RUSKA IGRA PRESTOLA! OVO JE 12 MOGUĆIH PUTINOVIH NASLEDNIKA: Nove spekulacije zapadnih analitičara!

Autor:

Vesti

02.10.2022

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva imena izazivaju zebnju jer bi bili još gore rešenje od aktuelnog predsednika Rusije, piše magazin Politiko.

RUSKA IGRA PRESTOLA! OVO JE 12 MOGUĆIH PUTINOVIH NASLEDNIKA:  Nove spekulacije zapadnih analitičara!

Foto: Tanjug/AP

Krvava invazija na Ukrajinu i uspešna kontraofanziva ukrajinske vojske koja je dovela do povlačenja ruske vojske iz strateški važnog grada Limana ponovo su na zapadu podgrejale nade u pad Putina s vlasti.

Ugledni magazin Politiko, jedan od najrespektabilnijih u svetu, analizirao je ko bi od ljudi bliskih vladajućim strukturama, ali i iz opozicije, mogao da zasedne na tron u Kremlju posle svrgavanja doskora neprikosnovenog lidera. Časopis se poziva na burnu rusku istoriju, prepunu nasilnih prevrata, ali se i ograđuje napomenom da su šanse da se Putin smeni i dalje poprilično male. Dodaje se, međutim, da mu vojno kockanje u Ukrajini iz dana u dan smanjuje dosadašnji autoritet.

- S druge strane, njegova odluka da prisajedini četiri ukrajinske oblasti, što je rezultiralo maltene otvorenom objavom rata Zapadu, izazvala je zebnju među običnim građanima Rusije, ali i u umerenoj struji, koja ne želi da se krene na put bez povratka. Takođe, otvoreno nezadovoljstvo dela javnosti zbog masovne mobilizacije uplašilo je Kremlj, koji je pokušao da smiri strasti naredbom da se strogo kažnjavaju sve nepravilnosti vojnih odseka - tvrde zapadni diplomatski izvori.

Na listi Politika našlo se 12 mogućih naslednika, od kojih je jedan "kolektivni" - šef FSB i ministri policije i odbrane - a analizirano je i koje bi od ponuđenih imena bilo, kako se navodi, i veće zlo od Putina. Prikazan je nivo opasnosti svakog od njih, a što se odnosi na moguće još veće zaoštravanje prema Zapadu i Americi, uključujući i nuklearni rat: Nikolaj Patrušev je prema toj analizi najopasniji čovek, s najvećim šansama da nasledi aktuelnog predsednika, dok opasnost od Ramzana Kadirova neutrališu gotovo nikakve šanse da bude novi lider Rusije.

Šta sve urušava Putina

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

- nepovoljan razvoj situacije na frontu u Ukrajini

- zaoštravanje odnosa sa Zapadom

- protesti zbog masovne mobilizacije

1. Nikolaj Patrušev

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikolaj Patrušev

Dobri poznavaoci prilika u Kremlju ga vide kao najverovatnijeg Putinovog naslednika. Bivši šef FSB, naslednika sovjetske službe KGB, sada je sekretar Saveta bezbednosti Rusije i ima još ekstremnije stavove prema Zapadu i SAD.

Nivo opasnosti: 4

Verovatnoća: 3

2. Dmitrij Medvedev

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

Bivši predsednik Rusije je pokušao je da skine sa sebe imidž Putinovog zlog blizanca, predstavljajući se kao nuklearni fanatik. Sa 57 godina je dovoljno mlad da ponovo postane šef države, ali je njegova sudbina neodvojiva od Putinove.

Nivo opasnosti: 2

Verovatnoća: 2

3. Aleksej Djumin

Miljenik ruskog lidera i njegov bivši telohranitelj, koji tvrdi da je spasao Putina od napada mrkog medveda. Mediji su svojevremeno spekulisali da guvernera oblasti Tula šef Kremlja sprema za svog naslednika. Istakao se tokom krimske operacije 2014.

Nivo opasnosti: 3

Verovatnoća: 2

4. Dimitrij Patrušev

Diplomirao na FSB akademiji i bio na čelu državne poljoprivredne banke, imenovan 2018. za ministra poljoprivrede. Spominje se kao naslednik koji bi mogao da ublaži strahove sveta da će Rusija, suočena s porazom u Ukrajini, pokrenuti samoubilački nuklearni napad.

