SNEG U SRBIJU STIŽE I PRE NEGO ŠTO STE OČEKIVALI!? Evo kakvo nas vreme čeka u narednom periodu! POLARNI VORTEKS VEĆ SE FORMIRA!

Autor:

Vesti

06.09.2023

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nulta izoterma biće na 2.000 m nadmorske visine tako da se provejavanje prvog snega može očekivati na Kopaoniku već krajem meseca, kaže meteorolog Ivan Ristić.

SNEG U SRBIJU STIŽE I PRE NEGO ŠTO STE OČEKIVALI!? Evo kakvo nas vreme čeka u narednom periodu! POLARNI VORTEKS VEĆ SE FORMIRA!

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

Kada se završava leto i kada stiže hladno vreme pogledajte u novoj prognozi vremena za Srbiju.

 

Do sredine septembra pretežno sunčano i toplije. Duvaće slab povremeo umeren istočni i jugoistočni vetar. Temperatura će biti u postepenom porastu minimalna će se kretati od 13°C do 18°C, maksimalna od 28°C do 32°C, piše meteorolog Ivan Ristić u novoj prognozi vremena za Srbiju.

 

U drugoj polovini septembra pa do kalendarskog početka jeseni smena sunca i oblaka koji mogu doneti pljuskove kiše, temperatura u manjem padu, jutarnja od 12°C do 16°C a najviša dnevna od 25°C do 29°C.

Ove godine leto to jest letnje temperature u većem delu Evrope potrajaće do kraja kalendarskog leta i početka jeseni, koja ove godine dolazi 23. septembra.

- Polarni vorteks se polako formira iznad Artika ali je još uvek slab usled čega lakše može doći do spuštanja artičkog vazduha na jug. U drugoj polovini septembra očekuje se i prvi priliv tog hladnog artičkog vazduha u severnu Evropu što će u tim zemljama istovremeno označiti kraj leta i početak jeseni - stoji u prognozi.

Sa kalendarskim dolaskom jeseni u našoj zemlji doći će takodje do prodora hladnog vazduha iz severne i srednje Evrope kod nas koji će usloviti naoblačenje, kišu pojačan severozapadni vetar i osetniji pad temperature.

Nulta izoterma biće na 2.000 m nadmorske visine tako da se provejavanje prvog snega može očekivati na Kopaoniku. Jutarnja temperatura posle razvedravanja biće između 5°C i 10°C, a najviša dnevna temperatura u ovom periodu kretaće se od 15°C do 20°C, što će biti ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Dakle, u trećoj dekadi septembra prelazimo na slojevito oblačenje i topliju garderobu, zaključuje Ristić.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading