U SRBIJI NA SNAZI DVA METEOALARMA, NAJAVLJENI SNAŽNI OLUJNI UDARI: Sutra pljuskovi sa grmljavinom, a krajem nedelje ŠOK TEMPERATURA!

Autor:

Vesti

11.03.2024

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema prognozi RHMZ, tokom dana se očekuje novo prolazno naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima, a kasnije popodne će padavine prestati na severozapadu i zapadu zemlje.

U SRBIJI NA SNAZI DVA METEOALARMA, NAJAVLJENI SNAŽNI OLUJNI UDARI: Sutra pljuskovi sa grmljavinom, a krajem nedelje ŠOK TEMPERATURA!

Foto: Shutterstock

Snažni udari olujnog južnog i jugoistočnog vetra i danas se nastavljaju da pogađaju Srbiju, posebno na jugu Banata, u donjem Podunavlju i u planinskim predelima. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), na snazi su narandžasti i žuti meteoalarm zbog jakog vetra i pljuskova. Najjači udari vetra, preko 85 kilometara na sat, zabeleženi su u Banatu.

PESAK IZ SAHARE I "PRLJAVA KIŠA"

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, najavio je da će se u noći između nedelje i ponedeljka steći uslovi za pojavu "prljave kiše" u Srbiji. Koncentracija peska iz Sahare biće najveća iznad Srbije, što će usloviti da kiša koja bude padala bude naročito prljava, odnosno sadržaće čestice peska sa severa Afrike. Sovilj je objasnio da se oblačnost danas vrlo brzo premešta dalje na istok, a zona sa povećanom koncentracijom peska iz Sahare takođe će se premestiti, te se očekuje značajan pad koncentracije čestica peska u našem regionu.

PROGNOZA ZA VREME

Prema prognozi RHMZ, tokom dana se očekuje novo prolazno naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima, a kasnije popodne će padavine prestati na severozapadu i zapadu zemlje. U utorak se očekuje promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima, koji će na istoku i jugu ponegde biti praćeni i grmljavinom, dok će na visokim planinama biti prisutan sneg. Temperature će biti u manjem padu, ali se očekuje da će drugi deo sedmice biti znatno sunčaniji, sa temperaturama od 15 do 20 stepeni.

TEMPERATURE PO GRADOVIMA

Prema podacima RHMZ, u Beogradu se sutra očekuje najviša temperatura od 15 stepeni, u Novom Sadu 14, dok će u Nišu biti do 17 stepeni. U Kragujevcu su mogući pljuskovi, a temperatura će se kretati od minimalnih 6 do maksimalnih 16 stepeni.

Srbija se i dalje suočava sa jakim udarima vetra, pljuskovima i mogućom pojavom "prljave kiše" usled visoke koncentracije peska iz Sahare. U narednim danima se očekuju promenljivo oblačno vreme sa čestim padavinama, ali se prognozira da će drugi deo sedmice biti sunčaniji sa porastom temperatura.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading