NEVEROVATNA 22 STEPENA U FEBRUARU! Natprosečno toplo vreme - iskoristite sunce, EVO kad nam stižu padavine!

Autor:

Vesti

06.02.2024

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu će biti pretežno sunčano, sa slabim, umerenim, zapadnim i jugozapadnim vetrom i temperaturama od 3 do 19 stepeni.

NEVEROVATNA 22 STEPENA U FEBRUARU! Natprosečno toplo vreme - iskoristite sunce, EVO kad nam stižu padavine!

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

U Srbiji će danas veći deo dana biti pretežno sunčano, povremeno uz malu do umerenu oblačnost, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, na severu Vojvodine, u istočnoj Srbiji, kao i na planinama povremeno jak, zapadni i jugozapadni, a temperature će se kretati od -2 do 22 stepena.

U Beogradu će biti pretežno sunčano, sa slabim, umerenim, zapadnim i jugozapadnim vetrom i temperaturama od 3 do 19 stepeni.

U narednih nedelju dana biće natprosečno toplo, pretežno sunčano vreme, povremeno uz malu do umerenu oblačnost.

Prve padavine lokalnog karaktera očekuju se u nedelju, dok će početkom naredne sedmice kiša postati učestalija u većini mesta, a od utorka se očekuje zahlađenje uz prelazak kiše u sneg u planinskim predelima.

Tokom cele sedmice dnevna kolebanja temperature će biti izražena, naročito van većih urbanih sredina u centralnoj i južnoj Srbiji, gde će minimalne temperature biti od -2 do 2 °C, a najviše dnevne dostizati lokalno i do 20 °C.

Velika količina snega krajem meseca?

Direktor "Wheather 2" Ivan Ristić ističe da krajem meseca imamo promenu koja bi mogla da nam donese nove snežne nanose.

- Sredinom februara predviđa se snažan poremećaj polarnog vrtloga. Sa novim događajem stratosferskog zagrevanja koji se očekuje da se razvije, trenutno vidimo brzi slom polarnog vrtloga i promenu obrasca hladnog vremena u SAD ali i Evropi u drugoj polovini februara i verovatno početkom marta. Ovo je sada drugi poremećaj polarnog vrtloga u 2024. Prvi se dogodio u januaru i poklopio se sa snažnim ispuštanjem hladnog vazduha širom većeg dela SAD i Evrope.

Ovaj predstojeći događaj izgleda da će biti jednako jak, ako ne i jači od prvog. Trenutne prognoze već popravljaju ovu dinamiku i počinju da crtaju novu hladnu epizodu širom Evrope nakon ovog atmosferskog poremećaja. Takođe možemo videti neke povezane uticaje poremećaja u stratosferi u drugoj polovini meseca. Anomalija hladnog vazduha pokriva veći deo severnih i centralnih delova, spuštajući se iz pravcu severa i severozapada - istakao je on.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading