Srbija OBORILA GINISOV REKORD! Ono što smo uradili 2008. godine kao organizatori Evrovizije NIKO još nije uspeo da DOSTIGNE i OBORI!

Autor:

Zabava

12.05.2022

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija oborila rekod i ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Srbija OBORILA GINISOV REKORD! Ono što smo uradili 2008. godine kao organizatori Evrovizije NIKO još nije uspeo da DOSTIGNE i OBORI!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, Wikipedia

Izbor za najbolju pesme Evrope, Evrovizija je jedno od najpopularnijih muzičkih takmičenja na svetu na kom se okupljaju muzički predstavnici svih zemalja Evrope, a ove godine se u Italiji održava 66. festival po redu.

Republika

Foto: youtube/Eurovision Song Contest

Evrovizija

1956. godine je održana prva Evrovizija po uzoru na San Remo, a te godine se takmičilo samo sedam zemalja koje su izvodile po dve pesme.

Na Evroviziji su do sada makar jednom učestvovale 52 zemlje. Naime, svi aktivni članovi Evropske radiodifuzne unije dobijaju poziv za učešće svake godine, dok pridruženi članovi, kao što je Australija, moraju da dobiju specijalnu pozivnicu kako bi učestvovali. 

Republika

Foto: youtube/Eurovision Song Contest

Evrovizija potoji od 1956. godine

Takmičenje traje tri večeri, dve polufinalne noći i finalno veče u kojem direktno učestvuju  Velika Britanija, Nemačka, Italija, Španija i Francuska, kao zemlje osnivačice.

Od početka održavanja festivala svake godine je održano takmičenje osim 2020. godine kada je otkazano zbog pandemije koronavirusa. 2015. godine je Pesma Evrovizije ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao godišnji takmičarski televizijski program koji se najduže emituje i najgledaniji nesportski program na svetu, dok se procene gledanosti širom sveta procenjuju na oko 200 miliona gledalaca. Ovaj program je osim u Evropi još putem radija i televizije prenošen i u zemljama na svim drugim naseljenim kontinentima. 

Republika

Foto: ATA Images

Marija Šerifović pobedila na Evroviziji 2007. godine

Srbija je kao organizator 2008. godine postavila rekord u broju zemalja učesnica. U Beogradu su učestvovale 43 zemlje, a 2011. i 2018. je taj rekord izjednačen, ali ne i oboren.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading