"KAMBRIJSKA PATROLA" - TAJNA OPERACIJA BRITANIJE ZA KURTIJA: Obučavaju prištinske specijalce za rat protiv Srba

Autor:

Vesti

20.09.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod paravanom redovne vežbe u Velsu spremaju ih da ponove "Oluju" na severu KiM

"KAMBRIJSKA PATROLA" - TAJNA OPERACIJA BRITANIJE ZA KURTIJA: Obučavaju prištinske specijalce za rat protiv Srba

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, demonstrira silu i sabotira pregovore suprotstavljajući se čak i EU i SAD, između ostalog i zato što ima podršku moćnog mentora Velike Britanije. Nije to ni do sada bila velika tajna, ali su metode kojima se London služi sve prikrivenije i perfidnije.


Ovog puta, osim intenzivnog naoružavanja kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), formacije koja se ubrzano i mimo svih sporazuma i dogovora pretvara u vojsku, prešlo se i na obuku prištinskih specijalaca za akcije protiv Srba i reprizu "Oluje" na severu Kosmeta. A sve pod paravanom učešća na vojnoj vežbi "Kambrijska patrola" u Velsu.  


CRNE PLANINE


Britanci to čine, mada je lažna država Kosovo praktično pod suspenzijom NATO već tri i po meseca, od 30. maja, kada su SAD kaznile Prištinu prekidom učešća u velikoj vežbi "Defender Europe 23" zbog ignorisanja saveta da izbegnu rast tenzija na severu KiM. 


 - Pazite, uprkos načelnom dogovoru o vojnim i drugim sankcijama Prištini, Britanci omogućavaju da pripadnici KBS učestvuju u operaciji "Kambrijska patrola", početkom oktobra u Velsu, gde će okupiti oko 150 vojnih timova iz celog sveta. Te vežbe, možda najteže na svetu, održavaju se tradicionalno već 67 godina uzastopno. Ali ono što je najspornije jeste to što će Britanci tu priliku da koriste da pripadnike Kurtijevih jedinica provuku kroz specijalne treninge, čiji program podrazumeva i akcije i konfiguraciju terena poput onoga što Kurti i njegovi jurišnici priželjkuju. Da pojednostavim, uvežbavaće upad na sever KiM i progon srpskog stanovništva, uz razbijanje njihovog eventualnog otpora - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Foto: Tanjug-AP

 

 


Inače, britanske oružane snage organizuju ovu vojnu vežbu od 1956. na zahtevnom terenu područja Crnih planina. Koncept se zasniva na rešavanju različitih zadataka i desetinama vežbi. Učesnici marširaju oko 80 kilometara, sa opremom težine od 30 do 50 kilograma. 


Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade i predsednik Koordinacionog centra za KiM, smatra da je apsolutno jasno da bi se Kurti, i pored svoje radikalne ideološke zadojenosti, teško odlučio za eskalaciju i naizgled direktno suprotstavljanje moćnim zemljama Kvinte, od čije političke i finansijske podrške direktno zavisi ta kvazidržava, da nema zakulisnih šaptača, koji ga podržavaju i instruiraju u ovom rušilačkom pohodu:


- Svojim izjavama su se, na tom zadatku, najčešće deklarisali zvaničnici Nemačke i Velike Britanije. SAD, Turska, Nemačka, Velika Britanija poslednjih meseci intenzivno naoružavaju KBS i transformišu je u vojsku, koja ni po jednom pravno obavezujućem dokumentu ne bi smela da postoji, a Velika Britanija je, uprkos deklarativnom dogovoru o sankcijama protiv Prištine, širom otvorila vrata za KBS na ovogodišnjem takmičenju "Kambrijska patrola", direktno podržavajući višemesečnu pripremu prištinskih paravojnih formacija s albanskom vojskom za ove vežbe koje će se održati početkom oktobra u Velsu - napisao je nedavno Čović u autorskom tekstu.


I ALBANIJA


Konačno, pripadnici KBS ne kriju da se od juna pripremaju za "Kambrijsku patrolu 2023", na kojoj će učestvovati i pripadnici oružanih snaga Albanije. Vežbali su patroliranje, prelazak miniranih područja, pružanje prve pomoći povređenima...
- Sigurni smo i nadamo se da ćemo dostići standarde koje imaju i britanski vojnici - kazao je jedan od Kurtijevih specijalaca.

Foto: Profimedia

 

 


Karan: Daju mu svaku vrstu podrške


Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS, kaže za Srpski telegraf da su se prilike iskristalisale i da je je jasno da Kurti ima podršku na zapadu.


- Berlin to ne krije, a London to još čini u rukavicama. Britanci Kurtiju pružaju političku, diplomatsku podršku, pa i onu u naoružanju i obuci albanskih snaga. Sankcije prema Kurtiju, vidi se, nemaju efekta. Zabrinjava što se Kurtiju žuri. Želi da iskoristi ovaj trenutak i podršku koju ima, dok ne dođe do nekih značajnih geostrateških promena i odnosa snaga u svetu, što je sve izvesnije. Nije isključeno ni izazivanje sukoba, zbog čega Beograd u narednom periodu mora da bude na dodatnom oprezu.  




Vilson centar napisao krvavi scenario


Kosovo će dobiti operativnu vojsku do 2027, kada se očekuje i da se pridruži NATO, predviđa scenario američkog Vilson centra, bliskog Beloj kući i Stejt departmentu, o čemu je pre nekoliko dana pisao Srpski telegraf. A upravo je konačna transformacija tzv. KBS u vojsku potrebna Kurtiju da uđe u obračun sa srpskim narodom na Kosovu.
Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, kazao je da je plan restruktuiranja KBS iz 2019. predviđao da se transformacija u vojsku završi do 2029, ali da se sada, zbog sukoba u Ukrajini, nagoveštava da bi taj rok mogao da bude kraći. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 


 

Komentari (1)

Loading
Sto

24.09.2023 11:44

Iz ovog teksta šta rade britanci na kosovu vidi se ko je gazda a ko pas-ke-av