SRBIJI PRETI "PUSTINJSKI ĐAVO"! Slede nam katastrofalne pojave - pitanje je trenutka kad će udariti i TORNADO!

Autor:

Vesti

13.04.2024

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biće i superćelijskih oluja

SRBIJI PRETI "PUSTINJSKI ĐAVO"! Slede nam katastrofalne pojave - pitanje je trenutka kad će udariti i TORNADO!

Foto: twitter/printscreen

Nakon izuzetno toplog prošlog leta, najtoplije jeseni i zime, kao i oborenih mnogih temperaturnih rekorda, leto 2024. godine moglo bi biti još jedno u nizu sa ekstremno visokim temperaturama, verovatno preko 40 stepeni, što je dodatni znak uticaja klimatskih promena.

Pored visokih temperatura vazduha, zabrinjavajuće su i druge ekstremne pojave koje mogu biti veoma opasne po imovinu, useve, životinje, ali i po ljudske živote. To su oluje, posebno razorne poput tornada, pijavica, "pustinjskih đavola" i superćelijskih oluja.

Iskustvo prošlog leta nas je već uverilo da ove pojave nisu bezazlene i da mogu imati ozbiljne posledice.

Klima se menja, zagreva se cela planeta

Kako je ranije za “Blic” objasnio klimatolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) “klima se očigledno menja, dolazi do zagrevanja cele planete i poznato je da je zadnjih sto godina temperatura vazduha povećana za 1,1 stepen, ali i temperatura mora, svetskog okeana povećana je za 0,8 stepeni, tako da klimatski sistem dobija sve više energije”.

Istovremeno, Srbija beleži povećanje temperature za 2 stepena.

Zbog zagrevanja okeana, samim tim i površine zemlje dolazi do povećanog isparavanja i vazduh sada sadrži više vodene pare koja je često inicijator i pokretač povećavanja konvektivne energije u samom vazduhu zbog čega dolazi do jačih vertikalnih struja koje su strukture kao što smo imali slučaj sa superćelijskom nepogodom ili mezociklonom koji se desio 19. jula 2023., kada u okviru takvih struktura dolazi do izrazitog spuštanja vazduha u prizemnim slojevima i njegovog rasipanja na samoj površini zemlje i kada se pojavljuju vetrovi olujne i orkanske jačine, od preko 25 metara u sekundi – kaže klimatolog Goran Pejanović.

Kada se govori o mogućnostima pojava tornada i iznad Srbije, Pejanović napominje da nekoliko uslova treba da bude ispunjeno za to, a to je da postoji :

  • temperaturni gradijent sever-jug
  • da bude izražen na visinama 5-10 kilometara
  • da se u okviru takvih sistema pojavljuju mlazne struje, zone sa izrazitom kinetičkom energijom horizontalnog vetra
  • da u prizemlju imamo pregrejan vazduh
  • da bude obezbeđeno prisustvo vodene pare

- Često onda imamo i prisustvo grada na površini. A kada pričamo o klimi u budućnosti ona će se i dalje zagrevati, jer ne uspevamo da napravimo sistem na globalnom nivou za smanjenje gasova sa efektom „staklene bašte“, tako da će doći do daljeg povećanja temperature, i daljeg povećanja vodene pare u samom vazduhu. Međutim, kako se severni krajevi više zagrevaju nego južni, zbog klimatskih promena ne možemo da kažemo da ćemo imati povećani broj superćelijskih nepogoda, mezociklona koje često prate i tornada u prizemlju. Dakle, zbog tog razloga ne bi trebalo da bude povećanja ovakvih nepogoda, ali zbog povećanja sadržaja vodene pare imaćemo povećanu konkvektivnu energiju i kada se i dese retki slučajevi superćelijskih oluja možemo imati i veće brzine, odnosno, pridužena tornada – kaže Goran Pejanović.

Kod nas češće pijavice

Kod nas su češće zabeležene pojave pijavice iznad mora ili trombe iznad kopna, ali to su zone od nekoliko metara ili desetine metara, a velika prava tornada idu i po nekoliko stotina metara u prečniku ili čak nekoliko kilometara.

Trombe su se kod nas pojavljivale svuda, i Pejanović je rekao da bi po njemu ove zone i za jače pojave trebale da budu označene kao što je zabeleženo tokom prošlogodišnje superćelijske nepogode, od Slovenije preko Hrvatske, naročito Slavonije, zatim Vojvodina, severna Srbija pa dalje na istok.

- Upravo zbog toga se to dešava što imamo dovoljno vodene pare. U Beogradu se u zadnjih 30 godina količina vodene pare u vazduhu povećava sa 12 grama po kubnom metru na 15, tako da taj uslov povećane količine vodene pare će biti sve izraženiji kako nam se klima menja – poručio je klimatolog Goran Pejanović.

I Srbija na udaru razornih tornada

I naš čuveni klimatolog Vladimir Đurđević je izjavio da će se u narednih 30 godina klima promeniti u istoj meri u kojoj se promenila u zadnjih 150 godina i da je sasvim realno da se i Srbija nađe na udaru razornih tornada, sličnim onom koji je pre nekoliko godina pogodio Češku.

- Pošto je danas atmosfera toplija za jedan stepen onda u proseku ima sedam odsto više vodene pare nego što smo pre imali. Kada se zagrejemo za još jedan stepen u vazduhu ćemo imate još sedam odsto više vodene pare u odnosu na današnje vrednosti. Zbog toga olujna nevremena mogu da budu razornija. Mogu prvo da proizvedu veću količinu kiše, a mogu i druge efekte koji su vezani za olujno nevreme, a to su veće količine grada, intenzivniji frontalni sistemi na obodu oluja koji imaju jake vetrove, tako da i udari vetra mogu da budu jači – rekao je ranije Đurđević.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading