VRUĆINE DONOSE I VISOKO UV ZRAČENJE! Devet mesta u Srbiji biće posebno izložena!

Autor:

Vesti

10.04.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do petka će biti na snazi žuti meteo alarm zbog visokih temperatura iznad 28 stepeni.

VRUĆINE DONOSE I VISOKO UV ZRAČENJE! Devet mesta u Srbiji biće posebno izložena!

Foto: shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će do sredine aprila biti pretežno sunčano i toplo, s povremenim lokalnim razvojem oblačnosti. Do petka će biti na snazi žuti meteoalarm zbog visokih temperatura iznad 28 stepeni. Ove visoke temperature verovatno su rezultat vremenskog fenomena "El Ninjo", koji se očekuje da će prestati u narednim mesecima.

Prema Gevinu Šmitu, direktoru Godar instituta pri NASA, mart je bio najtopliji mesec u svetu do sada, što ga čini desetim mesecom uzastopce koji se smatra rekordno najtoplijim.

- Još uvek pokušavamo da razumemo zašto se situacija tako dramatično promenila sredinom prošle godine i koliko će se ova situacija nastaviti, da li je u pitanju fazni pomak ili je reč o kratkotrajnim klimatskim trendovima - rekla je članica istraživača Službe za kilmatske promene EU ''Kopernik'' Samanta Burdžes.

Danas će temperatura u Srbiji dostići i do 30 stepeni. UV zračenje će biti umereno do visoko danas i sutra, s posebno visokim vrednostima na Crnom vrhu, Zlatiboru, Sjenici, Kopaoniku, Dimitrovgradu, Peći, Prizrenu, Prištini i Vranju. Stoga je važno zaštititi najosetljivije delove tela.

Prema biometeorološkoj prognozi za danas, moguće su uobičajene tegobe kod većine hroničnih bolesnika.

- Oprez se savetuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom. Od meteoropatskih reakcija mogući su reumatski bolovi i neraspoloženje -  navodi RHMZ.

Preporučuje se adekvatno odevanje, kao i boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost.

RHMZ preporučuje preduzimanje mera predostrožnosti pri izlaganju suncu duže od 30 minuta oko podneva, kao što su korišćenje kapa, šešira, naočara za sunce, zaštitnih krema za lice i sklanjanje u hlad. Posebno osetljive grupe za ekstremne vremenske uslove su deca do 2 godine, osobe starije od 60 godina i hronični bolesnici, koji bi trebalo da izbegavaju boravak napolju u najtoplijem delu dana, savetuje Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Takođe, nije preporučljivo ostavljati decu ni životinje u zatvorenim kolima koja su izložena toploti. Treba redovno unositi tečnost, pre svega vodu, izbegavati alkohol, kafu i gazirana bezalkoholna pića tokom vrućina.

Što se tiče vremena do petka, RHMZ prognozira da će u četvrtak biti sunčano i toplo uz slab i umeren vetar, s najvišom temperaturom do 28 stepeni. U petak se takođe očekuje pretežno sunčano i toplo, s temperaturom do 28 stepeni, prenosi 24sedam.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading