EKSKLUZIVNI SERIJAL! DOSIJE BRANO (5): Od Brana za Dveri 300.000 evra?!

Autor:

Vesti

05.03.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brano Mićunović dao je 300.000 evra pokretu Dveri, na čijem je čelu Boško Obradović, stoji u izveštaju crnogorske službe o balkanskom donu, čije delove danima ekskluzivno objavljuje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Printscreen

Prema onom što piše u tom dokumentu, čovek za vezu bio je Srđan Nogo, koji se u međuvremenu razišao sa Obradovićem. Kao izvor za ove tvrdnje, naveden je nekadašnji direktor Dveri.

- Prema navodima Slobodana Dimovića, bivšeg direktora Dveri, Branislav Mićunović je tokom 2011, za potrebe finansiranja aktivnosti, pomenutom pokretu ustupio novčanu pozajmicu u iznosu od 300.000 evra, koju su bili u obavezi da vrate u roku od godinu dana, što je i učinjeno tokom 2012. Za realizaciju pomenute transakcije bio je zadužen nekadašnji narodni poslanik Srđan Nogo, koji je u tom periodu obavljao funkciju predsednika Gradskog odbora Dveri u Beogradu - stoji u papirima crnogorske službe, odnosno njenom dosiju o Branu Mićunoviću.

NEMA SLUČAJNOSTI

Ovi detalji iz izveštaja, što je posebno zanimljivo, bacaju novo svetlo na neke događaje. Podsetimo, u prošlom nastavku serijala u kojem objavljujemo Mićunovićev dosije Srpski telegraf je u petak objavio delove izveštaja koji se odnose na nerede na fudbalskoj utakmici reprezentacija Italije i Srbije 2010. u Đenovi. Tada su srpski navijači napravili haos u gradu i na tribinama, a najeksponiraniji je bio Ivan Bogdanov, pripadnik grupe navijača Crvene zvezde.

RepublikaFoto: printscreen/twitter.com
Srđan Nogo i Ivan Bogdanov

Crnogorski obaveštajci u izveštaju su konstatovali da se u fudbalskim krugovima u Srbiji, i to iz pouzdanih izvora, širi priča da su nerede organizovali Brano Mićunović, Ratko Butorović i još jedan saradnik čiji identitet nije poznat, obezbeđujući logističku podršku Dejanu Stojanoviću Keki, koji je označen kao glavni finansijer tih događaja. Cilj je bio da se sruši tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić. A o čemu, u stvari, pričamo, postaje jasno kada u igru ubacimo činjenicu da postoji nekoliko fotografija na kojima su zajedno Ivan Bogdanov i gorepomenuti Srđan Nogo. Kako bi se to već reklo, previše slučajnosti da bi bilo slučajno...

Neuspešan pokušaj mirenja Đukanovića i Markovića

Brano Mićunović neuspešno je pokušao da pomiri crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i bivšeg premijera te države Duška Markovića, koji su u dugotrajnom i ozbiljnom sukobu, navodi se u izveštaju crnogorske službe.

- Iako je Mićunović u prethodnom periodu važio za nesporni autoritet na području Crne Gore, najnovija saznanja indikuju postepeno, mada ne veliko, slabljenje njegove pozicije. U prilog tome govori i podatak da tokom 2018, uprkos ličnom angažovanju, nije uspeo da okonča sukob između Mila Đukanovića i Duška Markovića - stoji u izveštaju.

U delu dokumenta koji se odnosi na nedavna zbivanja u Crnoj Gori piše da je Mićunovića vidno razočarao izborni poraz partije Mila Đukanovića na avgustovskim izborima:

- Nakon poraza DPS, a samim tim i gubitka podrške vladajućih struktura, Mićunović je ispoljavao vidnu uznemirenost i nezadovoljstvo, te je nastojao da uspostavi relacije s novopostavljenim rukovodiocima u crnogorskim bezbednosnim strukturama (Srpski telegraf pisao je o njegovim sastancima i dogovorima sa Miodragom Dakom Davidovićem, prim. aut.).

U izveštaju crnogorske službe pominju se i kontakti Noga i Milovana Brkića iz magazina Tabloid.

- Interesantan je podatak da je Nogo krajem avgusta 2020. (oko mesec dana nakon nasilnih protesta u centru Beograda, prim. aut.) informisan od svoje bliske veze Milovana Brkića, glavnog i odgovornog urednika časopisa Tabloid, o kontaktu koji je imenovani ostvario sa Mićunovićem, za čiji je račun Brkić, prema sopstvenim navodima, prikupljao izvesne podatke o licima uključenim u kriminalne aktivnosti, koje mu je zatim prosleđivao preko njegovih bliskih rodbinskih veza - naveli su crnogorski operativci.

PLASIRAO TEKSTOVE

Kako još stoji u dokumentu, posredstvom dugogodišnjih prijateljskih veza iz sredstava javnog informisanja, Mićunović je povremeno nastojao da objavljuje afirmativne tekstove o sebi u pojedinim pisanim medijima u Srbiji. To je posebno činio povodom spekulacija u srpskim medijima o njegovoj umešanosti u fudbalske malverzacije, što je negirao u pomenutim tekstovima koje je dogovarao i plasirao.

- Prilikom intervjuisanja telefonskim putem, što je uradio u dva navrata, Mićunović je apostrofirao bliske prijateljske veze sa ljudima iz fudbala, pominjući, recimo, Dragana Džajića, ali i pojedinim srpskim političarima, navodeći Velimira Ilića, Zorana Đinđića i Vuka Draškovića, o čijoj bezbednosti je, kako ističe, brinuo tokom njihovih boravka u Crnoj Gori devedesetih - piše u dokumentu.

RepublikaFoto: Printscreen

Prodao "Elektroprivredu" Italijanima

Prema tvrdnjama iz izveštaja, Mićunović je bio aktivan učesnik i pregovarač u pojedinim državnim poslovima u Crnoj Gori, koji su se odnosili na privatizaciju ključnih infrastrukturnih objekata:

- Prema saznanjima dobijenim od jednog službenika ruske ambasade, pored tadašnjeg crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, Mićunović je bio ključna ličnost u donošenju konačne odluke po pitanju privatizacije, što ukazuje na njegov značajan uticaj na sva politička i ekonomska dešavanja.

Mićunović je, kako se navodi, ostvarivao poslovne projekte s pojedinim italijanskim kompanijama.

- U velikoj meri doprineo je da "Elektroprivredu Crne Gore" privatizuje italijanska kompanija "A2A".

Nikad nije osuđen za neko teže delo

Sve što Srpski telegraf objavljuje u ovom serijalu nalazi se u izveštaju crnogorske službe. Ono što se u njemu navodi na nivou je operativnih saznanja. Mićunović, međutim, nikada nije pravosnažno osuđen u Crnoj Gori za neko teže krivično delo.

Nije se to desilo čak ni kada je optužen da je pred većim brojem svedoka ispred Kliničkog centra u Podgorici 2000. hicima iz pištolja usmrtio Radovana Kovačevića, koji je prethodno ranjen i dovezen u Podgoricu da mu se ukaže pomoć. Njemu je suđeno pod optužbom da je počinio ubistvo, ali je pravosnažno oslobođen usled nedostatka dokaza.

U ponedeljak: Mićunovićeva mreža u Srbiji i Crnoj Gori

Foto: Print
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading