PROGNOZA ZA NAREDNE DANE KATASTROFALNA! Ogromne vrućine pratiće snažni pljuskovi i grmljavine, a ONO NAJGORE TEK SLEDI

Autor:

Vesti

09.06.2024

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, koji je prvi ove sezone, dovodeći do veoma visokih temperatura.

PROGNOZA ZA NAREDNE DANE KATASTROFALNA! Ogromne vrućine pratiće snažni pljuskovi i grmljavine, a ONO NAJGORE TEK SLEDI

Foto: shutterstock

Iako su ove temperature visoke, one nisu neuobičajene za ovo doba godine u Srbiji. Danas, temperature su dostigle i do 34°C, dok je u Beogradu zabeleženo 32°C. Veći deo zemlje je pod uticajem sunca i oblaka, dok se na jugu i istoku Evrope i naše područje oseća uticaj veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, dok su sever, zapad i jugozapad pod uticajem svežijeg vazduha sa Atlantika.

Ova situacija dovodi do formiranja oštre frontalne zone na dodiru ovih dveju potpuno suprotnih vazdušnih masa, što rezultira stvaranjem snažnih grmljavinskih oluja i nepogoda duž različitih delova Evrope. U Srbiji se očekuje umeren do pojačan zapadni vetar, a mogući su i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, posebno u brdsko-planinskim predelima i na jugozapadu Srbije.

U ponedeljak se očekuje premeštanje ciklona preko Panonske nizije, donoseći dalji priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike. Maksimalne temperature biće do 35°C, dok će na severu Vojvodine biti nešto ugodnije. U narednim danima se očekuje nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz postepeno osveženje u nekim delovima zemlje.

Premeštanje ciklona sa severnog Jadrana dovodi i do transporta čestica pustinjskog peska iz Sahare ka našem području. Ovo je retka pojava za ovo doba godine i može rezultirati zamućenjem atmosfere i padavinama sa česticama pustinjskog peska. Najviše peska se očekuje u ponedeljak, dok će severnija strujanja doneti osveženje i pročišćenje atmosfere od peska u utorak i sredu.

Očekuje se da će pesak i prašina iz Sahare prekriti nebo i atmosferu iznad većeg dela Balkana u narednim danima. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom mogu dovesti do grmljavinskih nepogoda, praćenih jakim gromovima, gradom i obilnim pljuskovima.

Stabilizacija vremena se očekuje od petka, kada će severozapadna visinska strujanja pročistiti atmosferu i doneti sunčano vreme. Važno je pratiti upozorenja i preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti tokom nepovoljnih vremenskih uslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading