TUĐMAN IMAO ŠPIJUNA U SLOBINOM KABINETU, DOJAVIO KLJUČNU INFORMACIJU PRED "OLUJU"! Bivši ministar otkriva tajnu čuvanu TRI decenije

Autor:

Vesti

15.06.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski predsednik načelno prihvatio plan Z4, kada je saznao da će ga Srbi odbiti, i tako dobio odrešene ruke za pogrom, svedoči Prvoslav Davinić.

TUĐMAN IMAO ŠPIJUNA U SLOBINOM KABINETU, DOJAVIO KLJUČNU INFORMACIJU PRED "OLUJU"!  Bivši ministar otkriva tajnu čuvanu TRI decenije

Foto: www.profimedia.rs

Hrvatski predsednik načelno prihvatio plan Z4, kada je saznao da će ga Srbi odbiti, i tako dobio odrešene ruke za pogrom, svedoči Prvoslav Davinić.

Franjo Tuđman, nekadašnji predsednik Hrvatske, imao je špijune u najbližem okruženju Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije, tokom ratnih godina u bivšoj SFRJ. Pošto je iz prve ruke dobijao informacije o Miloševićevim planovima i akcijama, neretko je mogao da bude nekoliko koraka ispred srpskog državnog rukovodstva, otkriva bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić.

RAZGOVORI S GENERALOM

Republika

Foto: Tanjug

Oluja (Foto: Arhiva)

To se, između ostalog, desilo i u vreme kad je aktuelan bio i čuveni plan Z4, odnosno neposredno pred operacije "Bljesak" i kasnije "Oluju", kada je tadašnje hrvatsko vojno-političko rukovodstvo s Tuđmanom na čelu izvršilo najveće etničko čišćenje u novijoj istoriji. Iz Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, ubijeno i nestalo više od 3.000, za šta do danas niko nije odgovarao.

U memoarima "Život u rukavicama u centru svetske politike: Sećanja jednog diplomate", Davinić, nekadašnji ministar odbrane i dugogodišnji šefa Centra za razoružanje UN, svedoči o susretima sa Micom Vernerom. Radi se o penzionisanom generalu američke vojske, koji je radio i u kancelariji generalnog sekretara UN.

Na jednom od sastanaka, bio je to doručak u hotelu "Interkontinental" u Beogradu, početkom juna 1994. Mic mu je pričao o planu Z4.

- Rekao mi je da je po nalogu Stejt departmenta njihov ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt u saradnji s ruskim ambasadorom i nemačkim diplomatom Arenzom, koji je predstavljao EU, i uz podršku UN, napravio dosta detaljan plan. Krajina bi postala autonomna oblast, imala svog predsednika, vladu, skupštinu, sud, policijske snage, grb, zastavu, valutu, pravo na naplatu poreza i zaključivanje međunarodnih sporazuma - piše Davinić.

Plan je, prema navodima Mica, a mišljenju Vašingtona, davao maksimum srpskoj strani u Krajini i bi bilo teško da se dobije nešto više, a da Zagreb ne odbije ceo plan, na koji je Tuđman već izražavao oštre zamerke.

PROBLEM S PLANOM

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

- Rekao je da će Vašington nastojati da privoli Miloševića da podrži plan u celini pošto je on već pokazivao suzdržanost. Problem s planom imao je i Nemac Arenz, koji je smatrao da su njime Srbi dobili daleko više nego što bi trebalo i da je to direktno kršilo teritorijalni suverenitet Hrvatske. Dodao je da bi, ukoliko Galbrajt na tome insistira, to bio dobar model da se u datom trenutku primeni i na Kosovo i Metohiju. Mic mi je rekao da je Vašington takvu ideju smatrao preuranjenom i da su napori administracije usmereni da se uspešno reši pitanje Srpske Krajine jer Tuđman nije krio nameru da oružani otpor Srba u Krajini reši vojnim putem. Takav plan već je bio u pripremi - svedoči Davinić.

Već na sledećem susretu, juna 1995, Mic je preneo Daviniću da je Tuđman jedini spreman da prihvati plan Z4:

- Prema Micu, njegov stav bio je motivisam "prethodnim pouzdanim saznanjima" da će, bilo vođe Krajine ili Milošević, ili obe strane zajedno, plan odbiti i time osloboditi Hrvatsku svake odgovornosti i "dati joj odrešene ruke da pitanje reši na svoj način". Radilo se u oružanom napadu na Republiku Srpsku Krajinu i vraćanju suverene vlasti Hrvatske nad ovom, za njih "samoproklamovanom tvorevinom". Mic je upozoravao da su naredni dani predstavljali "bukvalno zadnji trenutak da se takva situacija spreči".

Šainović: Garancije, bajke i ubačeni elementi

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nikola Šainović

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ, priča za Srpski telegraf da je plan Z4 odbijen jer nisu bile davane nikakve garancije:

- Pokušavali su da izdejstvuju da na taj način operacija "Oluja" bude izvedena maltene uz potpis srpske strane.

Isključuje mogućnost da je bilo ko iz Miloševićevog okruženja, a da je on u to bio upućen, bio na vezi sa Zagrebom:

- To su bajke - tvrdi Šainović, ali ne odbacuje mogućnost da je možda bilo nekih ubačenih elemenata.

Šta je bio plan Z4

- predložen radi okončanja rata u Hrvatskoj i reintegracije Republike Srpske Krajine u Hrvatsku

- pripremila ga grupa koju su činili predstavnici SAD, Rusija i EU (preko Francuske i Nemačke)

- predat hrvatskim i krajiškim vlastima januara 1995, ali nikada nije primenjen zbog, kako se tvrdilo, protivljenja krajiških vlasti

- predviđao široku autonomiju Krajini i pozivao na povratak hrvatskih izbeglica u opštine koje su držali Srbi

- zahtevao da se produži mandat Unprofora da bi omogućio primenu sporazuma i amandmane na hrvatski ustav, kojima bi se omogućila autonomija

- 11 opština u kojima su Srbi imali većinu imale bi potpunu monetarnu nezavisnost, zonu slobodne trgovine bez carina, grb, zastavu, himnu i policiju. Ustav i zakoni Hrvatske bi važili na teritoriji Krajine, ali bi prethodno morali biti odobreni od predstavnika Krajine.

Zločin bez kazne

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ante Gotovina

- u "Oluji" učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske i policije

- njima se suprotstavilo oko 31.000 vojnika Republike Srpske Krajine, poginulo 726

- 20.000 kuća spaljeno

- Haški tribunal osudio tek nakon 16 godina, 2011, generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na po 18 godina zatvora zbog "Oluje". Međutim, presudom Žalbenog veća, oni su oslobođeni

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Solo

15.06.2023 22:01

Ispalili smo nase Srpske narode po celoj bivsoj YU i ostavili ih u nemilostima odvratnih..i zbog toga ispadamo izdajice svoga naroda ,,