TRAMP SLOMIO ANGELU: Za samo 6 meseci Srbima SEVER KOSOVA!

Autor: Marija R. ILIĆ

Vesti

29.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp slomio je rigidni stav Angele Merkel o razgraničenju Srba i Albanaca i eventualnoj podeli Kosova. Samo 12 sati nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom u ponedeljak uveče, nemačka kancelarka potvrdila je da je jedna od važnih tema bila Kosovo i iznela drastično ublažen stav u odnosu na onaj od pre nekoliko dana (pogledajte okvir).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp slomio Angelu Merkel

Prema saznanjima do kojih je Srpski telegraf došao u dobro obaveštenim diplomatskim izvorima, Tramp je rešen da problem Kosova na neki način stavi ad akta za najduže šest meseci i očekuje da EU ne sabotira te njegove napore.

- Američki predsednik insistira da se u kratkom roku razreši nekoliko kriznih žarišta širom sveta kako bi sebi podigao rejting u domaćoj javnosti i opravdao imidž čoveka koji uspešno rešava probleme koje su njegovi prethodnici i politički rivali stvorili. Na tom spisku je i Kosovo. Zbog toga je Merkelovoj preneo jasnu poruku da od Nemačke, ali i cele EU, očekuje da ga isprate u njegovoj viziji - objašnjava izvor našeg lista i dodaje da je rok za rasplitanje kosovskog čvora vrlo čvrsto dat i da tu neće biti daljeg odstupanja.

NEKOLIKO ETAPA

Upravo zbog toga, kaže naš sagovornik, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izašao je u javnost sa izjavom o korekciji granica, koja je šokirala ponajviše Prištinu. Simptomatično je, dodaje on, da se Bolton dva dana pre toga sreo sa Nikolajem Patruševim, čovekom od najvećeg Putinovog poverenja.

Drecun: Ukoliko izostane dogovor, Kosovo će veoma brzo biti sastavni deo Albanije

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović za Srpski telegraf ocenjuje da se Americi i Zapadu uopšte veoma žuri, te da je ta žurba deo njihovih interesa i želje da ubrzaju odvajanje tobože malignog ruskog uticaja na Balkanu:

- Prva etapa je da se što pre stavi tačka na pitanje Kosova i u tom smislu je naznačena i elastičnost američke strane, da nama pripadne sever Kosova, ali to je oročeno i mora brzo da se sprovede, po meni bukvalno za mesec ili dva. Nemačka strana je slabija i mora da sledi američku politiku, u tom kontekstu je i vođen razgovor Merkelove i Trampa. Druga etapa biće ubrzavanje našeg ulaska u EU, a treća i najteža je da nas uvuku u NATO, što ipak neće ići glatko kao što su zamislili.

NEMA ČEKANJA!

Racionalno je da bude podržano rešenje za Kosovo do kog dođu Srbi i Albanci, smatra analitičar Dragomir Anđelković.

- U tom smeru se pomeraju američka, ali i francuska i nemačka politika prema poziciji da se prihvata podela Kosova. Rusija je spremna da podrži sve što Srbija želi, problem je Nemačka, međutim, treba imati u vidu da će Angela Merkel ipak morati postepeno da izmeni stav.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, naveo je da će, ukoliko izostane dogovor, Kosovo veoma brzo, u praktičnom smislu, biti sastavni deo Albanije.

- Džaba će posle biti priče o zamrznutom sukobu, o tome da treba sačekati ne znam kakve tektonske poremećaje na međunarodnoj sceni. To se neće desiti - kaže Drecun.

Tramp insistira na rešavanju ovih kriza
1. Spor Grčke i Makedonije (dogovoreno rešenje, čeka se referendum)
2. Severna Koreja (potpisan sporazum)
3. Spor s Meksikom (potpisan sporazum o trgovini)
4. Sirija (nije ušao u sukob s Rusima, o okončanju konflikta se još pregovara)
5. Kosovo

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Jovan

29.08.2018 09:13

Kad bismo dobili bar deo Kosova?

Dare

29.08.2018 09:16

Sigurno je da je Kosovo jedan kompleksan problem i taj problem treba ostaviti Srbima i Albancima da ga reše i ne treba se mešati u zajedničku odluku Srba i Albanaca.

Petar

29.08.2018 09:19

Tramp je zauzeo stav koji nam mnogo vise odgovara od prethodnog stava SAD.

Dex

29.08.2018 09:19

Svi shvataju da problem između nas i Albanaca mora biti rešen,taj problem treba ostaviti nama samima da rešimo,verujem da će se Aleksandar Vučić za to i izboriti.