EVROPA U KANDŽAMA "TOPLOTNOG STRESA" Stručnjaci ZABRINUTI: Telo ne može da se ohladi, organi otkazuju...

Autor:

Vesti

22.04.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa se ubraja među kontinente koji se najbrže zagrevaju, a stručnjaci upozoravaju da je ovaj trend zabrinjavajući.

EVROPA U KANDŽAMA "TOPLOTNOG STRESA" Stručnjaci ZABRINUTI: Telo ne može da se ohladi, organi otkazuju...

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, Republika

Na području Evrope došlo je do povećanja broja dana sa toplotnim stresom, što predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi. Ovo stanje nastaje kada telo ne može efikasno da se ohladi, a temperatura tela dostiže nivo koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i rizik od zatajenja vitalnih organa. Glavni uzrok toplotnog stresa je visoka vlažnost vazduha, što otežava prirodno isparavanje znoja i hlađenje tela.

Brzo zagrevanje Evrope

Evropa se ubraja među kontinente koji se najbrže zagrevaju, a stručnjaci upozoravaju da je ovaj trend zabrinjavajući. Prema zajedničkom izveštaju Kopernikusa i Svetske meteorološke organizacije, beleži se porast temperatura tokom 11 meseci prošle godine, uključujući najtopliji septembar ikada zabeležen. Ovo brzo zagrevanje kontinenta direktno utiče na brojne ekstremne vremenske pojave, poput toplotnih talasa, suša, požara i poplava.

Posledice ekstremnih vremenskih prilika

Ekstremne vremenske prilike, izazvane brzim zagrevanjem Evrope, imaju ozbiljne posledice po životnu sredinu i ljude. Tokom protekle godine, došlo je do velikih požara koji su zahvatili zemlje južne Evrope poput Portugala, Španije i Italije. Posebno je zabeležen veliki šumski požar u Grčkoj, koji je zahvatio ogromnu površinu zemlje. Istovremeno, obilne kiše su prouzrokovale smrtonosne poplave, naglašavajući raznolikost ekstremnih vremenskih pojava koje su obeležile proteklu godinu.

Klimatske promene i smrtnost

Zabrinjavajući podaci ukazuju na porast stope smrtnosti od toplotnih udara za čak 30% u poslednje dve decenije. Ovo je direktna posledica ekstremnih vremenskih prilika koje su rezultat globalnog zagrevanja. Klimatske promene utiču na broj umrlih od toplote, a stručnjaci upozoravaju da je neophodno preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ublažile posledice ovog trenda.


Izveštaj o ekstremnim vremenskim prilikama u Evropi ukazuje na hitnu potrebu za delovanjem u cilju ublažavanja posledica globalnog zagrevanja. Brzo zagrevanje kontinenta, koje se manifestuje kroz ekstremne vremenske pojave poput toplotnih talasa, požara i poplava, zahteva koordinisane napore kako bi se zaštitila životna sredina i ljudi od potencijalno smrtonosnih posledica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading