Dodik: Kako je moguće da jedni imaju pravo da se odvoje, a drugi ne? Ko to kreira i šta je cilj?

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.08.2020

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Beogradu da je današnji sastanak sa zvaničnicima Srbije bio sastnak kontinuiteta na kojem je od srpskog predsednika Aleksandra Vučića tražio garancije da status Republike Srpske neće biti ugrožen silom.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je zahvalan Vučiću, koji mu je rekao da neće vise biti pogroma Srba i da Srbi moraju da se angažuju na tom pitanju.

Istakao je da je to poruka narodu Republike Srpske da Srbija misli o srpskoj I da želi da podrži narod na prostoru Srpske.

- Veoma smo zadovoljni razgovorima. Bili su veoma uspešni. Zahvalni smo za podršku koja dolazi od Vučića i njegovog tima - rekao je Dodik.

Naveo je da je on taj koji je inicirao razgovor na temu poštovanju Dejtonskog sporazuma , kada je reč o poziciji Republike Srpske i da je ranije predsedniku Srbije dostavljen dokument, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH.

- Inicirao sam te teme. Želeo sam da upoznam predsednika Srbije o tome. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan i stabilan. Naša politika nije rat - rekao je Dodik.

Istakao je da Srbija kao potpisnik Dejtona treba da bude upoznata sa situacijom u BiH.

Uvek ga, kazao je, iznenade reči koje dolaze iz Sarajeva, posebno pretnje ratom I poručio da je njegova obaveza da štiti status Srpske.

Zato, istakao je, neće odustasti od postavljanja pitanja kako je moguće da neka međunarodna zajednica da pravo Kosovu da se izdvoji iz Srbije, a da Republika Srpska nema to pravo.

- Zašto je to problem, ako tražimo odgovor ne samo ovde već i drugim mestima. Kako je dozvoljeno odvajanje BiH od Jugoslavije, kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj… Zašto jedni imaju pravo a drugi nemaju - upitao je Dodik.

Ocenjujući da se sve što se radi, radi u složenim okolnostima, a da je ogromna pomoć koju RS dobija od Srbije veoma važna, Dodik je poručio da od tih pitanja neće I ne može odustati.

- Nećemo dopustiti da drugi kreiraju sitaiciju. Nećemo odustati od naših prava. Ovde, danas I uvek ovde i svuda upozoravaću da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem Ustava BiH i da bismo razgovarali neophodno je da Republika Srpska vrati status koji je imala - rekao je Dodik.

Dodao je da se, kako je rekao, neki danas zalažu za promene Ustava BiH, a to je, ističe, za njega dalje razvlašćivanje RS.

- Mi samo hoćemo da sprovodimo Dejtonski sporazum I ne želimo da nam nameću resenje - poručio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading