SVE IH JE UBILA ISTA BOLEST! Tri velikana preminula su od RAKA PANKREASA, a ovo su simptomi TIHOG UBICE!

Autor:

Zabava

06.11.2021

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pevač Marinko Rokvić danas je preminuo nakon borbe sa rakom pankreasa, a pored njega od iste bolesti preminuli su i glumci Tihomir Arsić i Marinko Madžgalj.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ/N.MANDIĆ/printscreen

Poznati preminuli od raka pankreasa

Poznati pevač narodne muzike Marinko Rokvić preminuo je danas u Beogradu nakon borbe sa teškom bolešću, a ova vest je šokirala javnost. Naime, Marinko je nedavno preležao koronu, a ono što mnogi nisu znali jeste da se mesecima borio sa kancerom pankreasa, što je potvrdila i porodica u javnom saopštenju.

Pored preminulog pevača, od iste bolesti preminuli su i glumci Tihomir Arsić i Marinko Madžgalj.

Naime, Tihomir Arsić je prošle godine u decembru preminuo od raka pankreasa, a kako je govorio tada, slučajno je otkrio da boluje od opake bolesti.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

 

 

Slučajno saznao da boluje od raka pankreasa

U maju prošle godine sam se pripremao za opskurnu filmsku ulogu čoveka koji umire od raka. Pet meseci sam se pripremao za taj lik, prvi put sam išao u teretanu i trenirao boks, Malo pre početka snimanja, koje je trebalo da traje dva i po meseca i bude vrlo zahtevno, preventivno sam otišao kod lekara na detaljnije preglede. Kako skoro 20 godina nisam igrao tako veliku ulogu na filmu, mislio sam da je u redu da budem siguran da sam dobro i da neću morati da pravim pauzu. Uradio sam nekoliko skenera i magneta, mada sam bio zdrav i nisam osećao nikakve tegobe. Tako sam slučajno saznao da imam kancer na glavi pankreasa - rekao je glumac za Gloriju.

Glumac Marinko Madžgalj preminuo je 2016. godine od opake bolesti. Kasno je sazano da boluje, ali se do samog kraja borio lavovski.

Republika

Foto: ST/Petar Divac

 

 

Ognjen Amidžić nikada nije prežalio smrt prijatelja

- Marinko i ja smo bili pre svega prijatelji. Kada sam čuo da je bolestan i da ne može da se izleči, bilo mi je mnogo teško. Tek tada sam shvatio šta je život - rekao je voditelj za Kurir.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" rak pankreasa u Srbiji je sedmi po smrtnosti. Kada se radi o malignim bolestima organa za varenje, rak pankreasa ima ubdeljivo najgore prognoze, a vreme preživljavanja se u uznapredovalim fazama meri mesecima.

Najveći problem ove bolesti jeste mesto na kom se nalazi, te ga je zbog toga teško i otkriti, te se retko kad i leči na vreme, a kada se otkrije to je najčešće u uznapredovalim stadijumima kada je lečenje skoro i ne moguće. Što se samih simptoma tiče, najčešće izostaju sve dok bolest ne uznapreduje, te zbog toga tipičnih ranih znakova raka pankreasa i nema, a kada bolest uznapreduje neki od najčešćih simptoma mogu biti blagi i nespecifični.

Simptomi raka pankreasa

Smanjen apetit

Nevoljan gubitak kilograma

Promena boje urina

Bol u stomaku ili u donjem delu leđa

Formiranje ugrušaka u krvi

Žutica (žućkasta prebojenost kože i beonjača)

Depresija

Što se samog lečenja tiče, ono zavisi od toga u kom je stadijumu bolest, a cilj je dvojaka: da spreči širenje bolesti i da ubije ćelije raka. Posledice i komplikacije koje se mogu javiti tokom lečenja raka pankreasa su gubitak težine, bolovi u abdomenu, opstrukcija creva i problemi sa radom jetre, te neretko i otkazivanje jetre.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading