CELA SRBIJA ĆE SE ZABELETI, TEMPERATURE VRTOGLAVO PADAJU! Ovaj dan je ključan - SPREMITE SE!

Autor:

Vesti

02.01.2024

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na području jugozapadne i južne Srbije mestimično slaba kiša, a na visokim planinama južne Srbije slab sneg.

CELA SRBIJA ĆE SE ZABELETI, TEMPERATURE VRTOGLAVO PADAJU! Ovaj dan je ključan - SPREMITE SE!

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

U toku jutra i pre podneva u nižim predelima na severu i zapadu, kao i po kotlinama i rečnim dolinama jugozapadne i centralne Srbije sa maglom koja će smanjivati vidljivost lokalno i na manje od 200m saopštio je danas RHMZ.

Na području jugozapadne i južne Srbije mestimično slaba kiša, a na visokim planinama južne Srbije slab sneg.

Međutim, uskoro bi celu zemlju mogao da okuje sneg, a stižu i niske temperature.

- U ponedeljak, 8. januara ujutru prvo na severu. a do kraja dana i u ostalim delovima Srbije sneg! Pad temperature ispod 0°C i formiranje snežnog pokrivača u većem delu zemlje osim na jugoistoku - istakao je meteorolog Ivan RIstić.

 

 

Pad temperature svuda

Posle višenedeljnog zatišja, senzacionalna promena u cirkulaciji mogla bi da stigne na evropski nivo već 8. januara, sposobna da destabilizuje atmosferu do sada blokiranu granitnim anticiklonom, kaže Ristić.

- Nekoliko dana između Skandinavskog poluostrva i Rusije postoji ogromna depresija ispunjena smrznutim vazduhom sa vrednostima od oko -40°C, koja je spremna da teče ka srcu Starog kontinenta u narednim nedeljama.

Najverovatnija hipoteza u ovom trenutku je da bi od 8. do 9. januara ovaj tok veoma hladnog vazduha mogao da izbije u mediteranski basen, direktno od kapije Rone. Kao što se često dešava sa ovom vrstom konfiguracije, nadolazeća hladna epidemija bi iskopala duboku depresiju (ciklon) koja bi se kretala od Ligurskog mora do Tirenskog mora: stoga bi se tipična konfiguracija mogla pokrenuti sposobna da donese lokalno veoma intenzivne padavine, počevši od Centralno-severni regioni - kazao je i dodao:

- Posle nedelja gotovo apsolutne statičnosti, osim kiše, sneg bi mogao da se vrati i u alpski luk: trenutno nije moguće ići u detalje o nadmorskim visinama na koje će pahuljice pasti i oblastima koje su najviše pogođene, ali signali koji stižu svi upućuju u pravcu povratka „bele dame“.

Ovo bi predstavljalo neku vrstu atmosferskog oslobađanja od zastoja koji traje već nedeljama, sa anticiklonom spremnim da se povuče u Atlantski okean. -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading