STIŽE ŠEF RUSIJE: 5 Putinovih megaprojekata za Srbiju

Autor:

Vesti

05.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje četiri velika projekta biće dogovorena na jesen, kada u Srbiju dolazi predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Prema rečima ambasadora Aleksandra Čepurina, Putin će u oktobru ili u novembru tokom boravka u Beogradu sa srpskim državnim vrhom razgovarati o gigantskom projektu koji uključuje Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin stiže u Srbiju

- Rusija će u oktobru usvojiti program za razvoj privrede u narednih šest godina, što će biti gigantski korak unapred, u kojem će učestvovati i Srbija. Predviđena je izgradnja pametnih gradova, projekti u ekologiji, oblasti nuklearne energije u mirnodropske svrhe, informatici, železnicama - rekao je Čepurin tokom obilaska gradilišta na severnom portalu tunela u Čortanovcima (pogledaj).

OTVORENE OPCIJE

S druge strane, izvori Srpskog telegrafa upućeni u saradnju Beograda i Moskve tvrde da gigantski korak treba shvatiti kao najavu intenzivnije saradnje u oblasti odbrambene industrije i energetike u koje, između ostalog, spada i povezivanje Srbije sa "Turskim tokom".

Dačić: Najava intenzivnije saradnje je odlična stvar

- Putin će predložiti povezivanje namenske industrije, kao i kasnije zajednički nastup na trećim tržištima. To bi bila šansa da se preko vojne industrije modernizuje čitava srpska privreda, što je velika šansa za Srbiju. Druga ne manja važna stvar je energetika, jer Putin u Srbiji vidi energetski centar ruskih interesa na Balkanu, pa je očekivano da budemo povezani sa "Turskim tokom" - priča sagovornik Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje za Srpski telegraf da je odlična stvar za nas najavljeno jačanje saradnje sa Rusijom.

- Najava da će Srbija intenzivnije sarađivati sa Rusijom, kao i činjenica da možemo da očekujemo još značajnije investicije iz te zemlje je odlična stvar - ocenio je Dačić.

ISKORISTITI ŠANSU

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da je važno da i sami izađemo s našim programima.

- Primera radi, ako su rešili da rade nešto u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, treba videti gde mi možemo da se uključimo, jer je to veliko tržište. Takođe, kada razvijaju železnice i nove saobraćajne projekte, treba videti na koji način bi to moglo da bude povezano s nama i šta bi kod nas moglo da se radi i proizvodi. Dobro je da Rusija misli na nas, a na nama je da vidimo gde sve možemo da se uključimo - ističe Anđelković.

RepublikaFoto: Public

Anđelković: Dobro je da Rusija misli na nas, a na nama je da vidimo gde sve možemo da se uključimo

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan ističe da su veze sa Moskvom po pitanju vojne saradnje i diplomatije nemerljive.

- Treba samo spomenuti šta sve rade za nas u UN. Tako da ove druge vrste saradnje ne prate u dovoljnoj meri saradnju na vojnom i diplomatskom planu. Zato tu saradnju treba podstaći i sa naše strane i iskoristiti rusku inicijativu - napominje Karan.

TOP 5 PROJEKATA

Pametni gradovi

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da Rusi u izgradnji pametnih gradova imaju zaista dobra dostignuća, te da njihova znanja mogu i te kako da nam budu od koristi.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Mlađen Kovačević

- Pogotovo ako Rusi i finansijski podrže te projekte u Srbiji, što je vrlo verovatno, to će biti odlična stvar za nas i imalo bi nesumnjivo pozitivne efekte. Razvijanje te oblasti je svakako izuzetno korisno - kaže Kovačević.

Ulaganje u železnicu

Rusi su već značajno uložili u srpsku železničku infrastrukturu, a nova ulaganja su i te kako dobrodošla, ističe ekonomista Mlađen Kovačević.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

- Železnica nam je jako zaostala i ulaganja u nju su sjajna vest. Mislim, pritom, da Rusi, kada daju neki kredit, manje nameću obavezu da se angažuju njihove firme, za razliku od nekih drugih - ističe Kovačević.

Projekti iz ekologije

Ljuban Karan navodi da su Rusi mogu da nam pomognu kada su u pitanju ekološki projekti, s obzirom na to da imaju izuzetne rezultate u toj oblasti

RepublikaFoto: pixabay.com

- Oni imaju netaknutu prirodu i barem 90 odsto njihove oblasti nema nikakvih problema sa ekologijom. Sigurno je da možemo samo da napredujemo ukoliko budemo sa njima sarađivali po tom pitanju - ističe Karan.

Napredak u informatici

Postoji dubok razlog da sarađujemo sa Rusijom u oblasti informatike, jer oni odavno ne kaskaju za zapadom po tom pitanju, smatra Ljuban Karan.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Ta oblast je kod njih prilično razvijena, a iako ni mi nismo mnogo zaostali u odnosu na svet, činjenica je da nam je napredak potreban. Verujem da bi saradnja sa Rusijom po tom pitanju svakako dala dobre rezultate - kaže Karan.

Atomska energija

I te kako postoji dobar razlog za saradnju sa Rusijom u ovoj oblasti, kaže Ljuban Karan.

- Mi smo u toj oblasti poprilično zaostali jer naš nekada napredni Institut Vinča već dugo ne funkcioniše kako treba. U toj oblasti zato možemo dobro da profitiramo i po pitanju energetike i snabdevanja i proizvodnje struje - istakao je Karan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (81)

Loading
Nina

05.09.2018 09:14

Jako sam srecan sto ce Vladimir Putin posetiti Srbiju.....

peki

05.09.2018 12:35

@Nina - E moja Srbijo kad se radujes sto ti dolaze boljsevici, komunisti-hegemonisti, a ti si prespavala 40 god. Okupacije istocne evrope od komunista-rusa!

Laki

05.09.2018 09:15

Veoma znacajni projekti za obe zemlje...

Energeticar

05.09.2018 09:16

Svih 5 megaprojekata mogu doneti samo korist Srbiji i njenoj ekonomiji. Svakako da uz podrsku mocne Rusije mozemo da dozivimo potpuni preporod industrije i drustva u celosti.