ERDOGAN SPREMIO METAK ZA PUTINA? Šokantna tvrdnja jednog od saradnika šefa Kremlja

Autor:

Vesti

07.08.2023

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik nikako ne sme da prihvati poziv koji mu je pre nekoliko dana uputio turski vladar, kaže Sergej Markov.

ERDOGAN SPREMIO METAK ZA PUTINA? Šokantna tvrdnja jednog od saradnika šefa Kremlja

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin ne sme da prihvati poziv Redžepa Tajipa Erdogana da poseti Tursku jer bi tamo mogao biti ubijen, tvrdi dugogodišnji bliski saradnik ruskog predsednika Sergej Markov.

Ovaj politikolog i profesor Fakulteta političkih nauka moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, koji radi pri ministarstvu inostranih poslova, upozorio je da bi šefa Kremlja u Turskoj mogao da sačeka metak.

On čak misli da to zna i Putin, te da ni u jednom trenutku i nije pomislio da krene ka Anadoliji, a ako i prihvati da se vidi s Erdoganom, to svakako neće biti u Turskoj.

- Iz Putinovog okruženja su rekli da su se lideri dogovorili o susretu, ali do sada nisu odredili mesto, pa čak ni zemlju budućeg sastanka - napisao je Markov.

UBIJEN AMBASADOR

Foto: Tanjug/AP

Ubistvo ambasadora Andreja Karlova

Podsećamo, u Turskoj je, i to ne tako davno, već ubijen jedan visoki ruski zvaničnik, ambasador Andrej Karlov, koji je upucan u Ankari tokom izložbe na kojoj je govorio predstavljajući fotografije turskih umetnika o Rusiji. Ovaj zločin se dogodio u decembru 2016, a Markov smatra da se bezbednosna situacija u Turskoj nije uopšte promenila kada su ruski zvaničnici u pitanju.


- Moje mišljenje je da Putin neće ići u Tursku jer tamo postoje bezbednosni problemi. I problem nije iz Turske, već iz SAD i Britanije. Uostalom, Turska je članica NATO. Tursku vojsku Amerikanci obučavaju decenijama.

Markov smatra da je demonizacija Putina planski rađena baš da bi se u jednom trenutku opravdao atentat na njega.

- Amerikanci i Britanci demonizuju Putina i očigledno su spremni da organizuju teroristički napad na njega ako se ukaže prilika. U Turskoj imaju takvu priliku više nego u Kini ili Kazahstanu. Ne treba im dati šansu da dovedu svet na ivicu nuklearne katastrofe - istakao je ruski politikolog u svojoj objavi.

MEDIJSKA PRIPREMA

S obzirom na to da Markov bio savetnik Vladimira Putina, da dele zajedničke vrednosti, ali i da su se njegova predviđana do sada apsolutno ostvarivala, poput onog iz 2014. da će Finska i Švedska ući u NATO, vrlo je verovatno da će šef Kremlja poslušati savet da ne ide u Ankaru. Čak, kako pišu neki ruski Telegram kanali, moguće je da Putin upravo preko Markova šalje Erdoganu poruku da mu ne veruje.


Ovaj doktor nauka je takođe bio u pravu kada je posle Bajdenove pobede na izborima u SAD predvideo krah odnosa između Moskve i Vašingtona.

- Sve nade Rusa koje su polagane u Trampa su propale. Više sankcija, više tenzija, manje kontrole naoružanja i skoro nikakav dijalog je ono što danas imamo. U Moskvi niko ne gaji nikakve iluzije kada su Bajden i njegova administracija u pitanju - istakao je Markov.

Ko je Markov?

- Doktor političkih nauka, rođen u Moskovskoj oblasti 18. aprila 1958.
- Radi kao profesor i predavač na Fakultetu političkih nauka i Filozofskom fakultetu u Moskvi
- Zamenik predsednika ruskog javnog foruma za međunarodne odnose
- Kopresedavajući nacionalnog strateškog saveta Rusije
- Bio savetnik ruskog premijera Vladimira Putina 2012
- Narodni poslanik u ruskoj Dumi od 2007. do 2011. kao kandidat Putinove Jedinstvene Rusije
- Izabran za generalnog sekretara Rusko-turskog javnog foruma 2017.
- U Estoniji 2007. proglašen za personu non grata
- Ukrajinske vlasti ga 2008. proterale iz te zemlje
- Važi za čoveka od Putinovog najvećeg poverenja

Neuspeo pokušaj podvale oko žita

Republika

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Posle telefonskog razgovora Putina i Erdogana pres služba turskog predsednika izdala je saopštenja u kojem su bile i dve informacije koje su se ispostavile kao netačne. Prvo je najavila da je praktično već postignut dogovor o žitu, a drugo, proširila je informaciju da su se šefovi dve države dogovorili oko posete ruskog lidera Ankari. Kremlj je to, međutim, demantovao navodeći da Moskva ne isključuje ni jedno ni drugo, ali da nije doneta konačna odluka ni po jednom od ovih pitanja.

Uplašio Britance nuklearnom pretnjom

Markov nije prvi put u žiži. On je došao u centar pažnje britanske javnosti kada je u septembru prošle godine u intervjuu za BBC spekulisao da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading