Jovanović otkrio poslednje reči Slobodana Miloševića: ŽIVOTNA GREŠKA JE ŠTO NISAM PRIZNAO PORAZ 1996. GODINE!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

01.04.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čedomir Jovanović, koji je u ime DOS pregovarao sa Slobodanom Miloševićem, tvrdi da mu je bivši šef države priznao da je nepriznavanje izbornog poraza 1996. najveća politička greška koju je napravio.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Slobodan Milošević

Lider LDP tvrdi da mu je Milošević od reči do reči ovo rekao:

- Najveća životna greška mi je to što nisam priznao rezultate lokalnih izbora 1996. Prevarili su me, ja se tim uopšte nisam bavio. To su uradili ovi iz JUL, a onda, kad je to krenulo, nije se moglo nazad.

Gostujući u emisiji "Ćirilica", Jovanović je do detalja opisao poslednje susret sa tadašnjim predsednikom države, koji je isticao da Srbiju niko ne može da prevari.

- Najupečatljivija mi je jedna njegova konstatacija gde mi je rekao da Srbiju ne može niko da prevari i da ona sve zna, a da je potpuno drugo pitanje kada će reagovati. Da li će to učiniti odmah kada je varaš ili će te pustiti da živiš u iluziji da si je prevario i da si sposoban za nešto tako, pa će te onda, kada ne očekuješ, osvestiti i reći da se ona ne može prevariti - naveo je Jovanović.

ZAPANJENI LIDERI DOS

Govoreći o reakcijama lidera DOS uoči hapšenje predsednika, Jovanović je ispričao da je razgovarao sa Zoranom Đinđićem.

- Rekao mi je: "Pa ne znam, ne hapsim ja, ne hapsiš ti, otkud znam šta se dešava, valjda mogu da uhapse jednog dedu koji sedi u kući". Razgovarao sam tada i sa Dušanom Mihailovićem, koji je u tom periodu bio u resoru Državne bezbednosti. Dušan mi je rekao dođi da razgovaramo. On je pisao beleške kada je i koga o čemu obaveštavao. Koštunica je u tom trenutku bio u inostranstvu i stizao je nazad u zemlju. Rekao je da je zapanjen šta se dešava i da je to banditizam, da je to rušenje ustavnog poretka i najoštrije je to osudio.

Jovanović kaže da se uporedo zakuvala situacija ispred vile "Mir", u kojoj je živeo Milošević.

- Ispostavlja se da je u dvorištu Miloševićeve kuće neko oklopno borbeno vozilo Vojske i da je čak tamo jedna jedinica Gardijske brigade. Tom jedinicom je komandovao budući komandant Gardijske brigade Ćosić, koji je ostao pod večitom sumnjom za tragičnu sudbinu dvojice nesrećnih gardista, koji su misteriozno ubijen na Topčideru, mislim 2004. u oktobru - ispričao je Jovanović.

OČI U OČI

Konkretni razgovori Jovanovića i Miloševića usledili su posle intervencije Branislava Ivkovića.

- Pitao sam Branislava Ivkovića da li je u kontaktu sa Miloševićem, a Bane je tada bio šef poslaničke grupe SPS, on mi je odgovorio da jeste. Tada sam mu rekao da ga pozove i da mu kaže da ovo sve moramo da prekinemo jer će se na kraju završiti krvoprolićem i da to ne želimo. Ivković se spakovao i otišao tamo, obavio razgovor, mene pozvao telefonom i rekao da me je pozvao predsednik i da želi da razgovara sa mnom - priča tadašnji potpredsednik Vlade.

Ističe da, iako u tom trenutku nije bilo bezbedno za njega, on je ipak otišao na razgovore.

- Seo sam u kola i otišao u tu kuću. Tamo sam ostao tu noć između petka i subote, veći deo dana i narednu noć između subote i nedelje. Ja sam ga odvezao u Centralni zatvor i s njim se pozdravio tamo i vratio kući - navodi Jovanović.

Prvi susret oči u oči sa Miloševićem lider LDP je opisao ovim rečima:

- Odmah mi je rekao da sam mnogo mlađi neko što je mislio. Upitao me je da li smo otkrili ko je postavio bombu pod automobil koji je tada vozio.

Jedini častan izlaz

Garancije koje se tiču Miloševićeve porodice i obavezivanje države da ga neće isporučiti Hagu potpisali su Vojislav Koštunica, Milan Milutinović i Zoran Đinđić.

- U tekstu je pisalo da se Milošević ne hapsi da bi bio isporučen Haškom tribunalu i da će mu se omogućiti svakodnevni kontakt s porodicom, na šta je Milošević tražio da se to ispravi i da se uradi aneks s dva nova člana. Jedan je bio da se ne hapsi da bi bio isporučen Haškom tribunalu i da neće biti isporučen ni Hagu ni bilo kom drugom međunarodnom sudu, a drugi je bio da se taj svakodnevni kontakt zapravo menja u svakodnevne posete i susrete sa članovima porodice. I njemu i meni je bilo jasno da je to samo jedna vrsta časnog izlaza koji mu se ostavlja - ispričao je Jovanović.

Priče o samoubistvu

Govoreći o samom hapšenju, Jovanović tvrdi da Milošević nije pretio samoubistvom:

- Mislim da nema smisla da se opisuje kako je izgledao neko ko je u tom trenutku bio izložen jako velikom pritisku. Mogu da kažem da Milošević nije pretio da će se ubiti jer kome bi to bila pretnja, ali da je o samoubistvu govorio, jeste.

Nisam Slobin dželat

Prema rečima lidera LDP, Miloševićeva supruga Mirjana Marković bila je kontradiktorna.

- Ona je bila kao jedan ratni piroman koji sve vreme žali Jugoslaviju, zemlju koju je sama srušila, i piše pesme o Hariju Matahariju. Ona je mene doživljavala kao dželata, i to mi je rekla, ali već kasnije bi pričala nešto drugo - objašnjavao je Jovanović i dodao da ne može da kaže da je ona u tim trenucima bila uravnotežena.

Jovanović tvrdi da on nije bio Miloševićev dželat.

- Ostavljam mogućnost da neko to tako može da opiše.

Razumem Mariju, koja je pucala na mene

Jovanović tvrdi da mu nikada ni na pamet nije palo da svedoči protiv Miloševićeve ćerke Marije jer je u noći hapšenja pucala na njega.

- Posebno ne zbog toga što nikom drugom nije suđeno, a učinili su mnogo teže, a imali su mnogo manje razloga za to. Ne opravdavam to što je uradila Marija Milošević, ali ko je ranio policiju? Ko je pucao iz automatskog oružja? Niko za to nikada nije odgovarao. Nego su mene godinu i po dana nakon toga provlačili po sudovima, pod pretnjom hapšenja, da svedočim protiv Marije Milošević. Moje zakonsko pravo je da to ne uradim. Ja se nisam žalio i nisam se smatrao oštećenim. Mislim da mi ne treba da dokazujemo svoje mišiće tako što ćemo se svetiti onima koji su potpuno nemoćni, a za mene je u tom trenutku ona bila jedna potpuno nemoćna osoba.

Autoritet pojave

Milošević je, prema Jovanovićevim rečima, ostavljao jak utisak.

- Da ste spustili nekoga ko ništa ne zna o nama, u taj prostor među sve te ljude, i da ste ga pitali ko je ovde predsednik, on bi pokazao prstom na Miloševića. Ostavljao je utisak jedne ličnosti koja ima specifičnu težinu i na kojoj se vidi teret tog vremena koje je prošlo. Jednostavno, postojala je jedna vrsta autoriteta. Ne u gestovima, nego, prosto, u pojavi.

DAČIĆ O PONUDI KOJU ŠEF DRŽAVE NIJE SMEO DA ODBIJE: Milošević odbio zahtev DOS da ode u Rusiju

Predsednik SPS Ivica Dačić uveren je da su svi šefovi DOS Miloševiću ponudili da ode u Rusiju:

- Mogu da garantujem da je DOS ponudio Miloševiću tu opciju, ne kažem ceo DOS i ne kažem da se o tome odlučivalo. Milošević je o tome raspravljao u krugu najbližih saradnika. Postojala je ideja, ali su ga saradnici uvek nagovarali na loše stvari - rekao je Dačić.

