SVE STRANE SLUŽBE PROGLASILE UZBUNU! POČELA OPERACIJA "17. DECEMBAR": Duplo više obaveštajaca u regionu nego pre mesec dana

Autor:

Vesti

26.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I Zapad i Istok imaju svoje interese i planove na Balkanu, a ključni događaj za njih su izbori u Srbiji.

SVE STRANE SLUŽBE PROGLASILE UZBUNU! POČELA OPERACIJA "17. DECEMBAR": Duplo više obaveštajaca u regionu nego pre mesec dana

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Srbija će u narednih mesec i po biti na pojačanom udaru stranih obaveštajno-bezbednosnih službi, a zbog interesovanja moćnih država za uticaj na političke prilike u našoj državi, ishod glasanja i postizbornu kombinatoriku, saznaje Republika iz obaveštajnih izvora u našoj zemlji.

Strane agenture, kako su saznale naše službe, već su pojačale aktivnosti i duplirale prisustvo u regionu. To se, da ne bude zabune, odnosi i na Zapad i na Istok jer svako ima neke svoje interese i planove. A glavni cilj je poznat: slomiti predsednika Aleksandra Vučića. Ili ga bar oslabiti...

- Uočeno je, između ostalog, da se pojačava broj agenata sa svih strana. Nadiru ka Srbiji, a pozicioniraju se u centrima po regionu. Ovi sa zapada su u Zagrebu, Sarajevu, pa i Podgorici. Svi su kao zapete puške spremni za operaciju "17. decembar". Zapad želi da zaokruži region u svojoj sferi interesa, Istok želi da ostvari neku svoju agendu - priča upućeni sagovornik našeg portala iz bezbednosnih krugova.

Tri motiva za ovakvo mešanje

Zainteresovanost stranih agentura za ishod izbora 17. decembra leži, prema mišljenju Obradovića, u tri motiva:
- Kada ste neutralni, onda ste ugroženi sa svih strana s kojih dolazi interes da se ugrozi samostalna politika predsednika Vučića. Prvi motiv je uticaj na ishod izbora, što mogu ostvariti kroz vođenje tajnih operacija i informacionih kampanja - širenje dezinformacija. Drugi je logistička podrška njihovim pouzdanicima, odnosno političkim opcijama koje su njihovi eksponenti. Konačno, treći motiv može biti korišćenje izbornog procesa u cilju destabilizacije države i podrivanja nacionalne otpornosti naših građana.

SVE SPREMNO

Logistika je, kako dodaje, spremna:

- Aktivirali su, svako svoje, političke i medijske pione da ostvare cilj - oslabe Srbiju rušenjem rukovodstva predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji im je trn u oku jer insistira na suverenoj politici i barijera da ostvaruju svoje interese na štetu naše države, te da pokušaju na vlast da dovedu svoje poslušnike da bi ostvarivali svoju agendu. Plan B je oslabiti Vučića toliko da mora da pristane na neke trule kompromise, kako se i sam izrazio.

U tu svrhu, kako je već pisala Republika, sklopljen je tajni dil opozicije, tajkuna i njihovih stranih mentora čiji je cilj da uruše aktuelnu vlast podrivanjem SNS.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

Prisustvo stranih obaveštajnih službi i njihove agenture u izbornom procesu Srbije je očekivano, ocenjuje Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i obrazlaže da nosioci te podrivačke delatnosti nastoje da ovde obezbede ambijent gde će umesto srpskih interesa na prvom mestu biti interesi država za koje rade:

- Cilj Rusa je dugoročna nestabilnost Srbije koju je potrebno održati u formi nedefinisanog konflikta sa Zapadom, uz zadatak da se nikada ne postigne normalizacija odnosa s Prištinom. Status izolovane Srbije kao evropske Kube je primaran cilj ruske geostrateške postavke. Ciljevi Zapada su više nego transparentni i tiču se ograničenja ekonomsko-političkog prisustva Kine i potpuno usaglašavanje s politikom EU oko Moskve. Kosovo je, takođe, jedan od ciljeva Zapada i tiče se međusobnog priznanja, odnosno normalizacije odnosa.

Između svega toga nalazi se, kako konstatuje naš sagovornik, autentični srpski nacionalni interes koji može da očuva samo stabilna i nacionalno svesna politika predsednika Vučića, zbog čega je i posle decembarskih izbora neophodna ta politika kontinuiteta.

Obradović upozorava da je mešanje u demokratski izborni proces suverene države prvorazredan oblik ugrožavanja nacionalnih interesa pošto su službe, u prvom redu, nosioci politike svojih zemalja:

- Upliv stranih obaveštajnih službi i njihovo mešanje u izbore može se smatrati otvorenim napadom na državu. U pogledu tih subverzivnih akcija ne sme biti ni najmanje tolerancije.

 

Životić: Loše namere, žmurenje, druga garnitura...

Republika

Foto: printscreen

Ilija Životić

Ilija Životić, profesor bezbednosti FIM fakulteta, tvrdi za Republiku da su stranci oduvek zainteresovani za dešavanja u Srbiji. Cilj SAD je da zaokruže NATO u Evropi, a Rusije, s druge strane, da se to ne desi. Kina želi da bude što više investiciono prisutna, dok bi komšije volele da na vlasti vide neku drugu garnituru koja se ne bi starala toliko o sunarodnicima u regionu:
- Politika predsednika Vučića izuzetno smeta Zagrebu i Sarajevu, što pokazuju i kroz natpise u tamošnjim medijima. A Priština s mentorima ima interes da dođe do promene vlasti iz krajnje loših namera - da uguši sve srpsko na KiM, a da pritom neka nova vlast u Beogradu na to zažmuri kako je uostalom bilo za vreme bivšeg režima kada prstom nisu mrdnuli u slučaju martovskog pogroma. Iz tih razloga je važno imati politiku kontinuiteta i nakon decembarskih izbora, bilo kakva promena vlasti u Srbiji ozbiljno bi ugrozila pre svega Srbe u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Vojvotkinja Tolstoj

06.11.2023 21:08

Mrš u svoje zemlje i tamo "kadrirajte". Niste dovoljno ni pametni, ni sposobni da upravljte srpskim narodom !! BOG će vas srećom kazniti, što se mešate i kačite za tuđe, alavi !