SPISAK SPORTISTA KOJI RADE ZA SLUŽBU: Otkrivamo najbolji paravan za tajno delovanje

Autor:

Vesti

17.02.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treneri, igrači i funkcioneri često su zavrbovani još na početku karijere.

SPISAK SPORTISTA KOJI RADE ZA SLUŽBU: Otkrivamo najbolji paravan za tajno delovanje

Foto: www.profimedia.rs

Treneri, igrači, sportski funkcioneri... Na sve to i sa(radnici) službe. Republika je došla u posed papira koji pokazuju da je veći broj sportista (nazovimo tako zbirno sve prethodne navedene kategorije), koristeći česta putovanja i široku mrežu poznanstava, u stvari, ispunjavao zadatke i ciljeve državne bezbednosti i nekih drugih obaveštajnih agencija.

S ovom praksom počelo se u Titovo vreme i na ovaj ili onaj način (a načini su se menjali) zadržala se do danas.

LAŽNI PODACI

Preko iskusnog obaveštajca, sada u penziji, ali s izuzetnim kontaktima u svim bezbednosnim strukturama, ne samo u Srbiji već i zemljama bivše Jugoslavije, korak po korak smo sklopili kockice i napravili autentičnu listu bivših i sadašnjih sportista koji su radili ili rade za službu. Kako napominje naš izvor i sagovornik, u nekoliko slučajeva, kontraobaveštajnim radom, otkriveni su kod nas sportisti koji su radili za neke druge službe i potom bivali preobraćeni da postanu tzv. dupli agenti.

- Neka druga služba mislila je da i dalje radi za nju, dok bismo ih, u stvari, mi filovali lažnim podacima preko tih ljudi - objašnjava penzionisani radnik jedne srpske službe.

Kako nam je ispričao, pomažući da sastavimo spisak koji možete pročitati u prilogu ovog teksta, lično zna najmanje desetak sportista kojima je služba poveravala određene zadatke. Nekad bi to bilo jednokratno, nekad u kontinuitetu:

- Često smo im preko naših veza i pomagali da realizuju neki inostrani angažman u zemlji, gradu ili klubu gde smo imali neke interese, odnosno potrebu da saznamo ili plasiramo određene informacije. S druge strane, i sportisti, posebno funkcioneri, koji su živeli i radili u Srbiji, bili su veoma korisni zbog čestih odlazaka u inostranstvo. Takođe, kad su velika takmičenja, gde se okuplja na hiljade sportista iz celog sveta, mogli su da grade mrežu kontakata, a da uopšte ne budu sumnjivi, te da posle, mic po mic, odrađuju šta nam treba preko tih ljudi.

Oni su vrbovani za službu

1. Poznati košarkaški trener poreklom iz Crne Gore

2. Bivši predsednik jednog od naša dva najveća fudbalska kluba

3. Fudbalski trener koji je godinama radio u arapskom svetu

4. Selektor u jednom borilačkom sportu koji je privatno podučavao toj veštini decu diplomata

5. Šahovski velemajstor koji je imao odlične kontakte u Rusiji i često tamo putovao

6. Naš fudbaler, povremeni reprezentativac, koji je igrao u četiri zapadne države

7. Fudbalski sudija koji više nije među živima

8. Dugogodišnji predsednik jednog sportskog saveza

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading