ŠOKANTNO! Evropa je trofej koji će Rusija podeliti sa SAD: Ruski stručnjak tvrdi da postoji dogovor Moskve i Vašingtona

Autor: Dejan Katalina

Vesti

14.03.2022

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rodila se Rusija, koja vam jasno daje do znanja da vas, kao Evropu, ne doživljava kao partnera, kaže Dmitri Evstafijev.

ŠOKANTNO! Evropa je trofej koji će  Rusija podeliti sa SAD: Ruski stručnjak tvrdi da postoji dogovor Moskve i Vašingtona

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden

Vi ste za nas trofej koji ćemo podeliti s Amerikancima. Evropa to još nije shvatila, iako se tome približavamo, izjavio je za češku televiziju ugledni ruski profesor i politikolog Dmitri Evstafijev, za kojeg se priča da je jedan od ljudi čije mišljenje se veoma uvažava i koji svojim stavovima kreira javno mnjenje u Rusiji.

Evstafijev je dao intervju češkoj novinarki Petri Prohazkovoj, koji je šokirao veći deo Evrope, prvi put otkad je počela invazija na Ukrajinu, bez ustručavanja, javno predočivši vizije koje mnogima ulivaju strah u kosti.

Dok ste nam se smejali i prezirali nas, rekao je Evstafijev, "nastala je nova Rusija, potpuno nesovjetska, koja nema nikakve veze sa slikom sovjetskog glupaka".

- Rodila se Rusija, koja vam jasno daje do znanja da vas, kao Evropu, ne doživljava kao partnera. Rusija ima tri partnera: Ameriku, Kinu i Indiju. Vi ste za nas trofej koji ćemo podeliti s Amerikancima. Evropa to još nije shvatila, iako se tome približavamo, rekao je ruski politolog.

Republika

Foto: Printscreen

 Dmitri Evstafijev

 

Na pitanje češke novinarke kako zamišlja podelu "trofeja", Evstafijev je odgovorio:

- Za sada neće biti podele. Narednih šest meseci nastaviće se histerija, brojaćete gubitke. Možda godinu. Onda ćete čekati da propadnemo, kao što ste čekali nakon pripajanja Krima Rusiji. To će trajati još tri godine. A onda ćemo se za pet godina mi, Rusi, dogovoriti s Amerikancima kako dalje zajedno živeti.

- A Evropa - pitala je novinarka.

- Zar vam nisu u školi rekli šta je to Minhenski sporazum? I šta se dogodilo s Čehoslovačkom kada su se u jednoj prostoriji našle velike sile? E, pa to je još bilo pristojno ponašanje. Evropa je nadmenošću, prezirom i rusofobijom otvorila put Rusiji i Americi da se dogovore - rekao je ruski politikolog.

Dodao je još i da će Amerikanci Evropi pokazati srednji prst, kao i Zelenskom.

- Vi nemate pojma s kim i s čim ste se sukobili. Vi mislite da se borite s delićem Sovjetskog Saveza. Grešite. Mi smo potpuno drugačija zemlja. Mi smo samouvereni, smireni, a po nečemu više zli nego što je bio Sovjetski Savez. Ali znate šta - ne plašite se. Mi nemamo u planu obnovu SSSR. Idemo na istok i jugoistok. Vi nas mnogo ne zanimate. Zapravo, uopšte nas ne zanimate. Rusija sada isključivo radi na svojoj bezbednosti - objasnio je Evstafijev.

On kaže da mu se Amerikanci više dopadaju nego Evropljani jer ne skrivaju svoje namere.

- Dolazi ova prefinjena Evropa, koja nam ništa ne pokazuje, ali Amerikancima je silno potrebno da započnu rat sa Rusijom, da to i izlanu: "Mi već imamo spreman paket sankcija. I mi ćemo ga predstaviti. Svejedno je da li će Rusija napasti ili ne. Ako napadne, osudićemo je. Ako ne napadne, predstavićemo da napada."

Ko je Dmitri Evstafijev

  • Doktor političkih nauka i profesor nacionalnog istraživačkog centra
  • Bio je potpredsednik najveće ruske marketinške agencije "Kros", zadužen za razvoj odnosa sa javnošću
  • Viši naučni saradnik PIR centra
  • Čest gost u TV debatama i, prema mnogima, kreator javnog mnenja u Rusiji

 

I bez nas će biti krvi u Ukrajini

Evstafijev je već duže vreme poznat po vrlo ekstremnim, ali i direktnim scenarijima. Još pre invazije na Ukrajinu Evstafijev nije imao sumnje da će se to dogoditi, ali je tada smatrao da postoje i bolji scenariji za Rusiju od vojne intervencije u Ukrajini da bi se, kako kaže, testirao NATO.

- Potpuno je jasno da je ovo zamka - za nas. Skoro cela ukrajinska vojska oterana je na istočnu obalu Dnjepra da bude poklana. Jasno je da će tamo ionako biti krvi, čak i ako ništa ne uradimo. Čak i ako povučemo sve naše trupe iza Urala, uključujući i nacionalnu gardu. Ipak, s tolikim brojem naoružanja, sa takvim siromaštvom, nemaštinom i političkim zamrzavanjem sukloba, u bivšoj Ukrajinskoj SSR biće krvi u svakom slučaju - objasnio je Evstafijev malo pre početka invazije na Ukrajinu.

 

Trebalo je da udarimo na Talin

On kaže da bi za Rusiju bilo bolje da je izabrala neke druge mete, a ne Ukrajinu, ukoliko je želela, a po njemu - jeste, da opali packu Zapadu i NATO paktu.

- Predložio bih demilitarizaciju "baltičkog balkona". Ne zahteva mnogo sile. A efekat će za nas biti potpuno isti, kao sukob u Ukrajini. Ali, s druge strane, dovešćemo NATO i Sjedinjene Države u veoma tešku poziciju: da li su voljni da menjaju, recimo, Čikago za Talin? Svi se plašimo člana pet (koji kaže da je napad na bilo koju zemlju NATO jednak napadu na sve članice Alijanse). Pa, hajde, pokažite nam kako ćete nas pobediti sa ovom petom stavkom - kazao je ruski politikolog.

 

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 15.03.2022.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sasa

14.03.2022 21:10

Ima istina na kraju bice tako