SRAMNO I NELJUDSKI! NI MRTVOM MU NE DAJU MIRA: Odlazeći diktator Đukanović sabotirao sahranu Amfilohija!

Autor: Kristina ILIĆ - Milan JOVANOVIĆ

Vesti

01.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Harangom protiv počivšeg mitropolita Amfilohija i odbijanjem da se pojavi na poslednjem ispraćaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Milo Đukanović je nastavio rat i protiv mrtvog vladike i zacementirao liniju između svetosavske i montenegrinske Crne Gore, saglasni su sagovornici Srpskog telegrafa.

Foto: E stock/Tanjug
Odlazeći diktator sabotirao sahranu Amfilohija

Štaviše, odlazeća vlast je pokušala da spreči Matiju Bećkovića da stigne u Podgoricu i održi govor, mada je to bila jedna od poslednjih Amfilohijevih želja! Naime, Bećković je na aerodromu u Beogradu čekao od 9.30 do 11 časova avion koji je iz neobjašnjivih razloga kasnio iz glavnog grada Crne Gore.

- Ne znam zašto čekamo, bilo je kašnjenja, ali nam ništa nije rečeno - rekao je vidno nervozni akademik dok je čekao avion.

"ZABRINUTI" ZA ZDRAVLJE

Dok je vreme isticalo, ređala su se nesuvisla i neobjašnjiva opravdanja iz Podgorice. Najsmešnije je bilo objašnjenje da je u Golubovcima bilo "izuzetno otežano poletanje zbog velikog broja čarter-letova i sletanja manjih aviona", mada se dobro zna da komercijalni letovi na redovnim linijama uvek imaju prioritet.

Foto: Tanjug
Matija Bećković

Ipak, u poslednji čas i posle prave drame i trke s vremenom Bećković je stigao na planirano odredište. Istoričari Aleksandar Raković i Čedomir Antić ne sumnjaju da je kašnjenje aviona bio pokušaj opstrukcije odlazećeg crnogorskog režima.

- Ne zaboravite da je Bećkoviću, Rakoviću i meni Milov režim zabranio ulazak u Crnu Goru i da je moguće da je to bio poslednji, srećom neuspešni, trzaj odlazeće vlasti - rekao nam je Antić.

Foto: Tanjug/AP

Hteli da spreče celivanje

Kolika histerija vlada u pojedinim krugovima, govori i navodna zabrinutost za zdravlje vernika, zbog čega je na društvenim mrežama traženo da se kovčeg zatvori da vernici ne bi mogli da poljube glavu i ruke pokojnika i tako se zaraze!

Tome se pridružila i doktorka Kliničkog centra Crne Gore Nevenka Pavličić, koja je ocenila da je obred u kom hiljade ljudi ljube pokojnikovo telo leglo zaraze.

Čak i ako se stavi po strani činjenica da je Amfilohije umro od teške upale pluća, a da je danima bio negativan na koronu, čak i Svetska zdravstvena organizacije negira da preminuli može da prenese koronavirus. 

Podsećamo, prva se sramnim statusom oglasila predsednica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je na svom Fejsbuk nalogu slavila mitropolitovu smrt:

- Čuli ste da je bilo rečeno: "Ljubi bližnjeg svoga, mrzi neprijatelje svoje." A ja vam kažem: "Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone. Osvježilo baš!!!"

Nogu je povukla predsednica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je na Fejsbuk nalogu slavila mitropolitovu smrt:

- Čuli ste da je bilo rečeno: "Ljubi bližnjeg svoga, mrzi neprijatelje svoje." A ja vam kažem: "Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone. Osvježilo baš!!!"

Patrijarh Pavle

I Pavle umro u vreme pandemije

Istoričar Aleksandar Raković podsetio je da je i najvoljeniji srpski patrijarh Pavle umro u vreme pandemije, ali svinjskog gripa, 2009. godine.

- Da li postoji neka veza, možemo da odgonetamo, poruka je da se ne treba plašiti smrti u odbrani nebeske i zemaljske otadžbine - istoričar Aleksandar Raković.

Potom je Đukanović progovorio i kroz svoju partiju osudom naroda, koji je masovno izrazio tugu zbog smrti voljenog duhovnog vođe. Štaviše, saopštili su da su "posebno zabrinuti ponašanjem mandatara Zdravka Krivokapića", za kojeg kažu da svojim aktivnim učešćem ne prepoznaje trenutak da utiče na svest građana o opasnosti takvog ponašanja.

U saopštenju se navodi da "tuga i izrazi poštovanja i uvažavanja prema verskom poglavaru SPC ne smeju da se pretvore u neodgovornu euforiju u kojoj je sve dozvoljeno". Krajnje neobičnim smatraju to što će, kako kažu, javni servis svih građana Crne Gore direktno prenositi sahranu mitropolita, koja može biti rizična za zdravlje ljudi, što je, kažu, direktno kršenje mera kriznog štaba.

 

 

 

Za Krivokapića kažu da se ponaša suprotno onom što se "očekuje od nekog ko treba da bude na čelu vlade građana svih vera i nacionalnosti".

- On svojim javnim objavama na društvenim mrežama nastupa isključivo sa pozicija propagatora religije i posvećenog vernika jedne crkve u Crnoj Gori - navodi se u sramnom saopštenju.

Foto: youtube.com/Vijesti Online
Dr Jelena Borovinić Bojović

ODBIO LEČENJE U NEMAČKOJ: ŠTO NE URADE LEKARI, URADIĆE BOG

Mitropolit Amfilohije, nakon što mu je dijagnostikovan koronavirus, odbio je da napusti Crnu Goru i ode da se leči u nekoj od svetskih bolnica, otkrila je dr Jelena Borovinić Bojović.

Imao je mogućnost da ode u Nemačku na lečenje, ali je to odbio. Naime, iste večeri se javio ambasador Nemačke da kaže da ambasada i država stoje na raspolaganju kada je u pitanju tok lečenja mitropolita.

- U jednom trenutku, kad sam osetila da ne ide sve kako treba, video je moju uznemirenost, nasmejao se i rekao: "Lekari su božji poslanici, oni treba da urade to što je do njih, a ako me ti ne izlečiš, Bog će da uradi ono ostalo" - rekla je dr Jelena Borovinić Bojović.

NE POMINJE KOMITE

Istoričar Čedomir Antić kaže za Srpski telegraf da Amfilohijeva smrt ne predstavlja nikakvo olakšanje za zle jezike sadašnje crnogorske opozicije.

- Tek sad je pokojni mitropolit najveći i nesavladivi neprijatelj šovinizma i fašizma koji šire DPS i Milo Đukanović zato što je umro kao apsolutni pobednik i šta god se u budućnosti bude desilo on će to ostati. Žale se na okupljanje zbog sahrane, koja je ipak jedna od svetinja u ljudskom društvu, a izazvali su čitav talas korone na skupovima tzv. komita, koji su posle izbora u Crnoj Gori protestovali protiv njihovog ishoda - navodi Antić.

Foto: Medija centar Beograd
Čedomir Antić

Antić kritikuje i Đukanovićevu izjavu saučešća.

- Za Mila je čak i izjava koju daje kao predsednik jedno obično otrovno partijsko saopštenje, tako je mitropolitu zahvalio zbog nekakvog doprinosa u vreme referenduma o nezavisnosti - zaključuje Antić.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading