"Kad bi ti znao dobrotu BOGA MOJEGA..."! Danas je Sveti Teodot o kojem je i vladika Nikolaj pisao!

Autor:

Vesti

15.03.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog Sveštenomučenika Teodota Kirinejskog.

"Kad bi ti znao dobrotu BOGA MOJEGA..."! Danas je Sveti Teodot o kojem je i vladika Nikolaj pisao!

Foto: Printskrin

O životu Svetog Teodota pisao je i vladika Nikolaj Velimirović u "Ohridskom prologom".

Zbog svoje mudrosti i dobrodetelji izabran je za episkopa i upravljao Crkvom s ljubavlju i revnošću. Ali kada nasta gonjenje na hrišćane u vreme cara Likinija, Teodot je izveden na sud i stavljen na muke. Kada ga mučitelj Savin savetovaše da se odrekne Hrista i pokloni idolima neznabožačkim, odvrati mu Teodot: 

- Kad bi ti znao dobrotu Boga mojega, na koga se ja nadam, da će me zbog ovih kratkovremenih muka udostojiti večnoga života i ti bi poželeo da za njega postradaš ovako kao ja.

Udarali su mu klince u telo, a on se molio Bogu s blagodarnošću; pa misleći da mu je kraj blizu, savetovaše i poučavaše hrišćane koji behu oko njega. Ipak u to vreme objavi car Konstantin slobodu hrišćanima i naredi da se puste svi koji su pod sudom radi Hrista. Tada i ovaj svetitelj bi oslobođen, povrati se onako izmučen na svoj položaj u Kiriniju, i požive još dve godine. Skončao je 302. godine.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Bepa

15.03.2022 11:31

- Кад би ти знао доброту Бога мојега, на кога се ја надам, да ће ме због ових кратковремених мука удостојити вечнога живота и ти би пожелео да за њега пострадаш овако као ја.