DANAS JE SIROPUSNA NEDELJA! Počinje period praštanja!

Autor:

Vesti

06.03.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine.

DANAS JE SIROPUSNA NEDELJA! Počinje period praštanja!

Foto: facebook.com/printscreen

Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog

Sedmica pred početak Velikog posta zove se siropusna nedelja. Bela ili siropusna nedelja je pripremnog karaktera.

U siropusne dane zabranjeno je jedenje mesa, ali u toku cele nedelje možemo da jedemo ribu, beli mrs i jaja, baš kao i na dan uoči početka Velikog posta, kad imamo Bele poklade, a nakon toga počinje period posta.

Siropusna nedelja poznata je i kao nedelja praštanja, u narodu poznata i kao Sirna nedelja, Bela nedelja. Ona počinje po Mesnim pokladama i traje do Belih poklada. Te sedmice se ne posti u sredu i petak, nego se sve vreme mrsi na belom mrsu.

U toku čitave nedelje se živi malo opuštenije nego drugih sedmica.

Oko zapisa u šumadijskim selima, gradile su se velike ljuljaške, na kojima se omladina ljuljala, a prisutni narod zabavljao. Zapisi inače predstavljaju važno mesto za selo i ne retko su se oko njih održavali skupovi na kojima se raspravljalo o pitanjima bitnim za budućnost sela.

Veliki post je ujedno i najstroži post i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading