DAČIĆ POTVRDIO NAŠE PISANJE: Ćelije u Sheveningenu se prazne, očekuju se PRVA HAPŠENJA za zločine na KiM!

Autor: Republika

Vesti

30.09.2018

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Čitav jedan sprat zatvora u Ševeningenu se prazni, a to je najmanje 12 ćelija, za potrebe Specijalnog suda za Kosovo", izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić

- To je ekskluzivna vest iz Sheveningena, 100 posto proverena. Znači da taj Sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja - rekao je Dačić za Prva tv.

Srpski telegraf pisao je o tome pre dve nedelje, a sada je šef diplomatije naša saznanja i potvrdio.

Haradinaju se smeši robija

- U Sheveningen je stiglo hitno naređenje da se isprazni ceo jedan sprat kako bi tu smestili Ramuša Haradinaja i ostale Albance koji su počinili zločine  prema Srbima i ostalim nealbancima tokom rata na Kosovu. Naredba je odmah sprovedena, prostor je oslobođen za nove pritvorenike - otkrio je tada sagovornik Srpskog telegrafa.

Na spisku za pritvor je još 60 vođa i pripadnika terorističke OVK, među kojima ima i onih koji su danas na vodećim političkim funkcijama u Prištini, otkrili su izvori Srpskog telegrafa iz ovog zatvora.

Foto: Republika
Strana Srpskog telegrafa od 14. septembra

Pored toga, zatvor u sklopu Haškog tribunala imao je dodatne uslove koje su morali da ispune.

Čuvari morali na dodatnu obuku

- S obzirom na to da su se u Hagu tokom prethodnih godina događale razne "nezgode", čuvari su morali da idu na dodatnu obuku, kako bi se izbegle slične situacije. Urađena je stroga selekcija, samo najpouzdaniji i oni koji su se najbolje pokazali na obuci radiće na ovom spratu - objasnio je naš izvor.

Upitan da li očekuje da će se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači "premestiti" u Sheveningen, s obzirom na njegovu "uzdrmanu poziciju" i nezadovoljstvo u Prištini gde je protiv njega u subotu održan protest jer je, kako tamo kažu, "prodao Kosovo", Dačić je rekao da "ne priča samo o Tačiju, već o većini njih".

- Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno, taj Sud počinje sa radom i hitno se traže da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečili - naveo je Dačić.

Do 10 zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova

Do kraja godine između pet i 10 zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, najavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, to je ishod sastanaka koje je srpska delegacija imala protekle nedelje tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dačić kaže da neke zemlje i ne znaju da su priznale nezavisnost KiM, te je, navodi, bio u situaciji da mu ministar spoljnih poslova Somalije kaže da "oni smatraju da je KiM deo Srbije i da podržavaju teritorijalni inegritet".

- Ja mu kažem, hej, čoveče, ali vi ste priznali Kosovo - ističe Dačić i dodaje da on aktivno radi na tome da se revidira spisak zemalja koje su priznale Kosovo, ali da se tome protive privremene vlasti u Prištini, jer, kaže, "oni to ne smeju da kažu svojim građanima".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading