PUTIN I CIA POČELI RAT POD VODOM: Sledeći je internet

Autor:

Vesti

28.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa u šoku, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavljuje žestok odgovor.

PUTIN I CIA POČELI RAT POD VODOM: Sledeći je internet

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Sa ukrajinskog fronta rat se, po svemu sudeći, preselio na dno mora. U sabotaži kakva nikad ranije nije viđena, koju mnogi nazivaju terorističkim aktom, eksplozivom su ozbiljno oštećene cevi gasovoda "Severni tok 1" i "Severni tok 2" u Baltičkom moru. Ovim prvim se Evropa, pre svega Nemačka, snabdeva ruskim gasom, dok drugi zbog sankcija nije ni pušten u rad.

NEMA ODGOVORA

Na pitanje svih pitanja: "Ko stoji iza sabotaže" odgovora zasad nema. Dok Rusija optužuje SAD i američku tajnu službu CIA da stoje iza ove diverzije, iz Vašingtona i još nekih zapadnih centara upiru prstom u Moskvu.

Republika

Foto: youtube.com/MALAMEDIA

Gas

Sve tri uništene cevi eksplodirale su u jednom danu, u blizini Danskog ostrva Bornholm. Ipak, sve se dogodilo u međunarodnim vodama, a ne teritorijalnim vodama Danske, odnosno švedske, što upućuje na to da je neko pažljivo birao ne samo vreme (neposredno nakon puštanja u rad novog gasovoda koji snabdeva Poljsku, glavnog američkog saveznika u EU, norveškim gasom) već i mesto. Nekoliko sati kasnije prijavljen je i pad pritiska i curenje gasa na površinu mora.

Cene gasa u celoj Evropi, posebno na berzama u Holandiji i Velikoj Britaniji, momentalno su skočile, a takav trend, procenjuju stručnjaci, verovatno će biti nastavljen i narednih dana. Najveći problem od svega, međutim, kako upozoravaju vojni analitičari, jeste što je sukob ušao u novu fazu, u kojoj su moguća svakakva iznenađenja. Tako su pojedini zapadni mediji preneli saznanja da službe nekih zemalja imaju informacije da Rusi mesecima podmornicama istražuju i snimaju kablove položene na dnu mora preko kojih se odvija planetarni internet saobraćaj.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gas

JASNA PORUKA

I dok se Moskva i Vašington međusobno optužuju, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najoštrije je osudila sabotažu:

- Curenje iz gasovoda izazvano je sabotažom. Sada je najvažnije istražiti ove incidente da bi se dobila potpuno jasna slika o tome šta se dogodilo i zašto. Ono što mogu odmah da poručim jeste da je svako namerno ugrožavanje aktivne evropske energetske infrastrukture neprihvatljivo i na to ćemo uzvratiti na najsnažniji mogući način.

Jelica Putniković: Ostale još tri alternative za gas

Jelica Putniković, urednik Energije Balkana, kaže da ova situacija nesumnjivo najviše šteti evropskim zemljama.

- Bez obzira na to ko je krivac, najviše će nauditi evropskim zemljama, koje su sada ostale bez mogućnosti dotoka gasa iz Rusije tim gasovodom, koji ide direktno do Nemačke. Postoji mogućnost da se ruski gas transportuje i gasovodom "Jamal" preko Belorusije i Poljske do Nemačke ili, naravno, kroz ukrajinske gasovode koji funkcionišu i dalje. Takođe i "Turski tok" funkcioniše, pa preko Bugarske, Srbije i Mađarske može da se dobije ruski gas jer Rusija nije obustavila svoju isporuku i ne verujem da su oni sami izazvali katastrofu na svojim cevovodima u moru između Rusije i Nemačke - objašnjava Putnikovićeva.

Republika

Foto: printscreen/Telegram

Eksplozija gasa u Baltičkom moru

U prilog tezi da su Rusi razneli gasovod

1. Putin je sklon ovakvim diverzijama i da koristi energente kao oružje

2. Neproverene operativne informacije tajnih službi skandinavskih zemalja

3. Izabrano je mesto van teritorijalnih voda zemalja članica NATO da se s njima ne bi došlo u direktan sukob

4. Zaustavljanje isporuka ruskog gasa ka Evropi mogla bi da izazove veliku krizu u EU

U prilog tezi da su Amerikanci razneli gasovod

1. Javna zahvalnost bivšeg poljskog šefa diplomatije Sikorskog Americi, uz sliku s mesta sabotaže

2. Mnogi smatraju da nema mnogo logike da Rusi sami oštećuju svoj gasovod kad mogu jednostavno da zavrnu slavinu

3. Ima teza da je ovo osveta Vašingtona Nemačkoj zbog odbijanja Berlina da pošalje Ukrajini tenkove leopard

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading