ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ministar Stefanović koristio zaštićeni SKAJ TELEFON koji najčešće ima mafija!

Autor:

Vesti

30.07.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebojša Stefanović koristio je u vreme dok je bio ministar unutrašnjih poslova specijalni skaj telefon, otkrio je za Srpski telegraf jedan od njegovih tadašnjih saradnika, profesionalac iz MUP.

Foto: printskrin/tanjug

Nebojša Stefanović

 

Naš sagovornik nije bio deo Stefanovićeve ekipe, ali se, kao stručnjak za određeni segment delovanja policije, često viđao s njim na sastancima, ali i u užem krugu operativaca.

Kako objašnjava naš izvor, Stefanoviću je skaj telefon nabavio saradnik iz MUP. Ovu vrstu telefona sa specijalnim aplikacijama, za koje se doskora mislilo da ih je nemoguće prisluškivati ili provaliti u sadržaj prepiske, koristili su i članovi klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, "škaljarci" i druge velike kriminalne grupe u regionu i širom sveta.

- Posebno je zanimljivo što je skaj dugo koristila i državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović. Nakon što je otišla iz MUP, nisam je više viđao, ali sam od nekih kolega čuo da je i dalje nastavila da koristi skaj. Što se tiče Stefanovića, znam koji kolega mu je nabavio taj telefon, međutim, ne znam odakle i kako - priča naš izvor.

NIJE ODGOVORIO

I da skajevi nisu nađeni kod Belivuka i njegovih mafijaša, a posebno kad se zna da je tako, opravdano bi bilo postaviti pitanje zašto se jedan ministar koji vodi takav resor odlučio za telefon koji se uglavnom vezuje za kriminalce.

- Ko god ima skaj nešto želi da sakrije. To je bar jasno. Ne bih da grešim dušu, ali u ovom slučaju sve je jasnije šta - kaže naš izvor u MUP i dodaje:

- Ministar policije, po prirodi svog posla, ima najveću moguću zaštitu. Kako fizički tako i onu koja se odnosi na tajnost njegove komunikacije. Zato zaista nije razumljivo, bar tada nama nije bilo, zašto se odlučio za skaj. Ali, kažem, stvari su se sada razbistrile.
Ministar Stefanović, inače, juče nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa.

Stranci nam pomogli da otključamo telefone

Specijalni telefoni sa skaj aplikacijama bili su omiljeni među kriminalcima širom sveta zbog visokog stepena zaštite tekstualnih i glasovnih poruka koje se ovim putem razmenjuju i nemogućnosti da čak i hakeri prodru u ovaj sistem. Šifre koje su poznate jedino korisnicima služe za pristup telefonu i zbog toga je nemoguće da neka treća strana dođe do informacija koje su na ovakav način razmenjene.

Tako se bar mislilo doskora... A onda se ispostavilo da je FBI držao pod prismotrom kompaniju "Skaj global" i da su razne grupe u svetu pale nakon što su im agenti podmetali slične aplikacije. U međuvremenu, blokirano je poslovanje "Skaj globala".

Do sadržaja iz telefona Belivuka i ostalih monstruma iz njegove grupe srpski istražni organi došli su uz podršku stručnjaka iz jedne strane zemlje. Tako su na svetlo dana izašle stravične slike najgorih zverstava, iskomadana tela žrtava i slične jezive fotografije, ali i poruke koju su mafijaši razmenjivali.

Profesor dr Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal, ocenjuje za Srpski telegraf da je, kad god neko koristi skaj, razlog upotrebe jasan:

- Ako je visoki državni funkcioner posedovao i koristio skaj telefon, koji su paralelno koristili i pripadnici narko-klana, jednostavno je zaključiti iz kojih razloga ga je posedovao i upotrebljavao. To je direktan dokaz o povezanosti i umešanosti državnog funkcionera, pa se, bez ikakve dileme, mora ispitati njegova uloga. Nezavisno od toga, krajnji cilj ovog prljavog posla je poznat, a to je nasilno rušenje vlasti u Srbiji i predsednika Vučića po inostranoj direktivi.

A OSTAVKA?

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da postoji mnogo nejasnoća vezanih za Nebojšu Stefanovića.

- Nije mi jasno ovo u vezi sa ministrom Stefanovićem, vodio je resor u kom ima toliko problema koji ugrožavaju stabilnost Srbije i aktuelne vlasti, tako da ono što je bilo logično jeste da on posle svega podnese neopozivu ostavku. On to nije učinio i to je za mene zbunjujuće jer iz jednog resora koji je upropastio i dozvolio upliv mafije tako duboko prelazi u drugi resor koji je ministar Vulin doveo u red. Plašim se za resor koji sad vodi - navodi Karan za Srpski telegraf i dodaje da Stefanović duguje odgovore na mnoga pitanja:

- Između ostalog, tu su i pitanja vezana za vezu sa Hrkalovićevom, posebno iz razloga što je, kako sada vidimo, u isto vreme imao skaj telefon kakav su imali i ona i mafijaški klanovi. Ljudi moji, šta će to ministru unutrašnjih poslova.
Na stranama 4-5 o optužnici protiv Belivukove grupe

Vulin traži: Nošenje skaja krivično delo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin naveo je da se zalaže za to da posedovanje skaj telefona, odnosno mobilnih uređaja u kojima je instalirana istoimena aplikacija, bude krivično delo. To je poručio nekoliko dana nakon što je pala grupa Belivuka i Miljkovića.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Marko

30.07.2021 21:28

Dozvolite mu da zaposli Hrkalovićku za sekretaricu u Ministarstvu odbrane, ona i tako ima nešto svoje vojske koji je čuvaju pa neka nastave u tandemu da rade tako kako su i do sada. Ko se ovde pravi lud?

Odgovori 14 1
Marko

30.07.2021 21:39

Ko ga postavi za ministra odbrane ? Jeli to po zaslugi? Nije li to mogao biti neko od visokih oficira ?

Odgovori 11 3
pejapeja

31.07.2021 05:20

U bivsoj YU, tajne pismene informacije su bile zasticene 100% ali govorne nisu i zato se tajne informacije nisu prenosile telefonom. Verujem da sada i to postoji ali sa odgovarajucim korisnicima koji poseduju ista sredstva za vezu. Prema tome dabome, ja npr nemam taj telefon.