LEPA, BELA, VELIKA: Ovo je kuća u Kumrovcu u kojoj je 1892. rođen mali Josip

Autor:

Vesti

10.06.2024

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Drugog svetskog rata, 1948. godine, uz kuću Broz podignuta je Titova skulptura

LEPA, BELA, VELIKA:  Ovo je kuća u Kumrovcu u kojoj je 1892. rođen mali Josip

Foto: www.profimedia.rs

Načelnik opštine Kumrovec Robert Šplajt kaže da ako bi bila realizovana ideja gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da vrati Josipa Broza Tita u njegov rodni Kumrovec, koja je pre nekoliko meseci uzburkala duhove širom bivše Jugoslavije, da bi ga smestili pokraj njegove vile, ali da, ipak, veruje da "neće biti ništa od toga". 


"Mislim da neće biti ništa od toga. Neće do toga doći. Ali, mi smo uvek sposobni svojeg Kumrovčanina prihvatiti i smestiti ovde. Smestili bismo ga pokraj njegove vile", kaže Šplajt.

A Titova rodna kuća je lepa, bela, velika...

"U toj kući je 1892. rođen mali Josip, sedmo dete porodice koja je imala 15 dece. Mama je Marija Javoršek, a otac Franjo Broz. Mama Marija je Slovenka. Tata Franjo Hrvat. Nakon Drugog svetskog rata, 1948. godine, uz kuću Broz podignuta je Titova skulptura, koju je napravio slavni umetnik, vajar Antun Augustinčić, Brozov prijatelj. Kuća je velika, nalikuje tadašnjim urednim slovenačkim kućama. Uostalom, Kumrovec je na granici Hrvatske i Slovenije. Kuću je podigao Martin, Titov deda.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Uz nju je zidana staja za domaće životinje i alat. Na primer kovačnica. Imali su vrsne kovače. Obitelj Broz bila je prilično imućna. Uz kuću teče potok Škrnik. I danas teče, naravno. U podrumima kuće čuvala se hrana za zimu i vino. Krajem 19. veka bio je u selu poznati kovač Karlo, član velike obitelji Broz. Postoji fotografski dokument potkivanja konja u kovačnici Broz. Vrlo je zanimljiva kuhinja koju su ovde zvali kuhja, a koja se nalazi u gornjem delu kuće Broz", objasnio je Šplat.

Josip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980. godine u 15.05 časova u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tito je u januaru primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a pre smrti mu je amputirana noga, na šta nije hteo da pristane dok god je bio svestan. Već od sredine februara, bio je u veštačkoj komi.

Kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao je sutradan Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba, u Beograd. Tri dana kasnije, na sahranu je došlo 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta. Bio je to najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.L

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading