EKSKLUZIVNO! DETALJI SASTANKA U SAD: Žestoka poruka Trampa Ani Brnabić i Hašimu Tačiju!

Autor:

Vesti

26.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sat otkucava, nema više odlaganja, kompromis sa Srbijom mora da se postignute, glavna je poruka koju je američki predsednik Donald Tramp poslao Hašimu Tačiju i prištinskim političarima.

RepublikaFoto: Tanjug
Donald Tramp

Prijemu koji je šef Bele kuće organizovao u Njujorku uoči početka generalne debate na zasedanju Generalne skupštine UN, pored mnogobrojnih svetskih premijera i predsednika, prisustvovala je i srpska predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači.

Premijerka Brnabić se u kratkom razgovoru sa Donaldom Trampom zahvalila američkom predsedniku na razumevanju koje aktuelna američka administracija pokazuje prema Srbiji.

Zahvalila sam Trampu za novo razumevanje Srbije i otvorenost da se razume naš stav i da se čuje naš glas

Ana Brnabić, premijerka Srbije

- Ne mogu da kažem da sam imala vremena za neki dugačak razgovor, ali sam mu zahvalila za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji, da se razume naš stav i da se čuje naš glas - kazala je Brnabićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

OŠTRE PORUKE

S druge strane, poruke koje je dobio Hašim Tači daleko su od pohvala na račun Prištine. Oštre stavove i zahtev Vašingtona da se Srbi i Albanci dogovore oko podele Kosova Tači je čuo i od američkog senatora Rona Džonsona, koji se takođe sreo i sa Anom Brnabić.

- Predsednik Amerike, ali i senator Džonson poslali su jasne poruke Tačiju i time potvrdili da je Vašington promenio odnos prema Srbiji, da je sada Priština ta koja će biti pod pritiskom. Vašington je tražio da dođe do razgraničenja i da se stavi tačka na kosovski čvor - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Ajde, ljudi, dogovorite se samo, jer imamo sto i jedan problem! Otprilike ovako razmišljaju Amerikanci i Tramp

Jakša Šćekić, spoljnopolitički analitičar

Kako kaže, Amerikanci nisu gubili vreme na lepo upakovane priče i diplomatske floskule.

- Poručili su Prištini da mora da prihvati kompromis sa Srbijom i da Albanci mogu da zaborave na to da će uvek imati podršku i da će im se uvek izlaziti u susret - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Naš sagovornik iz Njujorka tvrdi da su Amerikanci juče u susretima na marginama zasedanja Generalne skupštine prištinskoj delegaciji u kojoj su, pored Tačija, i Ramuš Haradinaj i Bežet Pacoli preneli Albancima Trampovu poruku:

- Srbija mora nešto da dobije, nema više vremena za gubljenja, priča o podeli i razgraničenju treba što pre da se završi.

Tema o kojoj se u Njujorku razgovaralo bile su i ratnohuškačke izjave Ramuša Haradinaja, ali i poruke da "Srbija može da dobije samo oprost za ono što je činila", te da Beograd mora time da se zadovolji.

- Trampovi ljudi nisu hteli da slušaju takve priče, koje su prekidali rečima: "To su gluposti" - objašnjava naš sagovornik.

Iako se spekulisalo da će Tači imati poseban susret sa Trampom, još je neizvesno da li će takvog sastanka uopšte biti.

- Znam da je Tači bio na prijemu kod Trampa, ali ne znam za taj sastanak - rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, koji je član srpske delegacije u Njujorku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

BEZ ZAKAZIVANJA

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Srpski telegraf ocenjuje da je Srbija zahvalna na fleksibilnijem stavu Trampove administracije prema regionu koji smo do sada videli.

- To otvara mogućnosti, a ne zakiva rešenja, kao što je bilo do sada. Svu tu simboliku sada treba pretočiti u diplomatsku stvarnost - smatra Jakšić.

Za analitičara Jakšu Šćekića važno je što se premijerka prethodno sastala sa brojnim američkim kongresmenima koji mogu da utiču da Srbija dobije što više.

- Ajde, ljudi, dogovorite se samo, jer imamo sto i jedan problem! Otprilike ovako razmišljaju Amerikanci i Tramp, koji će, kad se Beograd i Priština dogovore, u principu prihvatiti bilo koji dogovor jer imaju problem Severne Koreje, ekonomski rat sa Kinom, problem sa Rusijom i razmeštanjem raketa u Siriji. Oni samo hoće da skinu Kosovo sa dnevnog reda - zaključuje Šćekić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Stojkovic_NBG

26.09.2018 11:42

Kompromisno resenje je najbolje resenje!

Stojkovic_NBG

26.09.2018 11:43

Da i Amerika kaze nesto pametno i podrzi nas!

Stojkovic_NBG

26.09.2018 11:43

Podrska Trampa nam izuzetno znaci i da se pronadje kompromisno resenje!

Waffenruhe

26.09.2018 11:45

U korist srpskog naroda mora sve biti.