OVO JE PLAN KURTIJA I NJEGOVIH MENTORA! 5 DOKAZA DA SPREMAJU ZLO KAO 1999. GODINE

Autor:

Vesti

30.05.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti i njegovi mentori bi da primene recept koji je već jednom uspeo, ali teško će im to proći jer Srbija sada nije slaba i nezaštićena.

OVO JE PLAN KURTIJA I NJEGOVIH MENTORA! 5 DOKAZA DA SPREMAJU ZLO KAO 1999. GODINE

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Svi pritisci s kojima se država poslednjih sedmica suočava, kao i najnovija dešavanja na Kosmetu, deo su scenarija Aljbina Kurtija i njegovih inostranih mentora kojim bi da repriziraju ono što im je već uspelo 1999: da Srbiju (ako treba i ceo Balkan) uvuku u rat i krvoproliće.

Kako saznaje Srpski telegraf, ideja je da se sve okonča našim pristajanjem na sve što su oni zamislili i svojevrsnom kapitulacijom i/ili obojenom revolucijom (s ili bez nasilja) i promenom vlasti koja vodi suverenu i samostalnu politiku.

OPASNE ZAMISLI

Poslednje akcije na Kosovu i te kako su osmišljene i isplanirane da bi, u idealnoj varijanti po kreatore tih opasnih zamisli, naš narod i država bili ponovo uvučeni u sukob sa NATO.

Samim tim, postaje jasnije toliko insistiranje poslednjih dana na pravljenju paralela između Aleksandra Vučića i Slobodana Miloševića, ne samo u delu opozicije u zemlji već i u tekstovima, pre svega hrvatskih, ali i drugih regionalnih i svetskih medija.

Republika

Foto: TANJUG/ STR

 

 

Klopka za Srbiju, kako ističu naši sagovornici iz bezbednosnih struktura, podrazumeva da se Vučić, po direktivi, gde god je to moguće, izjednači u izjavama ili tekstovima s Miloševićem.

- Otuda i pojava povampirenog Otpora, otvaranje nekih novih naloga na mrežama poput "Otpor 2023", učestali intervjui jednog od vođa ove organizacije Ivana Marovića, tvitovanja Srđe Popovića, nekadašnjeg otporaša i gurua obojenih revolucija širom sveta - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Kako navodi Zoran Panović, izvršni direktor Demostata, vrlo je bitno da Srbija ne uđe u neku vrstu iracionalnog otvorenog sukoba sa Zapadom, što bi Kurti sigurno najviše voleo:

- Cilj Kurtija je da Kosovo i Metohija bude totalno odvojeno od Srbije i po mogućstvu da ima što manje Srba na njemu. Kurti je klasičan etnonacionalista koji samo pokušava jednom perfidnom zamenom teza sebe da predstavi kao nekog kosovskog Zelenskog, a da srpsku stranu optuži za neku vrstu retrogradne politike.

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri tvrdi da nema sumnje da je Kurti ultranacionalista, koji pokušava da natera Zapad da kosovsku situaciju posmatra kao drugu Ukrajinu, zamenjujući kosovske Srbe ukrajinskim Rusima:

- Iako nekolicina ljudi koji zaista poznaju region na zapadu, kao što je Karl Bilt, mogu da uvide taj trik, mnogi neće to moći. Ako situacija eskalira i Vojska Srbije interveniše, zapadne pristalice Kosova mogu da zatraže sankcije, slične onima koje su uvedene Rusiji. Problem za Vučića je kako da izbegne da upadne u ovu zamku, a da i dalje štiti kosovske Srbe. Njegova najbolja šansa je da natera Kfor da agresivno interveniše da bi preokrenuo ovu situaciju.

JASNO UPOZORENJE

Ocenio je da je Vučić bio u pravu što je pozvao ambasadore da ih upozori na opasnosti postojeće situacije i zatraži njihovu pomoć u deeskalaciji situacije:

- Treba uložiti sve napore da se to uradi. Imaju li volje? Nisam siguran, ali znam da su beskrajni pozivi na nastavak dijaloga beskorisni. Kurti sada treba da oseti stvarne posledice svojih postupaka i kosovski Albanci moraju da se primoraju da shvate posledice Kurtijeve politike - zaključuje Montgomeri.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

O kompleksnosti situacije govori i to da se, po ko zna koji put, opet ovde prelamaju interesi velikih sila. Tako je, svojevrsni glasnogovornik ruske strane, dopisni član ruske akademije vojnih nauka Aleksandar Bartoš kazao da SAD obučavaju kosovske Albance za posrednički rat protiv Srbije i organizuju obojenu revoluciju u Srbiji.

PET DOKAZA ŠTA SPREMAJU

1. OD VUČIĆA PRAVE MILOŠEVIĆA

Upadljivo je promenjen narativ poslednjih sedmica i na unutrašnjem planu (deo opozicije koji protestuje na ulici), u medijima tajkuna Dragana Šolaka, ali i u regionalnim, pre svega hrvatskim, i zapadnim medijima. Više nego ikad pominje se Slobodan Milošević i na svakojake, najpre veštačke, načine dovodi u vezu i/ili Vučić poredi s njim. Na to ukazuje poplava naslova tipa "Vučić nam sprema kontramiting kao Milošević", "Zašto Vučić hvali Miloševića", "Vučić kao Milošević - sve je isto samo njega nema"....

2. POVAMPIRENI OTPOR, ULIČNI PROTESTI

Odjednom su vaskrsli i bivši članovi nekadašnjeg Otpora poput Ivana Marovića, koji je poslednjih dana glavna zvezda Šolakovih TV kanala, sajtova i printanih izdanja. Ređaju se gostovanja i intervjui u kojima on deli lekcije kako treba rušiti vlast, sugerišući da je Milošević vladao 12 godina, Demokratska stranka takođe, pa je sad i Vučićeva vlast, navodno, u završnoj fazi. Pa još kaže:

- To je jedna mnogo opasna i ozbiljna ekipa bila. Mi smo imali baš mnogo sreće da smo uspeli da ih oborimo na onaj način i nije ni čudno što su se oni vratili.

Oglasio se i Srđa Popović, vođa Otpora, koji je u međuvremenu osnovao organizaciju Kanvas i postao ideolog obojenih revolucija po svetu, trenirajući "prodemokratske aktiviste" u više od 50 država. I on je podržao proteste.

Konačno, otvoren je i nalog "Otpor 23" na Tviteru, s kog se šalju poruke o uličnoj borbi za smenu vlasti.

U isto vreme, organizuju se ulični protesti, za koje su kao povod iskorišćene dve tragedije koje su pogodile Srbiju. Paralelno, od pre dva dana, svoje proteste prave i na njih pozivaju i pojedini desničari, pod "firmom" borbe za odbranu Kosova.

3. ISTA MEDIJSKA MATRICA

U pojedinim stranim medijima već je pokrenuta propaganda, identična onoj iz devedesetih, u kojoj se, po starom receptu, zamenjuju teze i bez obzira na to što je potpuno jasno da je Aljbin Kurti glavni krivac za sve što se dešava na Kosovu odgovornost prebacuje na Srbe. Baš kao i devedesetih, kada su "zli Miloševićevi Srbi etnički čistili Kosovo od Albanaca".

Na sve ovo je ukazao i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji je najavio reakciju i borbu protiv kampanje laži u inostranim medijima gde su Srbi sa KiM predstavljeni kao provokatori i nasilnici.

U međuvremenu, o čemu je pre nekoliko dana pisao naš list, aktivirala se i Kristijan Amanpur, perjanica obračuna CNN s našim narodom devedesetih, koja se u svojim emisijama opet bavi situacijom u Srbiji.

4. TRAŽE MAKAR JEDNU MRTVU GLAVU DA TO ISKORISTE KAO ŠTO SU RAČAK

Slučaj Račak iz 1999. poslužio je kao okidač za NATO bombardovanje Srbije iste godine. Naime, na osnovu lažnog izveštaja tadašnjeg šefa misije OEBS na Kosovu Vilijama Vokera, čije navode su osporili ne samo srpski zvaničnici već i njegove kolege patolozi, koji su kao deo ekipe bili ucenjeni da ne smeju podići glas (poput Finkinje Helene Rante), počela je intervencija na našu državu.

- Sad se pokušava isprovocirati neki sličan povod. Postoje informacije da je Kurtiju i onima koji stoje iza njega dovoljna makar jedna mrtva glava da bi nakon toga krenuli u medijski i svaki drugi obračun sa srpskom stranom. Prema njihovom scenariju, idealna bi bila pogibija u neredima nekog pripadnika Kfora da bi to bilo iskorišćeno protiv Srba, uz istu kampanju koja je pratila Račak 1999. - navodi jedan od naših sagovornika.

U slučaju nepredvidive bezbednosno nepovoljne situacije na najvećem gubitku bila bi Srbija jer bi se to, kako za Srpski telegraf objašnjava Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, odrazilo na strane direktne investicije, bezbednost građana, dugoročnu stabilnost i ekonomski standard:

- Motiv Kurtija je ostvarenje radikalnog cilja - velikog albanskog životnog prostora. Kao pogodan metod za ostvarenje tog cilja on smatra haos u trenutku kada misli da je Srbija u nemilosti Zapada. S tim u vezi veoma je kontraproduktivno sukobljavanje sa Kforom jer se time slabi međunarodna podrška za Srbe na Kosovu, a Beogradu smanjuje manevarski prostor.

5. AKO TREBA, UVUKLI BI U RAT CEO BALKAN

Prljavi plan Kurtija, njegovih partnera u regionu i mentora u svetu, kojima ne odgovara snažna Srbija, podrazumeva i širenje sukoba na ceo region.

- Balkanski piroman Kurti prekjuče je hteo da zapali ne samo KiM već i ceo region. Srbi nikada nisu želeli sukob sa Kfor, Kurti je čeznuo za tim. Svima je jasno da on želi nemire i da izazove rat jer je to jedini način da izbegne svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, formiranje ZSO - kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Prema analizama vojnih stručnjaka, samo bi jedna iskra bila dovoljna da poremeti krhki balkanski mir. Oružani sukob na Kosovu brzo bi se, veoma je moguće, proširio na Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (30)

Loading
Daki

30.05.2023 21:07

Srbija je sada mnogo jača nego tada.

Milenko

30.05.2023 21:08

Kurti je terorista kome treba stati na put i ne dozvoliti mu da izazove bilo kakve haose i nerede.

Vuk

30.05.2023 21:08

Plan ke očigledan a to je da Srbija udje u sukob sa NATO-om.

David

30.05.2023 21:08

Vučić će učiniti sve što može da ne dodje do tog scenarija.