogih drugih; da li ste mogli da predvidite toliko velike karijere tih pevača?

- Ja sam Zdravka Čolića prvo otpustio iz Korni grupe.

Zašto?

- Smatrao sam da on, i pored odličnog glasa, nije adekvatan pevač za tu vrstu muzike koju je svirala Korni grupa. Ali sam mu već tada rekao da je on odličan solo pevač, ali ne za bend. Zdravko se nije naljutio iako mu nije bilo prijatno. Ali sam mu ja vrlo brzo, posle petnaest dana kako se vratio iz Beograda u Sarajevo, rekao: "Čola, dođi na razgovor. Ajde da radimo pesme za tebe."

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Bugi

17.05.2022 15:58

Kornelije je jedna legenda i umetnik koji i pored godina može još mnogo da dâ!

Odgovori 54 8
Vojkan

17.05.2022 16:13

Komunisticka podguzna muva.

Odgovori 12 74
Rade

18.05.2022 04:15

@Vojkan - Mišljenje je kao dupe svako ga ima...