POČEO TOPLOTNI TALAS! Ova četiri grada su trenutno najtoplija u Srbiji, cela zemlja je pod upozorenjem

Autor:

Vesti

09.06.2024

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građanima se savetuje oprez

POČEO TOPLOTNI TALAS! Ova četiri grada su trenutno najtoplija u Srbiji, cela zemlja je pod upozorenjem

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Strahinja Aćimović, RHMZ/printscreen

Prema zvaničnom merenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), najtopliji gradovi u 14 sati bili su Smederevska Palanka, Veliko Gradište, Ćuprija i Zaječar sa 33 stepena Celzijusa. Ipak, subjektivni osećaj u Ćupriji dostigao je čak 35 stepeni!

Toplotni talas počeo je u Srbiji, a prema najavama meteorologa, danas i sutra biće najtoplije. RHMZ je ranije najavio da temperatura može dostići čak 37 stepeni u nekim delovima zemlje.

Najhladnije je trenutno na Kopaoniku, gde je izmereno samo 20 stepeni.

U Beogradu i Nišu je izmereno 31 stepen, dok je u Novom Sadu za jedan stepen prijatnije.

Foto: RHMZ/printscreen

 

Cela Srbija je pod meteoalarmom zbog visokih temperatura, pri čemu je na većini teritorije na snazi žuti meteoalarm, dok je u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, na snazi narandžasti meteoalarm.

Foto: RHMZ/printscreen

 
  • Najtopliji gradovi u Srbiji u 14h: Smederevska Palanka, Veliko Gradište, Ćuprija i Zaječar sa 33°C. U Ćupriji se subjektivno osećalo kao 35°C.
  • Najhladnije na Kopaoniku, 20°C. Beograd i Niš 31°C, Novi Sad 30°C.
  • Celu Srbiju obuhvata žuti meteoalarm zbog visokih temperatura, a istočna i jugoistočna Srbija, kao i Kosovo i Metohija, pod narandžastim meteoalarmom.

Narandžasta boja upozorava na opasno vreme i prognozirane su opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Foto: RHMZ/printscreen

 

Stoga, građani treba da budu vrlo oprezni, svesni rizika i redovno informisani o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, te da prate savete koje daju nadležne državne službe, posebno u vezi sa visokim temperaturama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading