NAJCRNJE SUMNJE U ISTRAZI PADA HELIKOPTERA U KOM JE POGINUO PREDSEDNIK IRANA! Raisija GPS odveo u smrt!

Autor:

Vesti

21.05.2024

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedini uređaj za navigaciju na helikopteru nije radio, a sad počinje borba za mesto predsednika i naslednika ajatolaha

NAJCRNJE SUMNJE U ISTRAZI PADA HELIKOPTERA U KOM JE POGINUO PREDSEDNIK IRANA! Raisija GPS odveo u smrt!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Vlasti u Teheranu još nisu objavile makar preliminarne rezultate istrage o uzroku pada helikoptera u kom je poginuo predsednik Ibrahim Raisi, a pažnju javnosti usmeravaju na prenos vlasti bez konflikta u kom se za mesto predsednika i ajatolahovog naslednika bore najkrupniji igrači. Tako ostaje bez odgovora glavna misterija ove nesreće, odnosno zašto nije radio GPS na letelici, jedini uređaj koji omogućava navigaciju u uslovima kad je, zbog magle i kiše, vidljivost pala na pet metara.

PRASTARE LETELICE

Raisi i njegovi saradnici vraćali su se sa sastanka s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u tri helikoptera, od kojih su dva bezbedno stigla na odredište. Među njima je bio i barem jedan mi-171, odnosno modernizovana verzija mi-8, kojom je Raisi često leteo, o čemu svedoče brojne fotografije. To je verovatno bio razlog što je u prvi mah objavljeno da je predsednik Irana bio u mi-171 kad se dogodila nesreća. Međutim, kasnije je saopšteno da se Raisi nalazio u verziji bel-212 helikoptera, koja je razvijena za kanadsku vojsku. Svih pet ovih helikoptera su u sastavu predsedničke eskadrile, a kupljeni su pre svrgavanja šaha Reze Pahlavija u islamskoj revoluciji 1979.

Tri dana žalosti do sahrane u Hramu imama Reze

Trodnevni pogrebni obredi povodom smrti iranskog predsednika Ibrahima Raisija počeli su danas u gradu Tabriz, gde su se hiljade vernika okupile na trgu Šahid.

Prema planu, telo Raisija preneto je iz Tabriza u grad Kom, gde su takođe planirani obredi. Danas je neradni dan, a telo bivšeg predsednika prvešće u Teheran, gde će ajatolah Ali Hamnei održati saborne molitve za Raisija i ostalih šest žrtava nesreće. Sutra će se od Raisija oprostiti Birdžand, glavni grad pokrajine Južni Horasan, a sahrana će biti održana uveče u gradu Mašad, u Hramu imama Reze.

Iranska agencija IRNA prenela je samo da je do nesreće došlo zbog tehničke neispravnosti na helikopteru bel-212. Zasad je jedino poznato da na helikopteru nije radio GPS. Takođe, tursko ministarstvo transporta saopštilo je da nije zabeležen ni signal radio-fara, a eksperti navode da je verovatno bio isključen da niko ne bi mogao da prati let helikoptera s Raisijiem.

Pilot je leteo po magli uskim dolinama između planinskih grebena. S obzirom na to da je prva vest bila da je pokušao prinudno sletanje, veruje se da ga je upravo nestanak GPS signala naterao na taj potez, zbog čega je letelica udarila u liticu na nadmorskoj visini od oko 2.500 metara.

Abas Džuma: U Teheranu sigurni da se desio atentat

Dan posle nesreće u iranskim medijima izvori iz bezbednosnih struktura naveli su da se proverava da li se desio atentat, a sve oči odmah su uprte u Izrael. Dopisnik mnogih agencija i TV stanica iz Irana Abas Džuma kaže da većina zvaničnika u Teheranu s kojima je razgovarao veruje da se dogodio teroristički napad.

- To je opšte uverenje u Iranu, među političarima u stručnjacima. Ako se ova verzija potvrdi dokazima, svet će se ponovo smrznuti u iščekivanju velikog rata, kao što je to nedavno bio slučaj nakon izraelskog vazdušnog napada na iransku ambasadu u Siriji, kad je Teheran odgovorio masovnim raketnim udarom - kaže Džuma.

TRI VERZIJE

Iranski mediji odmah su javili da spasioci bezuspešno pokušavaju da odrede lokaciju pada helikoptera na osnovu GPS tragača. Tad su iranske vlasti zatražile od EU pristup sistemu za analizu satelitskih podataka "Kopernikus", čime je jasno potvrđeno da GPS signala nema. S obzirom na to da su bili poznati tačno vreme poletanja helikoptera, njegova krstareća brzina i odredište, navodi se da je bilo moguće da zaguši GPS signal, na šta je ukazao i Osman Badri s univerziteta u Bejrutu, a kao mogući uzroci nesreće navode se i greška pilota ili loše održavanje zbog sankcija.

AJATOLAHOVOM SINU SAD ČIST PUT DO VRHOVNE VLASTI

Ibrahim Raisi je bio jedan od glavnih kandidata za naslednika ajatolaha Alija Hamneija (85), za koje se vodi žestoka borba u vrhu vlasti u Iranu. Njegov glavni konkurent bio je ajatolahov sin Modžtaba, koji nakon Raisijeve smrti ostaje jedini naslednik.
Naime, prošle godine postojala su tri kandidata: Raisi, Modžtaba i Ali Šamhani, koji je 2023. smenjen s dužnosti sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. A ove godine uhapšen je Šamhanijev nećak zbog korupcije teške oko tri milijarde dolara, za šta može da bude obešen. Ruski izvori ukazuju da tako nećaka možda čeka ista sudbina kao i nekadašnjeg Šamhanijevog saveznika Alireza Akbarija, koji je završio na vešalima zbog optužbi da je špijunirao za britansku službu MI-6. Na taj način vlasti sad imaju polugu da utiču na izuzetno uticajnog i bogatog Šamhanija.

Očekuje se da će se uskoro održati izbori za članove saveta koji će po smrti Alija Hamneija izabrati novog ajatolaha. Za mesta u ovom telu, gde je Raisi igrao glavnu ulogu, trebalo je da se odvija žestoka borba, koja će sad izostati. Tako je političko polje očišćeno za Modžtabu, sina ajatolaha Alija Hamneija.

S Raisijem je poginuo i ministar spoljnih poslova Hosein Abdolajan, koji takođe važi za predstavnika stare garde, a neki su ga nazivali i štićenikom generala Kasema Sulejmanija, komandanta korpusa revolucionarne garde, koji je po naređenju tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa ubijen napadom drona u Iraku 2019. Sad je v. d. ministra spoljnih poslova Ali Bageri, brat muža ajatolahove ćerke, što jača poziciju porodice Hamnei.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading