ZASTRAŠUJUĆA VREMENSKA PROGNOZA ZA 2024. GODINU: Izgubićemo godišnja doba, godina će biti GORA OD 2023.

Autor: Blic

Vesti

02.01.2024

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RHMZ prognozira temperaturne trendove za prva tri meseca 2024. godine

ZASTRAŠUJUĆA VREMENSKA PROGNOZA ZA 2024. GODINU: Izgubićemo godišnja doba, godina će biti GORA OD 2023.

Foto: Shutterstock


Prema dugoročnim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), očekuje se da će januar i februar u Srbiji imati prosečne temperature, uz blagi porast, prema rečima meteorološkinje Suzane Putniković sa Instituta za meteorologiju za Blic TV.

Klimatske promene postaju sve izraženije, a za 2024. godinu najavljuje se da će biti "gora od 2023. kada su vrućine u pitanju". Padavine će, prema prognozama, biti u višegodišnjem proseku, a očekuju se i povremeni jutarnji mrazevi tokom januara i februara.

"Možemo da kažemo na osnovu sezonskih prognoza Hidrometeorološkog zavoda da će januar i februar u pogledu temperature biti u proseku, to jest i malo blaži. Što se tiče marta, on će biti malo topliji od proseka, misli se na višegodišnji prosek, a padavine će biti za sva tri meseca u proseku. Takođe, možemo da očekujemo povremene jutarnje mrazeve u januaru i februaru," navela je meteorološkinja Putniković i najavila da ćemo osetiti velike klimatske promene i tokom ove godine.



Klimatske promene i uticaj na temperature

Suzana Putniković ističe da su klimatske promene veoma vidljive, pri čemu je 2023. godina zabeležila rekordni porast temperature, premašivši prethodne godine. Uzrok tome leži u proizvodnji gasova sa efektom staklene bašte, koji proizilaze iz ljudskih aktivnosti i modernog načina života. Prema njenim rečima, atmosfera se zagrejala za jedan stepen u odnosu na predindustrijski period, što ukazuje na ozbiljne promene u klimi.

Ekstremni vremenski događaji i superćelijske oluje

Meteorološkinja ističe da su superćelijske oluje, koje su zahvatile Srbiju i region prethodnog leta, poznate stručnjacima, i predstavljaju jedan od najrazornijih tipova oluja. Ove oluje mogu proizvesti tornado, velike količine padavina i grad. Uzrok njihovog nastanka leži u vodenoj pari, a takvi ekstremni događaji će, prema prognozama, postati sve češći i agresivniji.

"Superćelijska oluja nije neki nepoznat pojam nama meteorolozima. Znači, to je samo jedna od tipova oluja koja postoje. Znači, postoje i te jednoćelijske, takozvane višecelijske oluje i te superćelijske oluje. One su najrazornije i zbog toga smo iz njih mogli da vidimo i tornada i te velike količine padavina i one proizvode zrna grada. Uzrok tome, kao što sam rekla, jeste vodena para," kaže ona.


Očekivane promene u vremenskim prilikama

Prema prognozama za 2024. godinu, očekuje se gubitak godišnjih doba, ravnomernija raspodela padavina i češći ekstremni događaji poput oluja. Suzana Putniković upozorava da bi tornado, koji je već zabeležen u Sloveniji, mogao postati češća pojava i u Srbiji, te da je važno da javnost bude adekvatno informisana i pripremljena za takve događaje.

"Klima se i u pogledu temperature, takođe, promenila. Napomenuću da se 2023. vodi kao rekordna. Već je izračunato da je dostigla rekord i premašila 2016. godinu. Uzrok tome je proizvodnja gasova sa efektom staklene bašte, koji je proizvod ljudskih aktivnosti i našeg modernog života. Mislimo da se atmosfera zagrejala jedan stepen u odnosu na taj predindustrijski period, tačnije u odnosu na drugu polovinu 19. veka," ističe ona.

"Kao što sam napomenula, 2023. je bila rekordna godina, ali po sadašnjim prognozama 2024. će da bude, znači ova godina će da bude još toplija i možda će preći tih čuvenih jedan i po stepen. Izgubićemo sezonalnost, znači nećemo više da imamo sezone, da nam budu padavine koliko toliko ravnomerno raspoređene," kaže meteorološkinja.

Meteorološka prognoza za 2024. godinu ukazuje na nastavak trenda klimatskih promena, sa očekivanim porastom temperatura i intenziteta ekstremnih vremenskih događaja. Suzana Putniković ističe važnost praćenja vremenskih prognoza i pripreme za potencijalno opasne situacije, kako bi se smanjile potencijalne štete i rizici po stanovništvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading