OTKRIVAMO: Spremaju ćelije u Hagu za OVK teroriste

Autor:

Vesti

14.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pritvorska jedinica Haškog tribunala pripremila je ceo jedan sprat zatvora u Hagu za zločince iz OVK, a među prvim zatvorenicima mogli bi da se nađu aktuelni premijer takozvane države Kosovo Ramuš Haradinaj i njegov brat Daut. Na spisku za pritvor je još 60 vođa i pripadnika terorističke OVK, među kojima ima i onih koji su danas na vodećim političkim funkcijama u Prištini, otkrivaju izvori Srpskog telegrafa iz ovog zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- U Sheveningen je stiglo hitno naređenje da se isprazni ceo jedan sprat kako bi tu smestili Haradinaja i ostale Albance koji su počinili zločine  prema Srbima i ostalim nealbancima tokom rata na Kosovu. Naredba je odmah sprovedena, prostor je oslobođen za nove pritvorenike - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

NOVA PRAVILA

Pored toga, zatvor u sklopu Haškog tribunala imao je dodatne uslove koje su morali da ispune.

- S obzirom na to da su se u Hagu tokom prethodnih godina događale razne "nezgode", čuvari su morali da idu na dodatnu obuku, kako bi se izbegle slične situacije. Urađena je stroga selekcija, samo najpouzdaniji i oni koji su se najbolje pokazali na obuci radiće na ovom spratu - objašnjava naš izvor.

Prema njegovim rečima, Hag je već spreman za prijem novih "gostiju".

- Sada je na redu Specijalni sud za ratne zločine, a kako je nama u Hagu rečeno, prvi pritvorenici stići će najkasnije u oktobru - otkriva naš sagovornik.

Zatvor u sklopu Haškog tribunala sređen za prijem

Naš sagovornik podseća da je u utorak novi specijalizovani tužilac Specijalnog suda za zločine OVK na KiM Džek Smit potpisao svečanu izjavu da će nezavisno, nepristrasno i savesno izvršavati svoju funkciju. Iako zvanično nisu objavljena imena Albanaca koji će uskoro krenuti put Haga, poznato je da će se u prvoj turi ka Sheveningenu naći ,pored članova Haradinajevog klana, i oni koje je pominjao Dik Marti u njegovom izveštaju o trgovini organima.

ČEKA POZIV

Haradinaj je u nekoliko navrata odgovarao na novinarska pitanja o mogućem suđenju za zločine počinjene nad Srbima. Nedavno je za Dojče vele rekao da je spreman da se odazove takvom sudskom pozivu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Verujem da činjenica da se bivši pripadnici OVK vraćaju na optuženičke klupe 20 godina posle rata može probuditi osećanja iz perioda OVK i rata. U periodu smo kada nam treba održivi mir, da oprostimo, ali ne i da zaboravimo, i da gledamo u budućnost, a ovime se vraćamo u prošlost - 
naveo je Haradinaj. I predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da, uprkos protivljenjima, Specijalni sud za ratne zločine mora biti osnovan, te da će se odazvati pozivu ukoliko ga dobije.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju nedavno je objasnio da bi Haradinaju moglo da se sudi za zločine na Radonjićkom jezeru.

- Mi smo dali organizacionu šemu kako bi se utvrdilo ko treba da snosi odgovornost. Haradinaj je već oslobođen za neke zločine (koje je počinio tokom 1998, za one počinjene 1999. će mu se sada suditi, prim. aut). 

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Milovan Drecun

Pretpostavljam da će mu se suditi za Radonjićko jezero, a i Orahovačka grupa će se verovatno naći na optužnici. Naći će se i Sulejman Selimi zvani Sultan - rekao je Drecun.

S druge strane, Prištinom kolaju priče da će optužnicu potvrditi više od 400 svedoka i "ukopati" glavne kosovske zvaničnike koji su u visoku politiku lansirani zahvaljujući učešću u ratu i komandnimpozicijama u OVK.

REAKCIJE

Vladimir Lazarević, general

- Kamo sreće da dođe do toga da Hag procesuira albanske zločince jer je i došlo i prošlo krajnje vreme za to. Mislim da sve to još uvek nije izvesno jer onaj ko zaista misli da treba nešto da se uradi, treba da požuri i da zaista doslovno to uradi i tako makar malo spere svoje tragove.

Ne može se sve to staviti u ravan sa onim što se desilo srpskom narodu tamo, ali bolje išta nego ništa. Nažalost, neki od njih, i to oni najkrupniji, već su bili u tim sheveningenskim prostorijama, pa su na volšeban način od svojih mentora vraćeni kući. Iako imam veliku rezervu da će doći pravda po te po koje treba da dođe, ipak sve ovo sada zaista liči na to, i daj bože da se i ostvari.

Miodrag Linta, Odbor za KiM

RepublikaFoto: Medija centar Beograd

- Iskreno, ne verujem da će zločinci iz terorističke OVK biti procesuirani jer mislim da i dalje zapadni centri moći vode politiku dvostrukih standarda, kao i da i dalje stoje na strani Albanaca, Hrvata 
i Bošnjaka. Ali, ako bi se to zaista kojim čudom desilo, to bi moglo da označi promenu politike zapadnih zemalja i centara moći i jedino što bi bila ozbiljna politika je da imaju jednake aršine prema svim narodima koji žive na prostoru bivše Jugoslavije i u vezi sa suđenjem za ratne zločine i za poštovanje žrtava, kao i poštovanje granica.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine

- Deluje mi sasvim realno da se pokrene procesuiranje albanskih zločinaca i to je jako pozitivno, da se najzad nešto pokrene po tom pitanju. Podsetio bih i da je nakon izveštaja koji je podneo Dik Marti, odnosno našeg rada koji je prethodio, jer smo došli do podataka da je bilo trgovine organima, imenovan specijalni tužilac koji obavlja istragu i on je došao do istih podataka. Saslušano je kod nas u tužilaštvu oko 500 ljudi i nakon toga je osnovan taj sud za zločine OVK.

Ovo su zločinci koji vladaju Prištinom

RepublikaFoto: facebook.com/Daut Haradinaj

Daut Haradinaj

Funkcija: Poslanik u kosovskom parlamentu i brat Ramuša Haradinaja

Zločini: Učestvovao u zločinu na Radonjićkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u Radonjićko jezero. Sud je optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tela.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi

Kadri Veselji

Funkcija: Predsednik kosovskog parlamenta
Zločini: Šef kosovskog podzemlja, poznatiji kao "gospodar Kosova". Krijumčar narkotika i akcizne robe, trgovac belim robljem i ljudskim organima.

Pominje se u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima srpskih zatvorenika tokom rata 1989-1999. godine na KiM. Bio je jedan od komandanata grupe Crna ruka, zajedno je sa Hašimom Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao je u kidnapovanjima i ubistvima 
Srba.

Sa još nekoliko pripadnika OVK uticao je na zaštićene svedoke u haškim procesima, pretio im, zastrašivao ih i organizovao njihova ubistva, a četvoricu je lično likvidirao.

Bio je direktno umešan u teroristički napad na autobus "Niš ekspresa" u Podujevu 2001, u kojem je stradalo 12, a povređeno 43 Srba.

Sa Hašimom Tačijem bio je izvršilac napada na policijsku patrolu na pružnom prelazu kod Glogovca 1997, kada su ubijena četiri, a ranjena tri policajca.

Agim Čeku

Funkcija: Bivši premijer

Zločini: Komandovao jedinicom ZENGI, koja je 1991. na području Gospića izvršila nekoliko otmica, ubistava i masakr Srba.

Odgovoran je za likvidaciju i nestanak od oko 170 Srba. Generalski čin kod tadašnjeg predsednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana stekao je zločinačkom akcijom „spržena zemlja" u Medačkom džepu septembra 1993, kada su hrvatska vojska i policija potpuno uništile srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj i ubili 88 Srba, od kojih 42 civila, a među njima 17 žena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Funkcija: Predsednik Pokreta samoopredeljenje

Zločini: Uhapšen je 1999. zbog optužbi za terorizam, zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta SRJ i terorizma.

Osuđen je na 15 godina zatvora, ali je aboliran 2001. godine.

Rustem Beriša

Funkcija: Ministar bezbednosnih snaga Kosova

Zločini: Sud ga smatra odgovornim za 26 ubistava i 77 otmica, kao i za organizovanje i upravljanje zatvorima organizovanim na teritoriji Orahovca i Prizrena.

Učestvovao je u napadu na karaulu VJ na Košarama, a prema svedocima, 1999. godine lično je likvidirao nekoliko srpskih vojnika, zbog čega je i podignuta optužnica protiv njega.

RepublikaFoto: youtube.com/B92

Fatmir Ljimaj

Funkcija: Šef pregovaračkog tima za razgovore sa Srbijom bivši oficir Oslobodilačke vojske Kosova, funkcioner Demokratske partije  Kosova i jedan od njenih osnivača.

Zločini: Haški tribunal ga je optužio za zločine protiv čovečnosti, nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva nad Srbima i Albancima u logoru Lapušnik kod Glogovca za vreme rata na Kosovu u leto 1998.

Uhapšen 18. februara 2003. u Sloveniji, a 4. marta 2003. izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo 15. novembra 2004, a 2007. je oslobođen optužbi, jer nije bilo nijednog svedoka koji bi ga teretio.

Optužen u julu 2011. za naređivanje i učešće u neljudskom malteretiranju srpskih civila i Albanaca, koji su uhapšeni u martu 1999. i zatvoreni u dva zatvora u Klečki.

Okružni sud u Prištini ga je 2012. oslobodio svih optužbi.

Sulejman Selimi Sultan

Funkcija: Bivši vrhovni komandant OVK, bivši načelnik opštine Glogovac, bivši "ambasador Kosova" u Albaniji

Zločini: Optužen da je zlostavljao i silovao devojke na Kosovu.

U slučaju "Drenička grupa dva" optužen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, za koje se pretpostavlja da su izvršeni u navodnom centru pritvora OVK u selu Likovce tokom 1998. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj (50)

Funkcija: premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova

Zločini: Na meti njegove jedinice našli su se selo Lauš, sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline, koja su bila su etnički ocišćena od srpskog stanovništva.

Postoje dokazi za ubistvo 13 žrtava (među kojima su i deca), od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj.

Šef  Kancelarije za KiM Marko ?urić opisao je svirep zločin počinjen 1999, kada su u porodičnu kuću K. A. u ?akovici upali vojnici pod komandom Haradinaja.

Jedan od vojnika tada je ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu koja je ležala u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: "Eto, sad imaš meso za pasulj".

Haradinaj je silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Jednu od njih, maloletnu Tafai Nanjimetu, Haradinaj je silovao u đakovičkom hotelu "Paštrik", a posle njega, punih 40 sati, silovali su je i ostali iz OVK.

Tokom postupka u Hagu, 19 svedoka Haradinajevih zločina je misteriozno ubijeno.

Ramuš i Daut Haradinaj dovode se u vezu s islamističkim terorističkim organizacijama, a označeni su kao predvodnici moćnog kriminalnog klana koji je usmeren na ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
Jasmina

14.09.2018 09:06

Albanski zlocinci su davnih dana zasluzili da se nadju iza resetaka.

Uros

14.09.2018 09:07

Bilo je krajnje vreme da nadlezni organi reaguju i da Albanci odgovaraju za pocinjena nedela.

koja

14.09.2018 09:08

Neka ih dozivotno zatvore, to su i zasluzili.

Nina

14.09.2018 09:12

Uskoro Taci i Haradinaj ima da dobiju lepu zatvrosku celiju....