Marija se čuje s bratom deset puta dnevno

Dragoljub Kočović, predsednik Udruženja Sloboda, jedan od malobrojnih koji su u kontaktu sa Marijom Milošević, priča za Srpski telegraf da je mini-seriju "Porodica" otvorila stare rane ćerki bivšeg predsednika.

- Na Cetinju je, sama. Ne gleda ovu seriju, nije mogla da pogleda ni dokumentarni film o njenoj porodici, koji je, za razliku od ove splačine od serije, barem realan. Ne može, nema snage. Ona je tužna, pretužna. Oca su joj ubili, majka je umrla od muke u Moskvi. Čuje se svaki dan s bratom Markom, po desetak puta. Ali nisu se videli više od 20 godina. Nisu prisustvovali sahrani roditelja, ne mogu da dođu na grob - priča Kočović.

Složili su se, kako prepričava, da serija nije trebalo da bude snimljena bez njihove dozvole.

- Naročito što je gotovo sve u seriji laž. Inače, Marija sada jako lepo izgleda. Bistra je. Elokventna. Okružena knjigama. Kupila je čak neku zemlju, plac, u selu Lijeva Rijeka, odakle je poreklom Slobodan, njegov otac Svetozar. Ta zemlja je porodici bila otuđena i ona je uspela da je vrati. Želja joj je da tamo sagradi neku kućicu.

Marija i Marko tihuju, bol ne dele ni sa kim

Dragoljub Tomašević, advokat Marije Milošević, u razgovoru za Srpski telegraf kaže da Miloševićeva deca Marija i Marko nemaju s kim da podele bol koju osećaju zbog svega što se desilo njihovoj porodici. U razgovoru za Srpski telegraf ističe da su Marija i Marko u kontaktu, kao i da Miloševićeva ćerka planira da zida kuću u selu iz kojeg potiče njen deda.

- Moram da istaknem da Marija i Marko ove godine imaju niz tih traumatičnih datuma u porodičnom albumu. Jedan od tih jeste taj tužni i nesrećni događaj - kidnapovanje njihovog oca, kad su ga praktično izgubili i kada su izgubili pojam porodice. Sve te tragične događaje oni danas proživljavaju u nekom tihovanju. Kao što im je značila i tada, i sada im je značajna podrška običnog naroda. Moram posebno da se osvrnem na Mariju, s obzirom na to da je žena, moram da kažem da tu bol što ona sa sobom nosi ne može ni sa kim podeliti u pravom smislu. Ali moram i da istaknem da sve što joj se desilo ona podnosi kao jedna prava, stabilna i jaka osoba.

Da li je u kontaktu s bratom Markom?

- Veliku podršku ima od brata, oni su dvoje prekrasnih ljudi koji su upućeni jedno na drugom i koji na takav način šalju sliku jednog pravog odnosa brata i sestre. Njihova sudbina je teška, ali uzdaju se u vreme i smatraju da će vreme postaviti stvari na svoje mesto.

Gde se Marija i Marko nalaze danas i da li ste sa njima u kontaktu?

- Jesam, naravno. Marija već dugi niz godina živi na Cetinju. Ona je jedna hrabra i posvećena žena. Trenutno je posvećena lektorisanju knjige pokojne majke Mire Milošević. Draga je, pitoma, fina i ima izuzetan odnos sa Markom i njegovom decom. U kontaktu je i s pravim i iskrenim prijateljima, koji su uz njih ostali do kraja. Što se Marka tiče, on je u Moskvi, bori se svojim životnim problemima i trudi se da bude što bolji otac.

Marija je nezadovoljna serijom "Porodica", najavili ste tužbe.

- Prošle godine sam uputio apel produkciji u ime Marije i Marka Miloševića da ne snimaju seriju, ali taj apel nije urodio plodom. Vujošević mi je odgovorio da se ta serija ne snima i da medijski napisi nisu tačni, a na kraju se desilo ovo. Mogu slobodno da kažem da je to jedna sapunica koja ne odgovara istini. Marija i Marko nikome ne mogu da zabrane da nešto snimaju, oni ne žele da se služe pretnjama, ali Marijina poruka je jasna. Mariji je veoma bitno da se sačuva dostojanstvenost njenih roditelja i njene porodice. Ljudi u Srbiji moraju ozbiljno da se zapitaju kakvu poruku ova serija šalje.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading