Dodik Izričit: NEČE BITI NIKAKVE KANCELARIJE PRIŠTINE U SARAJEVU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.11.2020

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanica u skupštini privremenih prištinskih institucija Duda Balje uputila je Predsedništvu BiH zahtev za otvaranje kancelarije za veze Prištine u Sarajevu, povodom čega su se oglasili predstavnici RS i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da se neće otvarati nikakve kancelarije samoproglašenog Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milorad Dodik

Milorad Dodik je za RTRS rekao da Republika Srpska šalje jasan odgovor i da taj prijedlog neće dobiti podršku.


- Taj zahtev do mene nije došao i ako bude to stiglo na Predsedništvo naravno da se to neće desiti. Nećemo otvarati nikakve kancelarije, BiH ne priznaje Kosovo i poslednja odluka Predsedništva je to i pokazala - kazao je Dodik.

Istog mišljenja su i ostali predstavnici Vlade RS, dok je predsednica RS Željka Cvijanović poručila da pitanju otvaranja kancelarije Prištine ne treba davati na značaju.

- Oni nisu država, pa onda ne mogu napraviti ambasadu, pa onda otvaraju nekakvu kancelariju. U suštini, ona i ako bude osnovana ne može imati nikakav diplomatski status, niti ljudi koji u njoj rade mogu uživati bilo kakve privilegije - kazala je Cvijanović.

Premijer RS Radovan Viškovic je zauzeo isti stav.

- To nije ništa dalje nego kancelarija i tako će i ostati. Apsolutno ne treba trošiti reči na to da je to neka vrsta ambasade ili da ima određeni status kako se predstavlja u javnosti - dodao je Višković.

Na ove tvrdnje predstavnika RS odgovorila je Duda Balje, koja je inicirala otvaranje kancelarije u Sarajevu.

- Gospodine Dodik, molimo Vas da uzmete u obzir zahtev koji smo poslali i u kojem smo jasno objasnili cilj ove kancelarije i problematiku kojom bi se bavila. Naime, ovakva kancelarija za vezu postoji i funkcioniše u Beogradu. Na osnovu postojećih problema smatramo neophodnim da se slična otvori i u BiH - navela je Balje u otvorenom pismu, preneo je portal Klix.ba.

Kako je istakla, priznavanje Kosova i nije bila tema tog zahteva.

- Svesni smo politicke situacije i odnosa između BiH i Kosova, i političkih posledica koje su nastale kao rezultat toga, ali se pozivamo na osnovna ljudska prava o slobodi kretanja, koja će biti osnovni cilj ove Kancelarije, kao i rešavanje svakodnevnih problema građana. Mi ćemo i dalje biti uporni u ostvarivanju ovoga cilja. Obratićemo se svim međunarodnim institucijama do konačnog rešenja ovog problema, sve sa ciljem da se ovo tehničko pitanje bez razloga ne politizuje - poručila je Balje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading