VUČIĆ MAŠINA: Čovek koji je svoj život posvetio radu za Srbiju i njene građane

Autor:

Vesti

30.03.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ispred porodice i svega ostalog, reči su kojima najbliži saradnici opisuju Aleksandra Vučića, aktuelnog šefa države i predsedničkog kandidata SNS na izborima koji će se održati u nedelju.

VUČIĆ MAŠINA: Čovek koji je svoj život posvetio radu za Srbiju i njene građane

Foto: Srpski telegraf

Vučić mašina

O Vučićevoj spremnosti da za državu i narod radi kao mašina govorili su njegovi saradnici, ali i ministri i lideri stranaka koji punu deceniju sarađuju s njim. Predsednik parlamenta i bivši ministar diplomatije Ivica Dačić u izjavi za Republiku ističe da je Vučić, kao malo ko drugi, posvećen poslu:

- Ozbiljno, odgovorno i temeljno pristupa svakom pitanju. Ne beži od problema. Neprestano se usavršava, uči jezike, čita knjige, zaista ima jedan posvećen i odgovoran odnos prema svim pitanjima koja se tiču države i građana.

Zanimaju ga sve teme, pitanja i problemi koji su važni za običnog čoveka, od nabavke namirnica koje su aktuelne u vreme rata u Ukrajini preko nabavke opreme, lekova i vakcina u vreme pandemije koronavirusa pa do podrške sportistima.

Posebnu pažnju, trud i vreme predsednik je posvetio Vojsci Srbije, koja sada ima mnogo bolju opremu i naoružanje. Nije zaboravio ni oficire i vojnike, kao ni medicinske radnike i penzonere, kojima je država povećala primanja. 

Vučićevi saradnici priznaju da ga nije lako ispratiti jer mu radni dan traje i po 15 sati, ima najmanje pet, šest sastanaka i za svaki razgovor se temeljno priprema.

Na sve to, Vučić je među retkim srpskim predsednicima koji je obišao gotovo svaki grad u zemlji, koji se odaziva svakom pozivu da se sretne s radnicima, bilo da je reč o obilasku ili otvaranju novih fabrika. Suzana Vasiljević, koja je, kao savetnica za medije, deo Vučićevog tima od 2012, najbolje je opisala kako izgleda saradnja s predsednikom.

Govor od šest sati bez prestanka

O posvećenosti i usredsređenosti na posao govori i podatak da je Vučić svojevremeno 2016, kao mandatar za sastav Vlade, postavio rekord od čak šest sati izlaganja ekspozea. Govorio je o planovima i programima države vezano za ekonomiju, o investicijama, bez ijedne pauze i uz objašnjavanja planiranih poteza. Rekao je i da je pre poslanika izašao sa skraćenom verzijom plana, te da ga izlaganje od šest sati nije nimalo umorilo.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Aleksandar Vučić

 

Govori četiri jezika

I pored toga što radi bez slobodnog dana, po 11,12 sati dnevno, predsednik mnogo polaže na obrazovanje. Čita istorijske knjige i knjige koje se bave ekonomskim pravnim pitanjima. Tečno govori engleski i ruski, služi se francuskim, a poslednjih godina je usavršio i nemački.

Bez slobodnog dana i odmora

Radni dan predsednika Vučića ponekad traje i do kasno u noć. Ustaje oko pet sati ujutru jer tada, kako kaže, ima više vremena i može da uradi više stvari. Slobodne dane nema, radi i vikendom, a poslednji put je bio na odmoru pre deset godina.

- Jako je teško pratiti Vučićev tempo jer njegovu energiju nije lako pratiti. Njegova vera da će uspeti natera ljude da ga prate! Oni koji mu ne veruju biće iznenađeni jer stvarno uspe sve što zamisli - navela je u jednom od intervjua Vasiljevićeva.

Kosovski Srbi prioritet

Iako dnevno ima po pet, šest sastanaka, uvek nađe vremena da se sastane sa Srbima s Kosova, da ih sasluša, pokuša da nađe rešenje. Kosovska policija je u oktobru prošle godine upala u severni deo Kosovske Mitrovice i zatvorila nekoliko prodavnica zbog navodnog krijumčarenja, što je izazvalo proteste Srba i nerede, a Vučić je hitno otputovao u Rašku i sastao se sa zastrašenim narodom.

Najviše bilateralnih sastanaka

Jedan je od retkih predsednika Srbije koji je razgovarao s najznačajnijim državnicima i s istoka i sa zapada. Čak 19 puta susreo se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sedam s kineskim Si Đinpingom, 15 puta se video s bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, više puta s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, čiju jaku podršku uživa, što se vidi i po skorašnjoj izjavi da je Srbija prva u redu za ulazak u EU, a razgovarao je i s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Imao je susrete sa preko 60 premijera sveta.

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Aleksandar Vučić i Si Đinping

Uravnotežena politika pohvale Moskve i Kijeva

Ukrajinska kriza opet je polarizovala svet, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja vodi uravnoteženu politiku i zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića dobija pohvale i sa zapada i iz Rusije. Mi smo glasali za rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu i zbog toga smo pohvaljeni od SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke... Uprkos tome, Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je pozdravio Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, i zahvalio na toj odluci.

Lične tragedije

Srbija nije čekala ni kada je predsednik imao smrtni slučaj u porodici. Podsetimo, 29. januara preminula je Vučićeva prva supruga Ksenija, majka njegovo dvoje dece Danila i Milice. Vučić je svega dva dana nakon sahrane nastavio s redovnim predsedničkim dužnostima. Sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog sa Prištinom Miroslavom Lajčakom, te primio u oproštajnu posetu odlazećeg ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča.

Obnova hramova

Ako crkva i država ne sarađuju, Srbija je laka meta, smatra predsednik Vučić, koji veoma polaže u Crkvu. Za vreme njegovog mandata konačno je, posle 85 godina, završen Hram Svetog Save, a uloženo je u rekonstrukciju brojnih crkava širom zemlje. Srbija je pomogla i obnovu crkava stradalih u zemljotresu u Hrvatskoj, a donirala je i novac za obnovu Saborne crkve u Mostaru.

Otkrila je da je za Srbiju bukvalno spreman da moli i da se bori do kraja, baš kao što je to uradio u Briselu kada je odbio ultimatume EU vezano za kosovsko pitanje. Vasiljevićeva je ispričala da Vučić nema slobodne dane, vikende, praznike, te da njegovim saradnicima nije lako da isprate aktivnosti koje ima u Srbiji, ali i susretima s najuticajnijim svetskim zvaničnicima.

 

Država mu preča od zdravlja

Gostujući na televiziji Pink, Vučić je ispričao da duže od deset godina ima problema s visokim pritiskom. Poslovne obaveze nije odlagao čak ni u situacijama kada su mu lekari savetovali da na nekoliko dana odloži sa strane poslovne obaveze. Nije poslušao, obavezama se vratio već narednog dana.

Otvorio gasovod dok mu se otac borio za život

Ni bolest roditelja nije ga omela u predsedničkim dužnostima. Podsetimo, Vučićevi roditelji su krajem 2020. bili zaraženi koronom. Otac Anđelko je 31. decembra završio u bolnici, gde su mu se lekari jedva izborili za život, a predsednik je 1. januara otvorio gasovod "Balkanski tok".

Republika

Foto: Printskrin Tanjug

Aleksandar Vučić

 

I lopata i šivaća mašina

Da se ne libi bilo kog posla, Vučić je pokazao više puta. Nije mu bilo mrsko da dohvati lopatu kako bi pomogao radnicima prilikom početka izgradnje mnogobrojnih fabrika, a umeo je da se dohvati kutlače u kuhinji predsedništva ili da sedne za šivaću mašinu i udari šav, kao što je to uradio na otvaranju tekstilnog pogona fabrike Džinsi u Krupnju (9. 4. 2015).

Posetio svaku opštinu u Srbiji

Ne postoji opština koju nije posetio, a poznaje, kako je rekao, čak i 80 odsto sela Srbije. Iako mu to nije posao, obišao je više mesta nego ministri u Vladi, izlazio je više na teren od onih koji su bili zaduženi za te resore, koje je svojevremeno kritikovao da spavaju, ne rade vikendom, a upoznat je i s problemima svakog od tih mesta.

Rešava probleme građana s rudarima na dan slave

Vučić je predsednik koji voli da pomogne u rešavanju problema, pa je često izlazio na teren više od ministara koji su bili zaduženi za određene resore. Tako je usred navodnih ekoloških protesta, kada je opozicija koristila zabrinutost građana zbog gradnje rudnika litijuma, obišao sela u dolini Jadra i razgovarao s meštanima. Nakon elektroenergetskog kolapsa u decembru prošle godine obišao je rudare u Kostolcu iako mu je tog dana bila slava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading