PRED NAMA PAKLENO LETO! Ekstremno visoke temperature nisu jedini izazov s kojim ćemo se suočiti!

Autor:

Vesti

06.04.2024

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klimatske promene donose i rizik od pojave oluja, poplava i čak tornada, što bi moglo postati nova realnost za Srbiju. Povećanje temperature vazduha povećava i njegovu sposobnost zadržavanja vodene pare, što olujama daje dodatnu snagu.

PRED NAMA PAKLENO LETO! Ekstremno visoke temperature nisu jedini izazov s kojim ćemo se suočiti!

Foto: shutterstock

Protekli februar je zabeležio svojevrsni istorijski zapis u Srbiji, obarajući rekorde po toploti i suši, navodi se u najnovijim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Topli vazdušni strujni sistemi sa juga doveli su do izuzetnog povećanja temperatura, čineći februar čak 6,3 stepena toplijim u poređenju sa referentnim periodom od 1991. do 2020. godine. Najveće odstupanje od normale zabeleženo je u Kikindi i Beogradu, gde je temperatura bila čak 7,4 stepena viša.

Međutim, dok su se mnogi pitali šta nas čeka tokom leta, stručnjaci kao što je klimatolog Vladimir Đurđević iznose manje ohrabrujuće prognoze. Prema njegovim rečima, region jugoistočne Evrope postaje sve topliji zbog globalnog zagrevanja i geografskog položaja, s čak 70% šanse da će predstojeće leto biti znatno toplije od prethodnih decenija.

Osim ekstremnih temperatura, Đurđević za beogradske medije upozorava na česte toplotne talase koji bi mogli da oblikuju tok leta. Ranije retki, ti toplotni talasi sada postaju redovnija pojava, uz mogućnost da se ovo leto suočimo sa deset dana neprekidnih vrućina.

No, ekstremne temperature nisu jedini izazov s kojim ćemo se suočiti. Klimatske promene donose i rizik od pojave oluja, poplava i čak tornada, što bi moglo postati nova realnost za Srbiju. Povećanje temperature vazduha povećava i njegovu sposobnost zadržavanja vodene pare, što olujama daje dodatnu snagu.

Dodatno, gradovi kao što je Beograd postaju "toplotna ostrva", gde se beton i urbanizacija značajno zagrevaju, stvarajući neophodnost za očuvanje zelenih površina u centru gradova radi uravnoteženja temperature.

Kako bismo ublažili ovakve promene, Đurđević ističe neophodnost globalnog angažmana u sprovođenju Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Dakle, dok nas vrućina u februaru upozorava na izazove koji nas očekuju, reči klimatologa kao što je Đurđević podsećaju na hitnost borbe protiv klimatskih promena i prilagođavanja novim ekstremnim uslovima.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading