VLADIKA SRPSKE CRKVE ŠPIJUN CIA! Tajna dokumenta američke ambasade otkrila mrežu doušnika!

Autor:

Vesti

27.04.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajne depeše ambasade SAD u Beogradu otkrivaju mračnu ulogu Irineja Dobrijevića

RepublikaFoto: N. PANČIĆ
Episkop Irinej

Još od 2006, a možda i ranije, jedan od vladika SPC episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević američka je krtica unutar Crkve. Kako pokazuju tajne depeše ambasade SAD u Beogradu koje su procurile zahvaljujući Vikiliksu, on je informisao gazde u Vašingtonu o svemu što se događa u SPC, ali i u državnom vrhu i političkim partijama, u šta je kao crkveni velikodostojnik i te kako imao uvid.

Irinej je, takođe, preporučivao podobne za patrijaršijski tron i delio vladike na tri struje. I ne samo to, analizirao je politička dešavanja, davao insajderske informacije iz Vlade Srbije i Predsedništva, a usput obećavao da će delovati na stvaranju "realistične, praktične i apolitične" pozicije SPC o Kosovu i "drugim pitanjima od interesa za međunarodnu zajednicu".

Ovako je podelio SPC u izveštaju Amerima

UMERENO KRILO

episkopi Irinej Dobrijević, vladike Teodosije, Grigorije, Fotije, Joanikije, Ignjatije

TVRDA STRUJA

episkop bački Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika žički Hrizostom

KOMPROMISNI KANDIDATI

vladike Irinej niški, Jefrem banjalučki

* uoči smrti patrijarha Pavla novembra 2009.

RAČUNAJTE NA NAS

Špijunsko delovanje Irineja otkriveno je u depešama iz 2006. i kasnijim, koje je objavio Vikiliks. Majkl Polt, tadašnji ambasador SAD u Srbiji, zatražio je 2. juna 2006. od centrale u Vašingtonu da striktno i u potpunosti zaštiti identitet izvora - Irineja Dobrijevića, koji je razgovarao i sa službenikom njegove ambasade.

RepublikaFoto: N. PANČIĆ
Špijunsko delovanje Irineja otkriveno je u depešama koje je objavio Vikiliks

Irinej je, kako je zabeleženo, ukazao Amerikancima da je umereni glas u okviru Crkve, te da, osim njega, mogu još da računaju i na Grigorija i Teodosija.

- Stav Crkve komplikuju unutrašnji sukobi. Postoji umereno krilo - Irinej, episkopi Teodosije i Grigorije, koje je pokušalo da razvije apolitičan stav koji bi odgovorio na specifične interese SPC na Kosovu (imovina i religiozna misija). A postoji i tvrđa struja, koja veruje da je SPC kvazipolitička institucija koliko i religiozni autoritet - navedeno je u depeši od 31. maja 2006. (06BELGRADE861 - slične tvrdnje ponavlja i u depeši iz 2009), koju, između ostalog, prenosi i možda najbolji poznavalac Vikiliksa u Srbiji novinar Pečata Nikola Vrzić u svojoj knjizi "Tajne beogradskih depeša".

U depešama se može naći i podatak da se Irinej Dobrijević Amerikancima žalio kad je u junu 2006. iz kancelarije Sinoda, gde je bio na izvoru informacija, poslat u inostranstvo.

- Ovaj vladika žali se svom američkom sagovorniku da ga je imenovanje za vladiku australijsko-novozelandskog udaljilo od centra odlučivanja SPC, ali nas je uverio da će nastojati da ostane angažovan oko Kosova i u Beogradu do konačnog rešenja - navodi se u tajnoj depeši poslatoj iz Beograda u Vašington.

 

 

POPRAVLJANJE ODNOSA

Osim u kosovsko pitanje, Irinej je na sličan način pokušao da se meša i u izbor za patrijarha SPC da bi on i njegova struja, uz pomoć stranih centara moći, preuzeli vlast u SPC. Tako u depeši od 26. decembra 2006. Amerikanci otkrivaju u koga se uzdaju: "Umereni glasovi u Crkvi mogli bi da dođu u prvi plan ako reformisti budu predvodili sledeću koalicionu vladu. Insajder iz Crkve (kako nazivaju Irineja, op. aut.) ambasadi je pojasnio da DSS i Vojislav Koštunica podržavaju tvrđu liniju i protive se jačanju umerenih snaga, dok je DS počeo da popravlja odnose sa umerenim crkvenim vođama, a neki tvrde da se Boris Tadić nada da će uspeti da spreči da tvrdokorni konzervativac postane sledeći patrijarh".

Irinej Dobrijević nije odgovorio na pitanja poslata mejlom na njegovu eparhiju.

Pretnja po nacionalnu bezbednost
RepublikaFoto: mc.rs
Miroslav Bjegović

Profesor bezbednosnih nauka dr Miroslav Bjegović objašnjava za Srpski telegraf da preko verskih institucija i njihovih najviših pojedinaca strane diplomate i obaveštajne službe pokušavaju ostvariti interese svojih vlada u drugim zemljama:

- Takvo delovanje je opasna bezbednosna pretnja. Dešava se i danas. To možemo primetiti kod pojedinih zvaničnika u SPC jer su njihove izjave obojene političkim i stranačkim karakterom.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
LGT

28.04.2021 09:49

Ne mogu da verujem?!!? Da je KGB pa ajde, nekako. Ali CIA, ne mogu da verujem.

Tikkun Olam

29.04.2021 04:41

Koliko je bilo komunista iz vojske i policije i drugih koji su radili za obavestajne agencije Amerike i zapadnih zemalja Evrope? Nista Irinej Dobrijevic nije mogao da ucini protiv Crkve jer se u Crkvi sve radilo otvoreno i javno, nista nije bilo tajno. Tako dakle, i ova optuzba protiv Irineja je komunisticka spijunaza. Vi strucnjaci za Vikiliks trebalo bi da objavite sve komunisticke agente koji su spijunirali za razne obavestajne sluzbe u vreme Tita i posle u vreme "demokratije".

Pera

05.05.2021 16:50

Trla baba lan. Pa kad je bio profesor na lojola univerzitetu, sta mislite sta je radio ? Pripovedao rodoljublje ili treniran od jezuita koji su ucili cijase i esesovce kako se muce i ubijaju protivnici !

Beli Stojan

09.05.2021 11:47

I šta sad? I da je zaista CIA... šta sad? Da li postoji neko ko ce takvom nesto zabraniti, uhapsiti osuditi? Dzabe mi pričamo jer se o tome priča više od godinu dana!