Nivo opasnosti: 1

Verovatnoća: 1

5. Šef FSB, ministri policije i vojske

Ako dođe do rušenja Putina, sve oči biće uperene u šefa obaveštajaca FSB Aleksandra Bortnikova, ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokolceva i ministra odbrane Sergeja Šojgua, za koga se u nekoliko navrata pisalo da je u nemilosti, a javno ga je napadao i Kadirov.

Nivo opasnosti: 2

Verovatnoća: 4

6. Mihail Mišustin

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mihail Mišustin

Ruski ustav kaže da predsednika u slučaju sprečenosti da obavlja dužnost privremeno zamenjuje premijer. To stavlja glavnog kriznog menadžera zaduženog za neutralisanje zapadnih sankcija u idealnu poziciju da preuzme vlast ukoliko se Putin ozbiljno razboli ili bude ubijen.

Nivo opasnosti: 2

Verovatnoća: 1

7. Sergej Semjonovič Sobjanin

Gradonačelnik Moskve mogao bi se pojaviti kao kandidat ukoliko protesti zbog mobilizacije u glavnom gradu eskaliraju do tačke u kojoj ni represija više ne pomaže i kada je potreban "konstruktivan angažman" za smirivanje situacije. Nimalo spektakularan, ali sposoban političar.

Nivo opasnosti: 2

Verovatnoća: 1

8. Aleksej Navaljni

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

Putinov najveći kritičar se i iz zatvora suprotstavlja ratu. Ali njegove šanse da kao Nelson Mandela pređe put od ćelije do predsedničke fotelje su poprilično male. Ono čemu bi realno mogao da se nada jeste izlazak iz zatvora ukoliko budući lider pokaže znake dobre volje prema Zapadu.

Nivo opasnosti: 1

Verovatnoća: 1

9. Mihail Hodorkovski

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mihail Hodorkovski

Bivši naftni magnat i tajkun je izgubio rat protiv Putina, oduzeto mu je naftno carstvo, bačen je u zatvor, a na kraju je morao da beži iz zemlje. Daje snažnu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali ne pokazuje ambiciju da igra vodeću ulogu u postputinovskoj Rusiji.

Nivo opasnosti: 1

Verovatnoća: 1

10. Mihail Mizincev

General koji je munjevito napredovao nakon što je stekao reputaciju brutalnog vojskovođe nazvanog Marijupoljski kasapin. Možda neće biti direktni Putinov naslednik, ali treba posmatrati njegovo ponašanje u nedeljama koje dolaze.

Nivo opasnosti: 3

Verovatnoća: 1

11. Ramzan Kadirov

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ramzan Kadirov

Čečenski lider je jedan od ključnih igrača u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Ipak, bilo kakav pokušaj da iskoristi Putinovu slabost za sopstvenu političku promociju izložio bi ga velikom ličnom riziku. U subotu je šokirao svet izjavom da bi, zbog najnovijih preokreta na bojnom polju, Moskva trebalo da razmotri da u Ukrajini upotrebi taktičko nuklearno naoružanje niskog učinka.

U poruci na svom Telegram kanalu Kadirov je kritikovao ruske vojne komandante zbog današnjeg napuštanja položaja u gradu Limanu na istoku Ukrajine. Čak je tražio da se komandant Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin degradira u običnog redova i da se "sa mitraljezom pošalje u prve redove i krvlju spere svoju sramotu". Strah Zapada od ovog radikalnog Čečena jedino umanjuje činjenica da su mu šanse da nasledi Putina minimalne.

Nivo opasnosti: 5

Verovatnoća: 1

12. Jevgenij Prigožin

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Ako neko trenutno izgleda kao vrhovni zapovednik Rusije, onda je to Prigožin, oligarh poznat kao Putinov "kuvar", koji vodi misterioznu plaćeničku vojsku Vagner. Međutim, njegova kandidatura za novog lidera zemlje zahtevala bi totalni preokret na bojnom polju.

Nivo opasnosti: 5

Verovatnoća: 1

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

02.10.2022 18:30

Samo NATO mikrofoni plasiraju ovakve loše prevedene textove . Da li vam plaćaju u funtama ili grivnama ?