SKANDALOZNO: Ljudski ostaci sa starog srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici završili na smetlištu!

Autor:

Vesti

26.10.2023

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U neverovatnoj i šokantnoj situaciji, zemlja sa posmrtnim ljudskim ostacima iskopana na starom srpskom groblju u Kosovskoj Mitrovici, završila je na smetlištu u blizini glavne autobuske stanice!

SKANDALOZNO: Ljudski ostaci sa starog srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici završili na smetlištu!

Foto: printskrin/Kosovonline

 Ova informacija je javljena od strane Radio KiM, a izazvala je opravdanu uznemirenost i bes među građanima.

Profesor dr Mitra Reljić, stručnjak za kulturno nasleđe, jasno je istakla da je ovo nedopustivo i zahteva hitno vraćanje zemlje sa ostacima pokojnika na groblje.

Ona takođe apeluje na nadležne službe da fizički obezbede parcelu i izvrše konzervaciju ovog starog groblja koje datira najmanje 300 godina. Očekuje se da stručne službe izađu na teren i donesu rešenje o stavljanju groblja na listu kulturnih dobara.


Uz sve navedeno, saznaje se da su neki od stambenih objekata sagrađeni upravo na grobljanskoj parceli. Ova činjenica budi još veću zabrinutost i postavlja pitanje kako je moguće da se tako nešto dogodi, a da ne postoji odgovornost i svest o važnosti očuvanja kulturnog nasleđa.

Situacija je toliko skandalozna da su i predstavnici međunarodnih organizacija obišli ovu lokaciju tokom dana. Sve ovo ukazuje na ozbiljan problem u sistemu i upravljanju ovakvim objektima.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading