BANDA OPAKIH UBICA OBMANULA ARKANA: Razbojnici su likvidirali vozače i prodali autobus FK Obilić! Vođa nađen obešen u zatvoru!

Autor:

Vesti

17.09.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razbojnici su likvidirali vozače i prodali autobus kojim je FK Obilić putovao na utakmice u zemlji i inostranstvu

BANDA OPAKIH UBICA OBMANULA ARKANA: Razbojnici su likvidirali vozače i prodali autobus FK Obilić! Vođa nađen obešen u zatvoru!

Foto: privatna arhiva. E-Stock, printscreen

Eh, te devedesete, svašta se tada zbivalo, a policija u nikad težem položaju, opisao je nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) general Mile Novaković jesen 1999, kada je srpskI MUP, iako je bio izbačen iz Interpola, učestvovao u jednoj od najvećih tajnih akcija koje su u to vreme sprovedene u Evropi. Banda svirepih serijskih ubica tada je nasamarila čak i Željka Ražnatovića Arkana, koji je za sve bio strah i trepet, i prodala mu ukradeni autobus, kojim su potom fudbaleri Obilića putovali po tadašnjoj SR Jugoslaviji, ali dva puta i preko granice.

Foto: Printscreen

Mile Novaković

 

FALSIFIKOVALI PAPIRE


Oni su gotovo svi pohapšeni, osuđeni i posle izdržane kazne jedan po jedan nestali iz vidokruga policije. A jedan od vođa bande Slovak Danijel Medek sve je priznao na suđenju u Subotici, ali se potom iz drugog pokušaja obesio u istražnom zatvoru. Prema Novakovićevim rečima, omču je napravio od čarape.
Novaković, čija je policijska karijera tada bila na samom vrhuncu, otkrio je za Srpski telegraf sve detalje te akcije, u kojoj su, osim naše, učestvovale i slovačka i austrijska policija.


- Istraga vezana za ovaj slučaj trajala je nekoliko meseci, a naša policija u to vreme, zajedno s austrijskom i slovačkom, uspela je da razbije međunarodnu bandu, koja je svirepo ubijala vozače kamiona, autobusa i kombija, da bi potom njihova vozila prodavala u Srbiji - objasnio je Novaković.

Foto: Printscreen

Željko Ražnatović Arkan

 


On je istakao da je cela šema ove bande bila već razrađena, te da su po gotovo identičnom modelu vrebali i mamili žrtve.


- Zvali su telefonom špediterske firme iz Slovačke i Češke s pričom da su u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj ili Italiji ostali u kvaru i da im treba drugi autobus ili kamion za pretovar robe i šlepanje. Neko od tih bandita potom bi sačekao vozače kamiona i odvodio ih na parkirališta, gde su ih ubijali. Njihova tela najčešće su zakopavali u već pripremljene rupe, a oteta vozila su svojim kanalima jeftino prodavali u Srbiji - priča Novaković i dodaje da su ovako ubili desetak ljudi.


Na taj način ova banda otela je 1998. i autobus koji je završio kod Arkana. Mile Novakovića priča da su u Srbiji prodali autobus koji je u januaru 1999. preprodat za 45.000 maraka FK Obilić. Pribavljeni su falsifikovani dokumenti da je autobus uvezen s Kipra, pa je uredno ocarinjen i registrovan, a onda prefarban u klupske boje.

Foto: privatna arhiva

Željko Ražnatović Arkan

 

SLAVLJE U BEČU


- Haos je nastao kada se posle hapšenja članova bande saznalo gde je autobus završio, a na kraju je za celu priču saznao i sam Arkan. On je odmah izdao naređenje da se autobus prefarba preko noći i preda policiji, što je bez pogovora učinjeno. Tako je autobus koji je čak dva puta fudbalere Obilića prevozio u inostranstvo završio na parkingu na Obrenovačkom putu, gde smo ga pronašli i zaokružili celu priču. Slavila se ta akcija i u Beču, ali i kod nas - priča Novaković.


U službenom izveštaju subotičkog MUP od 23. novembra samo je kratko zapisano da je autobus pronađen bez vlasnika na području Beograda. Željko Ražnatović Arkan ubijen je nepuna dva meseca kasnije, 15. januara 2000.

 


MILE NOVAKOVIĆ: NASTAO JE HAOS KADA SE SAZNALO GDE JE AUTOBUS ZAVRŠIO, A ARKAN JE NAREDIO DA SE PREFARBA I PREDA POLICIJI

Foto: privatna arhiva

Željko Ražnatović Arkan

 


Abolicija spasla Čeha streljanja


Veće petorice Okružnog suda u Subotici 31. oktobra 2000. izreklo je presudu svim članovima bande, osim Danijelu Medeku, koji se već obesio u zatvoru. Čeh Vlastimil Nekl, koji je bio jedan od vođa bande, osuđen je na smrt streljanjem. To je bila jedna od poslednjih smrtnih presuda u SRJ pošto je ova sankcija ukinuta odlukom Narodne skupštine 26. februara 2002. i zamenjena robijom od 40 godina. To je spaslo Nekla, koji je 2007. izručen Češkoj na dalje izdržavanje kazne do 2039, kada će mu biti 80 godina.
Slovak Danijel Mazan bio je u bekstvu, pa je u odsustvu osuđen na 20 godina robije, što je u trenutku izricanja bila zamena za smrtnu kaznu.


Jugoslovenski državljani koji su učestvovali u prodaji otetih kamiona i autobusa Boban Milošević (33) i Miroljub Zdravković (39) osuđeni su na 10 meseci uslovno, dok je Pero Čučković (25) kažnjen sa šest meseci uslovno. Naime, nije bilo dokaza da su oni znali da su vozači ubijeni. Prema Novakovićevim rečima, u bandi su bili još i Slovaci Roman Miler, Igor Pauček i Jozef Straka, Poljakinja Joana Melih, kao i Miloševićeva supruga Ingrid Liskova.


Tela vozača spakovali u vreće i bacili u kanal


Autobus koji je prodat Arkanu otet je 29. decembra 1998. u SRJ. Vlastimil Nekl i Danijel Medek pozvali su češko preduzeće "Rusolija turs", sa sedištem u Brnu, koje je posedovalo kvalitetne autobuse za prevoz turista. Oni su slagali radnika ove firme da su ostali u kvaru u Srbiji, između Novog Sada i Subotice. Insistirali su da je hitno, pa je autobus mercedes s češkim tablicama upućen istog dana. Vozači Redžaj Veljdet i Azem Ademi, rodom iz Peći, došli su na ugovoreno mesto, ne sluteći šta im se sprema.


- Dogovorili su se da Nekl krene svojim automobilom, a da Danijel Medek i Andrej Mazan uđu u autobus kao putnici. Posle polučasovne vožnje Nekl je skrenuo na parking, a iza njega se zaustavio autobus. Medek i Mazan su iz pištolja odmah ispalili nekoliko metaka i ubili vozače, čija su tela spakovali u plastične vreće koje su doneli iz Slovačke, a potom ih odvezli do obližnjeg kanala - kaže Novaković.


Austrijski i Slovački policajci mislili da gladujemo


Mile Novaković priča da su u to vreme austrijski i slovački policajci u Srbiju došli sa zalihama hrane.


- To je bio period posle bombardovanja. Naše kolege mislile su da kod nas nema šta da se jede. Tako su, radi realizacije ove akcije, došli kombijem punim hrane, konzervama i ostalim dugotrajnim namirnicama. U poverenju mi je jedan od kolega rekao da su oni sa sobom poneli veliku zalihu svega jer su mislili da u Srbiji nema ničega. Prijatno su bili iznenađeni, a hrana je koju su poneli sa sobom donirana je Crvenom krstu. Oni su iz Srbije otišli s pozitivnim utiscima, naročito kada je reč o našim kafanama koje su imali prilike da obiđu nakon obavljenog posla - priča Novaković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading