DRŽAVA OPLJAČKANA, ZORANIN MUŽ DOBIO 830.000 EVRA: Ekskluzivno otkrivamo detalje velike afere koja će tresti Srbiju

Autor:

Vesti

05.02.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Tužilaštvo vodi istragu o čitavom nizu sumnjivih transakcija firmi koje su radile na infrastrukturnim projektima.

DRŽAVA OPLJAČKANA, ZORANIN MUŽ DOBIO 830.000 EVRA: Ekskluzivno otkrivamo detalje velike afere koja će tresti Srbiju

Foto: ATA images

Zorana Mihajlović sa suprugom Vladimirom Atanackovićem na koncertu Andree Bočelija

Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu o milionskim malverzacijama i pljački u koju je umešan veći broj firmi i osoba povezanih s državnim funkcionerima, saznaje Republika. Istraga ove afere samo je deo velike akcije čišćenja Srbije od korupcije, koju smo juče najavili.

U konkretnom slučaju kojim se danas bavimo, radi se o milionskoj šteti (u evrima), nanetoj državi i preduzeću "Putevi Srbije", a jedan od ključnih aktera je Vlada Atanacković, muž doskorašnje ministarke Zorane Mihajlović.

NA DRUGI RAČUN

Pod lupom tužioca su kompanija "Ratko Mitrović MBA", čiji je račun duže vreme u blokadi, a pokrenut je i stečajni postupak, firma "MBA Miljković", koja je stopostotni vlasnik "Ratka Mitrovića", kao i preduzeća "Ingrap omni" i "Sunce silosi", čiji je, kako se sumnja, pravi vlasnik upravo Atanacković. Svi oni se sumnjiče da su oštetili preduzeće "Putevi Srbije" i državu.

A evo kako je, hronološki, sve to izgledalo, prema podacima do kojih je do sada došla istraga, a za koje se veruje da su samo vrh ledenog brega.

- Firma "Ratko Mitrović", kao podizvođač, bila je angažovana na infrastrukturnim projektima koje u našoj zemlji radi ruski "RŽD internacional". Po tom osnovu, preduzeće "Ratko Mitrović MBA" imalo je potraživanja prema ruskoj firmi. S obzirom na to da im je račun u blokadi, uz posredovanje Atanackovića i vlasnika treće firme Teodosija Krstića, odrađena je serija transakcija kojima su poverioci "Ratka Mitrovića", pre svega "Putevi Srbije", ostali kratkih rukava - objašnjava dobro upućeni izvor našeg portala i nastavlja:

- Prema prethodnom dogovoru koji su osmislili Atanacković i Krstić, "RŽD internacional" ne uplaćuje, kao što bi trebalo, novac na račun "Ratka Mitrovića MBA" jer bi onda pare otišle na to da se namire poverioci. Umesto toga, RŽD direktno prebacuje milionske iznose firmi "Ingrap omni", čiji je vlasnik Teodosije Krstić. Deo para "Ingrap" prebacuje jednoj banci, na ime kredita koji tamo ima MBA. Ostatak Krstićevo preduzeće prosleđuje ruskoj firmi "Arkol", na ime nekakvih konsultantskih usluga.

Odgovor Mihajlovićeve: Ne zanima vas on, nego ja

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Zoran Mihajlović

Zorana Mihajlović je na naša konkretna pitanja juče uopšteno odgovorila, pokušavajući da sve podvede pod političke motive:

- Prvo, moj partner Vladimir Atanacković nije vlasnik nikakvih tih firmi, ni pre ni danas, što se i uvidom u APR može videti. Drugo, ne zanima vas Vladimir Atanacković, nego vas zanima moja politička budućnost, ono što je uvek zanimalo vaše političke mentore. Za vašu informaciju, trenutno se bavim pripremom i pisanjem, pišem predavanja, budući da predajem na fakultetu predmete Energetska bezbednost i Ekonomija prirodnih resusa - rekla je Mihajlovićeva.

Firme, koje su predmet istrage, nisu odgovorile na pitanja koja smo im uputili mejlom.

PRAVI VLASNIK

Konačno, u finalu svih ovih malverzacija, odrađena su i poslednja dva koraka.

- "Arkol" isplaćuje firmi "Sunce silosi" 830.000 evra, što je, kako se osnovano sumnja, u stvari, bila provizija za usluge Zoraninog supruga Vlade Atanackovića, koji je, kao što rekosmo, iskoristio uticaj i s Krstićem osmislio celu konstrukciju. Da li mu je u tome pomoglo to čiji je muž i koliko, svakako će biti predmet kojim će se baviti dalji tok istrage - objašnjava naš sagovornik.

A zašto je novac za Atanackovića išao baš preko firme "Sunce silosi"? Razlog je, kažu ljudi upućeni u istragu, prost: suprug Mihajlovićeve je pravi vlasnik te firme, dok je izvesni Marko Paskvin, koji se tako vodi, samo paravan.

- Ima za to dosta dokaza, a među glavnima je to što Atanacković za lične potrebe koristi platne kartice ove kompanije, sa čijeg se računa direktno skidaju poprilična sredstva kad god Zoranin muž provuče neku od tih kartica - zaključuje izvor našeg portala.

Slučajevi "Jevtić" i "Poledica"

Inače, "Ingrap" se pominjao i u velikoj aferi kada je vođena istraga protiv šest odgovornih iz "Infrastrukture železnice Srbije" s direktorom Miroljubom Jevtićem na čelu. Uhapšeni su se teretili da su od avgusta 2018. do marta 2019, pozivajući se na hitnost, sproveli tri tendera bez javnog poziva, već u direktnim pregovorima sa firmama ZGOP i "Ingrap omni". Kako su tada pisali mediji, Teodosije Krstić, vlasnik "Ingrapa", sumnjičio se da je namerno dostavio neprihvatljivu ponudu da bi se stvorio privid konkurencije, te da bi se ponuda ZGOP ocenila kao jedina ispravna. "Infrastrukture" su na taj način oštećene za oko 31,5 miliona dinara.

Zbog malverzacija vezanih za "Infrastrukture" suđeno je i Miodragu Poledici, državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja, na čijem je čelu tada bila Zorana Mihajlović.

Komentarišući njegovo hapšenje, Mihajlovićeva je tada rekla da prava meta nije Poledica, već ona.

Biznis sa mini-hidrocentralama

Prema dosada prikupljenim dokazima, Atanacković je deo od uplaćene provizije iskoristio za kupovinu firme "DV tehnolodžis", koja u svom vlasništvu ima nekoliko mini-hidrocentrala. To dokazuju i podaci sa sajta Agencije za privredne registre, gde piše da je vlasnik 45 odsto firme upravo "Sunce silosi".

Posao je završen s Vojinom Lepojevićem, koji je naveden kao direktor "DV tehnolodžisa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (10)

Loading
Samo pitam

05.02.2023 20:51

Novamak Lazarevac doo, jel u prici, pitam za druga

RADE

05.02.2023 20:59

Ma svu tu lopurdu u Zabeli, pod HITNO.

Miško

05.02.2023 23:53

@RADE - Šta u Zabeli...? Hteo si reći, u Zabelu... Al si nepismen!